Οι Σικάγο Μπουλς έχουν μπει ξανά στο δρόμο του πρωταθλητισμού και σημαντική είναι η επίδραση του «αναγεννημένου» ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν.

Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ΝΒΑ φέτος. Ο ΝτεΡόζαν έχει πάρει στις πλάτες του τους Μπουλς και τους έχει βάλει σε τροχιά πρωταθλητισμού, μετά από πολλά χρόνια. Μέχρι στιγμής διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και δείχνει να απολαμβάνει ξανά το μπάσκετ στο Σικάγο. Ο δρόμος όμως μόνο εύκολος δεν ήταν. Αμφισβήτηση και κατάθλιψη τον έκαναν να απομακρυνθεί ψυχικά από τα παρκέ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα παιδικά χρόνια και ο δρόμος προς το ΝΒΑ

Ο Ντεμάρ Νταρνέλ ΝτεΡόζαν γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1989 στο Κόμπτον, μια πόλη που βρίσκεται νότια του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Η φήμη της πόλης δεν είναι και η καλύτερη. Συμμορίες, ναρκωτικές ουσίες και βία δεσπόζουν στην πόλη. Τα περιγράφουν μέσα από τα τραγούδια και οι θρυλικοί N.W.A, οι οποίοι σημειωτέων κατάγονται από την συγκεκριμένη πόλη. Ο δρόμος προς την εγκληματικότητα είναι ανοιχτός προς τα παιδιά της πόλης. Όχι όμως για τον Ντεμάρ. Αυτός κατάφερε να βρει διέξοδο μέσα από το μπάσκετ και αφοσιώθηκε πλήρως σε αυτό.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στο Compton high school. Μετέπειτα μεταπήδησε στο κολλεγιακό πρωτάθλημα για χάρη των USC Trojans. Έκατσε μόνο ένα χρόνο όμως καθώς βιαζόταν να μπει στο NBA. Χρειαζόταν άμεσα χρήματα καθώς η μητέρα του έπασχε από μία σοβαρή ασθένεια, γνωστή ως ΣΕΛ (Συστημικός Ερεθηματώδης Λύκος). Κάπως έτσι το ταξίδι του προς το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου μόλις είχε ξεκινήσει.

Ο ΝτεΡόζαν δήλωσε συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ το 2009. Εκεί επιλέχθηκε στο νούμερο 9 από τους Τορόντο Ράπτορς. Λίγες μέρες αργότερα υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο για 4 χρόνια έναντι 10.000.000 δολαρίων. Στον Καναδά όπως φάνηκε δέθηκε συναισθηματικά καθώς παρέμενε για 9 διαδοχικές σεζόν.

Η καθιέρωση του ΝτεΡόζαν στον μαγικό κόσμο

Η πρώτη του χρονιά σαν rookie ήταν αναγνωριστική. Έπαιξε σε 77 παιχνίδια και μετρούσε κατά μέσο όρο 8.6 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 0.7 ασίστ. Κατάφερε όμως να μας δείξει τις επιθετικές του αρετές, αλλά και μία γεύση για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον. Το 2010 μάλιστα συμμετείχε στο διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game που διεξήχθη στο Άρλιγκτον του Τέξας. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό, όπου έχασε όμως από τον 3 φορές πρωταθλητή Νέιτ Ρόμπινσον.

Με την πάροδο του χρόνου  γινόταν όλο και καλύτερος. Οι ιθύνοντες των Ράπτορς ήξεραν ότι είχαν βρει στο πρόσωπο του τον νέο τους ηγέτη. Τον άνθρωπο που θα μπορούσε να τους βγάλει από την μετριότητα και θα τους οδηγήσει σε μελλοντικές επιτυχίες.

Η πρώτη γεύση ήρθε την σεζόν 2013-2014. Η ομάδα του Τορόντο με πρωτεργάτη τον Ντεμάρ, ο οποίος είχε 22.4 πόντους ανά αγώνα αλλά και με την σημαντική βοήθεια του Κάιλ Λάουρι, που είχε αποκτηθεί ένα χρόνο νωρίτερα, κατάφερε να μπει στα play off ύστερα από 7 χρόνια. Αποκλείστηκε όμως στον πρώτο γύρο από τους Μπρούκλιν Νετς με σκορ 3-4 στις νίκες. Σημειωτέων από τότε οι Ράπτορς δίνουν το παρών κάθε χρόνο στην φάση των play off. Εκείνη την χρόνια συμμετείχε και στο πρώτο Αll Star Game της καριέρας του.

