Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε βασικό γρανάζι της ομάδας του Σάρας. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του 21χρονου Λιθουανού.

Είναι μόλις 21 χρονών. Ο κόουτς της Μπαρτσελόνα Σάρας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να τον πείσει να κάνει το μεγάλο βήμα. Με τούτα και με εκείνα λοιπόν ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις αποτελεί όχι μόνο κάτοικος της Μπαρτσελόνα. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε σημαντικές νίκες της ομάδας του. Παρά τις όποιες αδυναμίες διαθέτει. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα φετινά κατορθωματά του.

Το ξεκίνημα της regular season και η ευκαιρία

Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις μετακόμισε από το Κάουνας στη Βαρκελώνη προκειμένου να δίνει ορισμένες ποιοτικές ανάσες στον Νικ Καλάθη. Ωστόσο, οι συνεχόμενοι τραυματισμοί και του Έλληνα playmaker αλλά και των υπολοίπων guard του έδωσαν τη μεγάλη ευκαιρία για το step up. Καθώς περνούσαν τα ματς της Ευρωλίγκα ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις διπλασίαζε όχι μόνο τον χρόνο συμμετοχή του αλλά και τις στατιστικές του σε άμυνα και επίθεση. Τρανή περίπτωση το ματς προ ημερών με την Ανατολού Εφές στη Βαρκελώνη. Εκεί ο μικρός Λιθουανός πέτυχε 16 πόντους  (3/6 διπ., 3/4 τριπ., 1/3 βολές), 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, αλλά και 4 λάθη σε 21 λεπτά συμμετοχής. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι 21” πριν τη λήξη ο Γιοκουμπάιτις σφράγισε με γκολ φάουλ την επικράτηση της Μπαρτσελόνα.

Γιοκουμπάιτις: Tο πεισματάρικο «παιδί» του Σάρας (vid) | Gazzetta

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις στη πρώτη δεκάδα αγώνων ήταν εμφανώς τρακαρισμένος. Με αρκετά λάθη και χωρίς υπομονή στο παιχνίδι του. Ο 21χρονος Λιθουανός είχε 5.9 πόντους, 2.5 ασίστ, 1/8 ριμπάουντ και 23/34 (67%) δίποντα και 3/8 (37.5%) τρίποντα. Μετά και το πέρας της 10ης αγωνιστικής, η αγωνιστική του εικόνα έχει αλλάξει φυσικά προς το καλύτερο. Τουτέστιν μετράει 63% στο τρίποντο και 50% στα δίποντα. Παράλληλα, βοηθάει σημαντικά τόσο στο τομέα των ριμπάουντ όσο και στο κομμάτι των ασίστ.

Παιδί του Σάρας

Αναμφίβολα, είναι παιδί του Σάρας. Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα τον στήριζε από πολύ μικρό. Αυτός τον καθιέρωσε στην Ζαλκίρις, ενώ δούλευε μαζί του ώρες ακόμη και στη Ζαλκίρις του final 4 το 2018. Ο Σάρας φρόντιζε να τον έχει στις προπονήσεις των ανδρών, όταν ακόμα ο Γιοκουμπάιτις ήταν στις μικρές ομάδες της Ζαλγκίρις. Από εναν άγουρο παίκτη μπασκετικά, ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις εξελίχθηκε σε έναν ώριμο guard που θα παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις τις κρίσιμες στιγμές. Η περσινή του χρονιά με την ομάδα του Κάουνας και η μεταγραφή του στη περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης σίγουρα πιστώνεται στον Σάρας.

Εν κατακλείδι, η Μπαρτσελόνα διαθέτει πλέον δύο playmaker με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά που αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Καλάθης με έφεση στο δημιουργικό και αμυντικό κομμάτι και ο Γιοκουμπάιτις με ικανότητα στο drive και στο περιφερειακό σουτ. Μένει να δούμε που μπορεί να φτάσει το φετινό πλήρωμα του κόουτς.