Προκειμένου να πετύχει το project της Barcelona, πρέπει όλοι να καταλάβουν το πραγματικό "μέγεθος" αυτού του συλλόγου.

Η Barcelona έφτασε στο σημείο να αμφισβητείται από ανθρώπους και ομάδες των οποίων το “μέγεθός” τους δεν συγκρίνεται με αυτό των Blaugrana. Ο Λαπόρτα στην προσπάθεια του να δώσει μια νέα πνοή στην ομάδα της Καταλονίας πρέπει να “οικοδομήσει” ένα project το όποιο θα έχει ως κύριο άξονα την “La Masia”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι επιτυχίες της ομάδας οφείλονται σε παίχτες από τα “φυτώριά” της και όχι από δαπανηρές μεταγραφές ποδοσφαιριστών αμφιβόλου ποιότητας.

Κανένας παίχτης δεν μπορεί να κοροϊδεύει την Barcelona

Πηγή εικόνας: transfermakt.com

Το κύριο θέμα στην Barcelona είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σύλλογος λειτουργεί. Στη “La Masia” διδάσκεται ένας τρόπος ποδοσφαίρου πιστός στις διδαχές του Johan Cruyff και στην πειθαρχία. Στην σημερινή Barcelona δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα από τα δύο. Αρχής γενομένης από τον Sergio Aguero, ο οποίος δήλωσε ότι τα ωράρια των προπονήσεων στην Barcelona δεν είχαν τηρηθεί πολλές φορές ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Ωστόσο, αυτή η έλλειψη πειθαρχίας μπορεί να αποτυπωθεί σε μονάχα έναν ποδοσφαιριστή και δεν είναι άλλος από τον Ousmane Dembélé. Παρά το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτηση του, αυτός ο παίχτης δεν εκπλήρωσε ποτέ τις προσδοκίες που υπήρχαν γύρω από τ’ όνομά του και ο λόγος είναι η ψυχοσύνθεσή του. Ο παίχτης αυτός με τη στάση που κράτησε απέναντι στο σωματείο της Barca τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει όλα τα προαναφερθέντα. Η έλλειψη ελέγχων από πλευράς διοίκησης στους ποδοσφαιριστές πριν την έλευση του Xavi υποδεικνύει πόσο αναγκαίο είναι η Barcelona να “ξυπνήσει από το “λήθαργό” της και να ξεκαθαρίσει ότι συμπεριφορές που δεν τηρούν τα standards του συλλόγου θα τηρούνται αυστηρά. Είτε με την πληρωμή προστίμων είτε με την υπόδειξη της πόρτας της εξόδου από το Camp Nou.

Το mentality του νικητή είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για την Barcelona

Πηγή: fcbarcelona.com

Η έλευση του Xavi στην Barcelona σίγουρα αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ο πολύπειρος μέσος γνωρίζει τους Blaugrana καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες που υπήρχαν σχετικά με την ετοιμότητα του Xavi να προπονήσει σε υψηλό επίπεδο, αυτή η “κίνηση” από την πλευρά της διοίκησης Laporta έδειξε ότι η Barca πρέπει να επαναφερθεί στο mentality που είχε πριν την φυγή του Suarez και του Messi.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό θα αργήσει να συμβεί. Παράδειγμα το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα πρόταση, είναι η ομιλία του Laporta προς τους παίχτες και την προπονητική ομάδα της Barcelona μετά την ήττα από τη Real Madrid στα ημιτελικά του Supercopa. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Barcelona είπε ότι οι παίχτες θα έπρεπε να νιώθουν υπερήφανοι για την εμφάνιση της ομάδας παρά την ήττα από τη Real, και ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να επιστρέψει η Barca στις επιτυχίες. Αυτή η πρόταση απλά δεν αντικατοπτρίζει το mentality του club. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε σαν κατόρθωμα που η Barca δεν ηττήθηκε από την Real εύκολα ενώ το πρόβλημα θα έπρεπε να ήταν ότι η Barca δεν νίκησε. Αυτές οι πολύ μικρές λεπτομέρειες συμβάλλουν ώστε να ένας σύλλογος να μην φθαρεί και να μην μικρύνει σε σχέση τους “μισητούς” αντιπάλους.

Η “La Masia” να είναι το επίκεντρο του club

Πηγή: fcbarcelonanoticias.com

Όλες οι επιτυχίες της Barcelona ξεκινάνε από εκεί. Μετά την φυγή του Lionel Messi από τη Βαρκελώνη η εσωστρέφεια ρίζωσε βαθιά στο σωματείο αυτό. Είναι απόλυτα λογικό ότι οι οπαδοί θέλουν να δουν γρήγορα αποτελέσματα και την ομάδα τους να νικά αλλά αυτό θα χρειαστεί χρόνο. Εφόσον το σωματείο εδραιώσει σαν βασική στρατιγική την ανάπτυξη παιχτών όπως ο Fati, ο Puig, ο Gavi και πολλοί άλλοι τότε δεν θα χρειαστεί η Barca να ψάξει παίχτες οι οποίοι στο τέλος απλά θα δουν την Barcelona σαν άλλη μια ομάδα που θα προσθέσουν στο βιογραφικό τους. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου δείχνουν ότι, αν η Barca κινηθεί με το σκεπτικό ότι οι μεταγραφές πρέπει να υποστηρίζουν τους παίχτες από την “La Masia” και να μην συμβαίνει το αντίθετο, τότε τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν και η Barcelona θα επιστρέψει στις ένδοξες μέρες που τόσο πολύ έχει ανάγκη.