Η σεζόν 2015-2016 ήταν η καλύτερη σεζόν σε συλλογικό επίπεδο για την ομάδα του Καναδά έως τότε. Με μπροστάρη τον ΝτεΡόζαν (23.5 πόντους μ.ο) και συμπαραστάτη για άλλη μία χρονιά τον Λάουρι (21.2 ποντους μ.ο) η ομάδα έφτασε μέχρι του τελικούς της ανατολής για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του Γιόνας Βαλαντσιούνας (12.8 πόντους, 9,2 ριμπάουντ μ.ο) αλλά και του ΝτεΜάρε Κάρολ (11 πόντους μ.ο).  Εκεί όμως έπεσε πάνω στην ομάδα τους Λεμπρόν Τζέιμς και μετέπειτα πρωταθλητές Κλίβελαντ Καβαλίερς. Η σειρά έληξε με 4-2 στις νίκες υπέρ των Καβς και έτσι οι Ράπτορς έχασαν το εισιτήριο για τον τελικό του πρωταθλήματος. Οι προσδοκίες όμως για την επόμενη σεζόν ήταν υψηλές.

Οι αποτυχίες και η αμφισβήτηση

Η επόμενη χρονιά ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Με μέσο όρο 27.3 πόντους οδήγησε τους Ράπτορς στην τρίτη θέση την Ανατολικής περιφέρειας, πίσω μόνο από Καβαλίερς και Σέλτικς. Η χρονιά όμως δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν. Αρχικά κερδίζουν τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο πρώτο γύρο των play off με 4-2 στις νίκες.  Στην συνέχεια διασταυρώθηκαν πάλι με την ομάδα του Κλίβελαντ. Το αποτέλεσμα ήταν οι πρωταθλητές να τους ΄΄καθαρίσουν΄΄ με ΄΄σκούπα΄΄ (4-0 στις νίκες). Εκείνη μάλιστα ήταν η χρονιά που ο ΝτεΡόζαν δήλωσε ανοιχτά πως πάσχει από κατάθλιψη. Στο ίδιο έργο θεατές και την επόμενη χρονιά με τους Ράπτορς να αποκλείονται ξανά  από τους Καβς, ξανά  στον δεύτερο γύρο των play off  με το ίδιο σκορ (4-0)

Με την ομάδα να αδυνατεί να παραστεί σε έναν τελικό, ήρθε σιγά σιγά η γκρίνια και η αμφισβήτηση. Εκείνη την περίοδο ο ΝτεΡόζαν είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Τον κατηγορούσαν ότι κρύβεται στα δύσκολα, ότι όταν η μπάλα καίει, αυτός δεν είναι εκεί να δώσει λύσεις. Βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από τα ΜΜΕ, αλλά από ότι φάνηκε και από την ίδια την διοίκηση των Ράπτορς. Παρά τις διαβεβαιώσεις του General Manager της ομάδας πως δεν πρόκειται να τον ανταλλάξουν, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε ποτέ.

Η μάχη με την κατάθλιψη

Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2018 όταν με ένα tweet έκανε γνωστό ότι πάσχει από κατάθλιψη. Λίγο πριν την έναρξη του All Star Game που διεξήχθη στο Λος Άντζελες. ΄΄Η κατάθλιψη τραβάει το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου΄΄ είχε γράψει. Ενώ ο κόσμος νόμιζε ότι απολαμβάνει την ζωή των εκατομμυρίων, εκείνος πάλευε με τον εαυτό του. Λίγο καιρό αργότερα ο Κέβιν Λαβ, πρωταθλητής με τους Καβαλίερς, δήλωσε και αυτός ανοιχτά ότι πάσχει από το ίδιο σύνδρομο. Με τους δύο παίχτες να μιλούν ανοιχτά για την ψυχική του υγεία ο κομισάριος της λίγκας ο Άνταμ Σίλβερ τους κάλεσε ώστε να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας στους αθλητές. Δεν ήταν ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι αθλητές οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη. Απλά οι υπόλοιποι φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 κάτι φαίνεται να άλλαξε το ΝΒΑ. Οι ομάδες από τότε και μετά είναι υποχρεωμένες να έχουν έναν ψυχολόγο και ένα ψυχίατρο στο staff τους. Θα βρίσκονται εκεί ώστε να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις παιχτών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Αυτή ίσως είναι και η πιο σημαντική νίκη της καριέρας του ΝτεΡόζαν. Κατάφερε να κάνει έναν οργανισμό όπως το ΝΒΑ να κοιτάξει με διαφορετικό τρόπο τους αθλητές. Να τους προσεγγίσει διαφορετικά και όχι σαν ψυχικά άρρωστα άτομα. Αν δεν άλλαζε κάτι, με μαθηματική ακρίβεια αυτοί οι παίχτες θα βρισκόταν σε λίγα χρόνια εκτός λίγκας νικημένοι από τις φοβίες τους.

Το trade στους Spurs

Η νέα χρονιά άρχισε με ένα ηχηρό trade στο ΝΒΑ. Οι Τορόντο Ράπτορς πρόσφεραν τον Ντεμάρ ΝτεΡόζαν, τον Ποέτλ και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Σαν Αντόνιο Σπερς  για να κάνουν δικό τους τον Καουάι Λέοναρντ και τον Ντάνι Γκριν. Αργότερα βέβαια δικαιώθηκαν για την επιλογή τους καθώς εκείνη την χρονιά κατέκτησαν και τον πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Ο ΝτεΡόζαν όμως το θεώρησε προδοσία. ‘’Σίγουρα πληγώθηκα πολύ, θα ήταν ψέμα αν σου έλεγα ότι δεν ισχύει. Πάντα ξεκαθάριζα ότι το Τορόντο ήταν η ομάδα που ήθελα να αποσυρθώ΄΄ δήλωσε στο ESPN μετά την ανταλλαγή.

Στους Σπερς όμως ποτέ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί, ούτε με την νέα του πόλη αλλά ούτε και με την νέα πραγματικότητα. Οι αριθμοί του πάντως δεν ήταν κακοί. Στο Σαν Αντόνιο ήταν από τις πρώτες επιθετικές λύσεις μαζί με τον ΝτεΜάρκους Αλντριτζ. Στο Τέξας παρέμεινε τρεις χρονιές με μέσο όρο 21.6 πόντους 5.2 ριμπάουντ και 6,2 ασίστ.

Ποτέ όμως δεν κατάφερε να βρει τον καλό του εαυτό. Και οι στόχοι της καινούργιας του ομάδας δεν ήταν εξίσου υψηλοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τις τρεις χρονιές στους Σπερς μόνο την πρώτη κατάφερε να μπει στα play off του πρωταθλήματος.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην θητεία του στα σπιρούνια δημοσιεύματα έκανα λόγο για μία νέα ανταλλαγή του. Το Σαν Αντόνιο ήθελε να απαλλαγεί από το συμβόλαιό του για να κάνει χώρο στο salary cup. Όλα αυτά στον μοναδικό άνθρωπο που δεν έκανα καλό, ήταν ο ΝτεΡόζαν. Κακά τα ψέματα όλα αυτά τα γεγονότα μόνο εκνευρισμό και αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν στους αθλητές.

Ο ΝτεΡόζαν δείχνει να αναγεννάται στο Σικάγο

Το καλοκαίρι του 2021 ο ΝτεΡόζαν αφήνει τους Σπερς και μετακομίζει στο Σικάγο για λογαριασμό των Μπουλς. Για να ολοκληρωθεί το deal οι Ταντέους Γιανγκ και Αλ Φαρίκ Αμίνου θα μετακόμιζαν στο Τέξας, μαζι με ένα pick πρώτου γύρου το 2022. Το συμβόλαιό του έφτανε τα 85.000.000 δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι βγήκαν δημόσια να κατακρίνουν τους ταύρους για αυτήν την κίνησή τους. Θεωρούσαν ότι δεν είναι καλή η προσθήκη του πλέι μέικερ από το Κόμπτον, ειδικά με ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό. Μάλιστα η ιστοσελίδα Bleacher Report έκανε ένα αφιέρωμα στις δέκα χειρότερες μεταγραφές του καλοκαιριού. Ο Ντεμάρ βρισκόταν στο νούμερο ένα της λίστας.

Η ιστορία όμως είναι κάπως διαφορετική. Στο Σικάγο δείχνει να ξανανιώνει σαν παίχτης και να βρίσκει σιγά σιγά τον παλιό καλό εαυτό του. Έχει πάρει από το χέρι τους Μπουλς και τους οδηγεί. Μαζί με τον ανερχόμενο σούπερσταρ Ζακ Λαβίν  τους έχει βάλει σε τροχιά πρωταθλητισμού μετά από αρκετά χρόνια. Πλέον κοιτάζουν κάθε αντίπαλο κατάματα. Σημαντική βοήθεια φυσικά προσφέρουν ο Λόνζο Μπολ, ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ο Άλεξ Καρούζο και ο Κόμπι Γουάιτ. Πέτυχε μάλιστα δυο απίθανα νικητήρια τρίποντα μέσα σε διάστημα 24 ωρών χαρίζοντας την νίκη στην ομάδα του. Το πρώτο ήρθε στην Ιντιάνα απέναντι στους Πέισερς και το δεύτερο την επόμενη μέρα στην Ουάσιγκτον απέναντι στους Γουίζαρντς. Σημειωτέων έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία του ΝΒΑ που καταφέρνει να βάλει δύο buzzer beater σε δύο διαδοχικά παιχνίδια!

Ο Ντερόζαν λοιπόν δείχνει να ξαναπαίρνει πίσω τον καλό του εαυτό. Δείχνει να βρίσκει το χαμόγελο του και να απολαμβάνει ξανά το μπάσκετ. Το Σικάγο φαίνεται πως έχει ΄΄δέσει΄΄ σαν ομάδα και τα πράγματα μόνο αισιόδοξα μπορεί να μοιάζουν για το μέλλον. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστορία.