Με τη Σίτι να αποτελεί το μεγάλο φαβορί για το φετινό τίτλο, η Λίβερπουλ του Κλοπ κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως underachiever.

Ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015. Έκτοτε έχει αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία των «κόκκινων». Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2020 έβαλε τέλος σε μία αναμονή 30 ετών. Αυτό το επίτευγμα από μόνο του έχει εξασφαλίσει ένα άγαλμα του Κλοπ έξω από το «Άλνφιλντ» μετά την αποχώρησή του.

Ωστόσο, με το συμβόλαιο του Κλοπ να λήγει το 2024, υπάρχει ο κίνδυνος μετά το τέλος της καριέρας του στη Λίβερπουλ, το ποτήρι να μοιάζει περισσότερο μισοάδειο παρά μισογεμάτο. Ειδικότερα, στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ο Γερμανός θα έχει συμπληρώσει 7 χρόνια στον πάγκο της ομάδας.

Αν η Μάντσεστερ Σίτι επιβεβαιώσει το ρόλο του φαβορί που έχει αποκτήσει στην κούρσα του τίτλου, τότε οι «κόκκινοι» θα μετράνε μόλις ένα πρωτάθλημα σε 7 χρόνια. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2019, φυσικά, αποτελεί ένα τεράστιο παράσημο ενώ το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγο διασκεδάζουν τις εντυπώσεις.

Από εκεί και πέρα δεν έχει κατακτήσει κανένα εγχώριο Κύπελλο. Παράλληλα, είχε ηττηθεί το 2016 στους τελικούς του Λιγκ Καπ και του Γιουρόπα Λιγκ. Τέλος, το 2018 έχασε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ.

Δεν έχει κατακτήσει όσους τίτλους της αναλογούν

Επομένως, η Λίβερπουλ του Κλοπ κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως underachiever. Μία ομάδα, δηλαδή, που πέτυχε (από πλευράς συγκομιδής τίτλων) πολύ λιγότερα από όσα θα μπορούσε με βάση τις δυνατότητες της. Με βάση το ποδόσφαιρο, δηλαδή, που απέδωσε, της αναλογούν πολλά περισσότερα τρόπαια από αυτά που έχει πανηγυρίσει.

Ο παλαίμαχος άσος της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραχερ, συνόψισε υπέροχα τη συγκεκριμένη άποψη, γράφοντας στη στήλη του στην Telegraph.

«Η ομάδα του Κλοπ δεν έχει κερδίσει αρκετά. Εκτός πλαισίου, αυτό ακούγεται εξαιρετικά άδικο. Ένας καλύτερος τρόπος για να το θέσουμε είναι ότι δεν έχουν κερδίσει όσα άξιζαν οι εμφανίσεις τους. Η κατάκτηση του μεγαλύτερου έπαθλού όλων – του Champions League του 2019 – και ο τερματισμός της 30χρονης αναμονής για ένα πρωτάθλημα το 2020 εξασφάλισε τον θρυλικό στάτους του Κλοπ. Οι κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού Super Cup και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων χάρισαν ένα αξέχαστο 12μηνο» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αλλά αν ο Κλοπ φύγει από τη Λίβερπουλ το 2024 χωρίς να προσθέσει σε αυτές τις επιτυχίες, θα υπάρχει στεναχώρια αν σκεφτούμε ότι όλες τις άλλες σεζόν απέδωσε φοβερό ποδόσφαιρο χωρίς να το συνδυάσει με τίτλους. Όσον αφορά τη κατάκτηση πολλών τίτλων στην Premier League, ο Κλοπ μπορεί να έχτισε μια από τις καλύτερες ομάδες της Λίβερπουλ σε λάθος εποχή».

Έπεσε στην εποχή της δυναστείας της Σίτι

Στη Λίβερπουλ μπορούν δίκαια να αισθάνονται εξαιρετικά άτυχοι. Και αυτό γιατί έπεσαν στην εποχή της δυναστείας της Μάντσεστερ Σίτι. Σε μία εποχή που για να κατακτήσεις πρωτάθλημα χρειάζεται να ξεπεράσεις του 90 βαθμούς και αυτό ίσως δε φτάνει. Ενδεικτικό είναι ότι με 97 βαθμούς τη σεζόν 2018/2019 απώλεσαν τον τίτλο από τη Σίτι για ένα πόντο.

Την επόμενη χρονιά, η ομάδα του Κλοπ χρειάστηκε να πάει με σπασμένα τα φρένα για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με 99 βαθμούς. Φέτος, η Λίβερπουλ πραγματοποιεί μία πολύ καλή χρονιά. Αυτό, όμως, δεν φτάνει γιατί η Σίτι μετράει 10 συνεχόμενες νίκες και μοιάζει να κερδίζει τα παιχνίδια της από τα αποδυτήρια.

Το βέβαιο είναι ότι χωρίς τη εξωγήινη Σίτι του Πεπ, η Λίβερπουλ θα είχε κερδίσει 1 ακόμη πρωτάθλημα και θα ήταν το μεγάλο φαβορί για το φετινό.

«Θυσιάζει» διοργανώσεις γιατί δεν έχει βάθος στο ρόστερ

Αν η ευθύνη βαραίνει με κάποιο τρόπο τον Γιούργκεν Κλοπ είναι η επιμονή του να μην προσθέσει βάθος στο ρόστερ. Η φιλοσοφία του Γερμανού να στηρίζεται σε ένα κορμό 14-15 παικτών έρχεται να τον καταδιώξει κάθε χρόνο. Ο 54χρονος κόουτς δε θέλει να χαλάσει τη μαγιά που έχει φτιάξει και τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του παζλ της βασικής ενδεκάδας το 2019 έχει αποκτήσει μόλις 4 παίκτες με σημαντικό ρόλο στο ροτέισον. Τον Ζότα, τον Τιάγκο, τον Τσιμίκα και τον Κονατέ.

Την ίδια ώρα, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι ακολουθούν διαφορετική πολιτική. Έχουν τουλάχιστον 18 παίκτες που διεκδικούν μία θέση στο βασικό σχήμα. Έτσι, μπορούν και ανταποκρίνονται καλύτερα στις πολλαπλές αγωνιστικές υποχρεώσεις και στα απρόοπτα, όπως οι τραυματισμοί.

Αντιθέτως, η Λίβερπουλ επί Κλοπ κάθε χρόνο θυσιάζει τα εγχώρια Κύπελλα (League Cup, Fa Cup) προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην Πρέμιερ Λιγκ και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή η προσέγγιση, όμως, κοστίζει σε τίτλους. Δεν είναι τυχαίο ότι επί Κλοπ, η Λίβερπουλ δεν έχει κατακτήσει κανένα εγχώριο Κύπελλο. Παράλληλα, συνήθως αποκλείεται στα πρόωρα στάδια της διοργάνωσης, επειδή κάνει εκτεταμένο ροτέισον σε αυτά τα παιχνίδια.

Συμπερασματικά, με 3 χρόνια να απομένουν στο συμβόλαιο του Κλοπ, υπάρχει ο κίνδυνος η χρυσή εποχή της σύγχρονης Λίβερπουλ να μη συνδυαστεί με τον αριθμό των τίτλων που της αναλογεί. Και αυτό θα είναι κρίμα για μία ομάδα με ξεκάθαρη ταυτότητα, που αποδίδει ποδόσφαιρο που γοητεύει τα πλήθη και αναγνωρίζεται από κάθε ποδοσφαιρόφιλο.