Έχοντας διανύσει παραπάνω από τα μισά της φετινής σεζόν, σας παρουσιάζουμε τις πέντε πιο απογοητευτικές μεταγραφές της φετινής σεζόν.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο «θορυβώδη» όσον αφορά στις μεταγραφές στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μόνο και μόνο οι μεταγραφές των Μέσι και Κριστιάνο αρκούν. Αν προσθέσεις σε αυτά την αποχώρηση του Ράμος από την Ρεάλ, τη μετακίνηση του Λουκάκου, την επιστροφή του Γκριζμάν στην Ατλέτικο και τη μεταγραφή του Γκρίλις τότε, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το προηγούμενο καλοκαιρινό παζάρι ήταν ένα από τα αλλοπρόσαλλα της νέας χιλιετίας.

Έχοντας διανύσει πάνω από του δρόμου μισά στη φετινή σεζόν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις μεταγραφές που «έπιασαν» και αυτές που δεν «κόλλησαν» ποτέ. Οι πρώτοι «μήνες του μέλιτος» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το debut.gr βαθμολογεί τις πιο απογοητευτικές καλοκαιρινές μεταγραφές.

Για την εκπόνηση της λίστας λήφθηκαν υπόψιν 3 κριτήρια

  1. Οι προσδοκίες πριν τη μεταγραφή
  2. Η απόδοση μετά τη μεταγραφή
  3. Το μέγεθος του ονόματος

5. Μέμφις Ντεπάι (Μπαρτσελόνα)

To περσινό καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα κινήθηκε για την απόκτηση του ελεύθερου από την Λυών, Μέμφις Ντεπάι. Ο Ολλανδος επιθετικός είχε αναγεννήσει την καριέρα του στη Λυών και έμοιαζε αρκετά έτοιμος για το βήμα παραπάνω.

Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Σε 23 συμμετοχές, ο 27χρονος μετράει 2 ασίστ και 8 γκολ εκ των οποίων τα 5 από πέναλτι. Ωστόσο, σε πολλούς αγώνες της Μπαρτσελόνα υπήρξε μοιραίος χάνοντας τεράστιες ευκαιρίες, που κόστισαν βαθμούς.

Τις στιγμές που η μπάλα έκαιγε, ο Ντεπάι έχει αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων μέχρι στιγμής. Αν προστεθεί σε όλα αυτά, ο μυικός τραυματισμός που τον έχει κρατήσεις εκτός δράσης από τις 12 Δεκέμβρη, τότε το πρόσημο είναι αρνητικό.

4. Ρομέλου Λουκάκου (Τσέλσι)

Το καλοκαίρι του 2021, η Τσέλσι έκανε «δήλωση προθέσεων» αγοράζοντας τον Λουκάκου από την Ίντερ έναντι 115 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για μεταγραφή ρεκόρ για το σύλλογο. Οι προσδοκίες ήταν τεράστιες. Ο Βέλγος ερχόταν ως πρωταθλητής από τη Serie A και ως ένας από τους καλύτερους φορ στον κόσμου. Ο ίδιος παίκτης φρόντισε να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες, με δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Στάμφροντ Μπριτζ έπειτα από 10 χρόνια.

«Θα έφευγα από την Ίντερ μόνο για την Τσέλσι. Τα παιδιά αγαπούν τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η Τσέλσι για μένα, όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει η Τσέλσι για μένα. Είπα στον Ιντζάγκι ότι η Ίντερ με τράβηξε από στα σκατά αλλά θα ήθελα να φύγω μόνο για τη Τσέλσι» είχε πει ο Λουκάκου.

Μερικούς μήνες μετά και ο 28χρονος μετράει μόλις 8 γκολ και 2 ασίστ σε 24 συμμετοχές. Στην επιστροφή του στην Πρέμιερ έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και αυτό αποτυπώνεται κυρίως στα χαμένα τελειώματα και τα άσχημα κοντρόλ. Σαν μη φτάνει αυτό λίγο έλειψε να έρθει σε ρήξη με την Τσέλσι, δηλώνοντας πόσο νοσταλγεί τις μέρες του στην Ίντερ.

3. Τζακ Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι

To περασμένο καλοκαίρι οι «πολίτες» ξόδεψαν περί των 120 εκατ. ευρώ για να απ0κτήσουν τον περιζήτητο Γκρίλις από την Άστον Βίλα. Έτσι, έγινε η πιο μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Ο ίδιος προερχόταν από μία εξαιρετική σεζόν με ενώ η καριέρα του βρισκόταν  σε ανοδική πορεία.

Ωστόσο, υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα δεν έχει καταφέρει να λάμψει. Σε αντίθεση με την προηγούμενα χρόνια που ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο περνούσε κάθε επίθεση της Βίλα, φέτος βρίσκεται σε μία ομάδα με πολλούς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Επομένως, η μπάλα περνάει λιγότερο από τα πόδια του. Η αυτοπεποίθησή του μοιάζει να έχει χαθεί και αυτό αποτυπώνεται και στα εμφανώς λιγότερα κερδισμένα φάουλ αλλά και τις λιγότερες ντρίμπλες σε σχέση με πέρυσι. Δύο τομείς στους οποίους ήταν κορυφαίος με την Βίλα.

«Έχω τόσα πολλά περισσότερα να δώσω. Είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο πίστευα ότι θα είναι. Άκουσα ότι κάποιοι χρειάζονται ένα χρόνο για να προσαρμοστούν στη Σίτι. Ίσως θα συμβεί το ίδιο και με μένα. Θέλω να σκοράρω περισσότερο και να μοιράσω περισσότερες ασίστ το επόμενο έτος. Είναι τρελό διότι ο πήχης εδώ είναι πολύ ψηλά τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χρόνου. Είναι απίστευτο» είχε παραδεχτεί σε πρόσφατη συνέντευξή του.

2. Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ)

Αν δεν ήταν για την τόση κακή σεζόν της Γιουνάιτεντ, τότε όλοι θα μιλούσαν για την απογοητευτική χρονιά του Τζέιντον Σάντσο. Για τον Άγγλο ποδοσφαιριστή δαπανήθηκαν 85 εκατ. ευρώ αλλά από αυτά ελάχιστα έχουν δικαιολογηθεί. Ο απολογισμός των 2 γκολ σε 23 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις είναι πολύ φτωχός.

Το χειρότερο για τον Σάντσο, είναι ότι μοιάζει να είναι άφαντος σε κάθε αγώνα, παίρνοντας  ελάχιστες πρωτοβουλίες. Όπως και στην περίπτωση του Γκρίλις, ο ρόλος του είναι περιορισμένος στη νέα του ομάδα. Ο ίδιος δεν νιώθει πια σημαντικός και η προσαρμογή του στην Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει έρθει ακόμα.

Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ, απέδωσε τις εμφανίσεις του 21χρονου στην πίεση που νιώθει.

«Είναι ένα διαφορετικό πρωτάθλημα και παίζει σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Έχει επίσης να κάνει με ό,τι συμβαίνει στο κεφάλι του. Είναι διαφορετικό αν έρχεσαι ως 18χρονο, άγνωστο ταλαντούχο Άγγλο αγόρι στην Ντόρτμουντ. Από εκεί και πέρα, μπορείς μόνο να βελτιωθείς. Το επίπεδο των προσδοκιών ήταν πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με την άφιξη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με μία τόσο ακριβή μεταγραφή. Όλοι περίμεναν από αυτόν ότι θα ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας. Αυτή είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά μια πιο δύσκολη κατάσταση από αυτή στη Μπορούσια Ντόρτμουντ» είπε.

1. Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Δικαιωματικά ο Λιονέλ Μέσι κατέχει αυτήν την αρνητική πρωτιά. Ο Αργεντίνος το περσινό καλοκαίρι αναγκάστηκε στην ουσία να αλλάξει ομάδα επειδή δεν χωρούσε στο ρόστερ της Μπαρτσελόνα λόγω salary cup. Στην Παρί Σεν Ζέρμεν άλλαξε ποδοσφαιρική σελίδα στην καριέρα του αλλά ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά φτωχός.

Το σώμα του 34χρονου βρίσκεται στο Παρίσι αλλά το μυαλό του ταξιδεύει ακόμα στη Βαρκελώνη. Ο ίδιος δεν ήθελε ποτέ να φύγει από τη Βαρκελώνη, όπου ζούσε την ιδανική ζωή με την οικογένειά του. Τα 6 γκολ και οι ισάριθμες ασίστ σε 27 συμμετοχές είναι μόνο μία ένδειξη των κάκιστων εμφανίσεων του στη γαλλική ομάδα.

Από τα πόδια του Αργεντίνου δεν περνάει πια κάθε επίθεση της Παρί. Ο Αργεντίνος δεν έχει βρει ακόμα την χημεία που ψάχνει με Νεϊμάρ και Μπαπέ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο Μέσι ψυχολογικά δεν είναι καλά. Το περιστατικό με τον Ποκετίνο που τον κάνει αλλαγή και εκείνος απορεί είναι χαρακτηριστικό. Παράλληλα, τα φετινά προβλήματα τραυματισμού δεν τον βοηθάνε να βρει ρυθμό.

O Μέσι έχει συμβόλαιο με την Παρί μέχρι το 2023 με την οψιόν ανανέωσης για ένα ακόμη έτος. Αν, όμως, δεν αφοσιωθεί 100% στη νέα πρόκληση της καριέρας του, τότε κινδυνεύει να μείνει με τη στάμπα της πιο αποτυχημένης μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου.