Το Debut.gr παρουσιάζει την "τρελή" ποδοσφαιρική ιστορία της Γουίμπλεντον. Από το πάνθεον του αγγλικού ποδοσφαίρου οδηγήθηκε στην διάλυση ενώ αργότερα μετακόμισε και σε άλλη πόλη.

Για τις νέες γενιές η Γουίμπλεντον αποτελεί μία άγνωστη ομάδα η οποία αγωνίζεται στις χαμηλότερες ποδοσφαιρικές κατηγορίες της Αγγλίας. Η ιστορία όμως είναι κάπως διαφορετική καθώς περιέχει μπόλικη ποδοσφαιρική τρέλα και πολύ ρομαντισμό.

Η ιστορία της

Η Γουίμπλεντον είναι μία ομάδα που εδρεύει σε μία γειτονιά κάπου στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Τα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της αγωνιζόταν σε χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου. Όλα άλλαξαν το 1986 όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία, στην οποία παρέμεινε για 14 συναπτά έτη.  

Η “Τρελή συμμορία”, όπως τους είχαν ονομάσει τα media στα 80s λόγω των παικτών της και του στυλ παιχνιδιού της, ήταν μία ομάδα που δεν διακρινόταν ούτε για το εντυπωσιακό ποδόσφαιρό της, αλλά ούτε και για τα περίτεχνα γκολ της. Σκληρά μαρκαρίσματα και το λεγόμενο “αντιποδόσφαιρο” ήταν το σήμα το κατατεθέν τους καταφέρνοντας να τρομοκρατούν κάθε ομάδα που βρισκόταν στον δρόμο τους. Φυσικά και την άφθονη τρέλα που “κουβαλούσαν” οι ποδοσφαιριστές της, με πρωτεργάτες τον γνωστό και από το σινεμά Βίνι Τζόουνς, τον Τζον Φάσανου, τον Ντένις Γουάις, τον Λόρι Σάντσεζ και τον Ντείβ Μπεσάντ

Η κατάκτηση του κυπέλλου

Αποκορύφωμα στην ιστορία της αποτελεί η κατάκτηση του κυπέλλου το 1988. Η Γουίμπλετον απέκλεισε τα ημιτελικά την Λούτον και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου. Εκεί θα συναντούσε την πανίσχυρη και μετέπειτα πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ στο παλιό Γουέμπλεϊ. Η διαφορά δυναμικότητας ήταν τεράστια.

Η “Crazy Gang” κατάφερε το αδύνατο. Το γκολ του Λόρι Σάντσεζ στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης ήταν αρκετό για να χαρίσει το τρόπαιο στην Γουίμπλετον. Η Λίβερπουλ μάλιστα κέρδισε και πέναλτι, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Τζον Άλντριτζ. Ο Ντέιβ Μπεσάντ όμως έπεσε σωστά και έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που απέκρουσε πέναλτι σε τελικό FA Cup. Έτσι η Γουίμπλεντον στις 14 Μαΐου του 1988 έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στο θεσμό του κυπέλλου Αγγλίας. Όπως φάνηκε στην συνέχεια ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος τίτλος στην ιστορίας της. Το μόνο άδικο στην ιστορία είναι πως αυτή η ομάδα όντας κυπελλούχος δεν αγωνίστηκε ποτέ στην Ευρώπη. Τα χρόνια εκείνα οι Άγγλοι ήταν τιμωρημένοι και είχαν αποκλειστεί απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Υποβιβασμός, κατήφορος, μετακόμιση

Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου η “Τρελή Συμμορία” άρχισε σταδιακά να “σπάει” και οι παίχτες της να φεύγουν για άλλες ομάδες. Η αρχή έγινε από τον Βίνι Τζόουνς, ο οποίος το 1989 πήρε μεταγραφή στην Λιντς, επέστρεψε όμως τρία χρόνια αργότερα. Αυτό  δεν εμπόδισε την ομάδα να έχει σταθερή παρουσία  στην πρώτη κατηγορία. Όλα άλλαξαν την σεζόν 1999-2000 όταν βρέθηκε στις τρεις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και μοιραία ήρθε και ο υποβιβασμός. Εκεί ήταν και η αρχή του τέλους για την Γουίμπλεντον.

Το 2002 η ομάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εκείνη την στιγμή μία ομάδα ανθρώπων που είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας πήρε ίσως την πιο αλλόκοτη απόφαση. Την μετακόμιση της ομάδας. Έτσι λοιπόν η Γουίμπλεντον μεταφέρθηκε σε μία πόλη περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, ονόματι Μίλτον Κέινς. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θύμιζε την ομάδα που τρομοκρατούσε, με το σκληρό παιχνίδι της τις αντίπαλες ομάδες την προηγούμενη δεκαετία. Ακόμα και οι πιστοί φίλοι της σταμάτησαν να την ακολουθούν, γιατί πίστευαν ότι αυτή η ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την παλιά.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε το 2003. Η ομάδα άλλαξε όνομα,  φανέλες και σήμα. Δημιουργήθηκε λοιπόν η Μίλτον Κεινς Ντονς. Με την ομάδα ένα χρόνο πριν να έχει μετακομίσει, πλέον δεν υπήρχε τίποτα που να θυμίζει την Γουίμπλεντον και το ένδοξο παρελθόν της.

Η αναγέννηση της Γουίμπλεντον

Οι φίλοι της ομάδας το θεώρησαν ύστατη προδοσία. Δεν μπορούσαν να ανεχτούν πως η αγαπημένη τους ομάδα μετακόμισε σε άλλη πόλη. Τον Μάϊο λοιπόν του 2002 επανιδρύουν την ομάδα με το όνομα AFC Γουίμπλεντον με έδρα αυτή την φορά ξανά το νότιο Λονδίνο. 

Παρόμοιες φανέλες, σχεδόν ίδιο σήμα, καθώς δεν είχε γίνει ακόμη η αλλαγή ονόματος, αλλά με πολύ δόση τρέλας ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα ερασιτεχνικά και συγκεκριμένα από την 9η κατηγορία. Με ταχύτατους ρυθμούς ανέβηκε τις κατηγορίες μία μία. Σημειωτέων εκείνη την εποχή ήταν για 78 παιχνίδια αήττητη, που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα στο νησί. 

Αυτήν την στιγμή η Γουίμπλεντον αγωνίζεται στην 3η κατηγορία της Αγγλίας (League One) και παλεύει να αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι οπαδοί της όμως, έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται κάτι καλύτερο για την ομάδα τους. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι στην ποδοσφαιρική Αγγλία όλα γίνονται.