Το 2021 έφυγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Άρσεναλ και τον Μίκελ Αρτέτα. Και ας μην ξεκίνησε ιδανικά!

Η σεζόν όχι μόνο δεν είχε ξεκινήσει καλά για την Άρσεναλ. Αλλά ο Μίκελ Αρτέτα θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς ότι ζούσε σε έναν εφιάλτη που δεν σταματούσε με τίποτα. Όσο και αν τον… τσιμπούσαν οι παίκτες του ή ακόμη και τα αρνητικά αποτελέσματα εκείνος απλά μάτωνε.

Μάτωνε, αλλά, δεν μίλαγε. Ήταν βουβός. Και αυτό γιατί πίστευε στους παίκτες του όσο κανείς άλλος. Τους στήριξε. Όσο κανείς άλλος. Έβαλε πλάτη. Όσο κανείς άλλος. Κάπου, κάπως, κάποιος πάτησε τον διακόπτη στο μυαλό των Λονδρέζων και τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Αυτή τη φορά προς το καλύτερο. Όχι προς το χειρότερο, όπως τους έχουμε δει να το κάνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Το 2021 κλείνει με κάτι παραπάνω από θετικό πρόσημο για το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Ισπανός τεχνικός. Η σεζόν δεν ξέρουμε, αλλά έχει αρκετό δρόμο ακόμα. Άλλωστε δεν είναι σπριντ. Αλλά ένας Μαραθώνιος.

Ήρθε η ώρα να πιστέψουν τον Αρτέτα!

«Μα δεν παίζει καλά η Άρσεναλ», «μα είναι προβλέψιμη», «μα δεν παίρνει κάποια νίκη σε ντέρμπι». Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα… φάουλ του Μίκελ Αρτέτα την περασμένη σεζόν σύμφωνα με τους επικριτές του που του καταλόγισαν πολλά. Του είπαν ακόμη περισσόρερα.

Τα αποτελέσματα και η πορεία των Λονδρέζων -ειδικά στο πρωτάθλημα- δεν ήταν με το μέρος του. Η υπερασπιστική του γραμμή έμπαζε νερά από παντού. Περίπου σαν τον Τιτανικό πριν βυθιστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Παρόλα αυτά όσοι τον πίστευαν και τον πιστεύουν μέχρι και σήμερα ήταν σαν την ορχήστρα. Έπαιζαν ως το τέλος no matter what!

Οι «κανονιέρηδες» ναι μεν έμειναν εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Αλλά αν παρατηρούσε κανείς την εικόνα τους, αν έκανε κανείς τη σύγκριση με πιο παλιά, θα έβλεπε ότι κάτι γίνεται. Ότι κάτι… έρχεται. Ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Ναι μεν αργεί, αλλά κάτι υπάρχει.

Η πίστη είναι πιο σημαντική από πολλά πράγματα. Ή την έχεις ή όχι. Ο Αρτέτα την είχε. Και για τους παίκτες του. Και για την ομάδα του, αλλά κυρίως για τη δουλειά του. Είναι ακόμα να μιλάει κανείς για δικαίωση, αλλά, τα λόγια του Πεπ Γκουαρντιόλα πριν το ματς της Πρωτοχρονιάς σίγουρα είναι μέρος της.

«Η Άρσεναλ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή για εμένα είναι η ομάδα που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση στην Αγγλία. Παίζουμε μαζί της την πρωτοχρονιά και την πετυχαίνουμε σε μία τρομερή φόρμα.

Η τωρινή Άρσεναλ πρέπει να είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει τα τελευταία τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια το πολύ. Είμαι σίγουρος πως όλοι συμφωνούν μαζί μου».

Δεν ξέρουμε για εσάς, εμείς, πάντως συμφωνούμε με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος σίγουρα ξέρει και βλέπει κάτι παραπάνω!

Άλλο Κλοπ και άλλο Αρτέτα;

Η δουλειά του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ άργησε να βγει. Άργησε να καρποφορήσει. Όμως, εξ αρχής όλοι είχαν να πουν ή να γράψουν έναν καλό λόγο για τον Γερμανό τεχνικό. Άλλωστε η φυσιογνωμία του και μόνο, αλλά και οι σχέσεις του με τον Τύπο βοήθησαν πολύ σε αυτό.

Από την άλλη η αμφιβολία και ο… άγουρος Μίκελ Αρτέτα ήταν με το παραμικρό με την πλάτη στον τοίχο. Πίεση, πίεση και… πίεση. Κι όμως ο Ισπανός τεχνικός δεν λύγισε. Δεν μάσησε. Στα δύσκολα που ήρθαν -και σίγουρα θα έρθουν και πάλι- δεν το έβαλε κάτω. Έκανε ένα βήμα πίσω για να δύο βήματα μπροστά.

Η ομάδα του Λονδίνου έχει δεχτεί πολλές φορές τον χλευασμό. Έχει γίνει ακόμη πιο πολλές φορές viral για τα memes που δίνει -που δεν έχουν θετικό αντίκτυπο- όμως ο Αρτέτα της δίνει ταυτότητα. Αγωνιστικό τσαμπουκά. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στο 2021 η πολυδιαφημισμένη Λίβερπουλ έκλεισε το ημερολογιακό έτος στην Premier League με μόλις έναν βαθμό παραπάνω από τους «κανονιέρηδες» που υστερούν ακόμα σε πολλά πράγματα.

Πάνω απ’ όλους η ομάδα! 

Σε μία ομάδα δεν είναι εύκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες. Αυτό, όμως, είναι και το μεγαλύτερο μυστικό. Κανείς δεν μπορεί να πει κουβέντα για τον Αρσέν Βενγκέρ και τη σχέση που είχε με τους ποδοσφαιριστές του. Ωστόσο, από ένα σημείο και έπειτα φαινόταν ότι δεν τους «γέμιζε», με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλές φορές μία ομάδα χωρίς πάθος, ένταση, δύναμη. Ειδικά στα ντέρμπι.

Προσοχή! Δεν αναφερόμαστε σε όλο το πέρασμα του Βενγκέρ από την αγγλική ομάδα. Αλλά στα τελευταία χρόνια. Όταν η διαπόμπευση είχε ξεκινήσει για τα καλά.

Από την πλευρά του ο Μίκελ Αρτέτα από νωρίς φρόντισε να ξεκαθαρίσει και να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στα αποδυτήρια και ποιος κάνει κουμάντο σε αυτά. Αν και Ισπανός είναι λάτρης της πειθαρχίας. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των παικτών του.

Ο πρώτος που πλήρωσε τη… νύφη ήταν ο Ματέο Γκεντουζί, ο οποίος δεν μπορούσε να ελέγξει τα νεύρα του και το πληθωρικό του ταμπεραμέντο. Αποτέλεσμα; Να τον φάει η… μαρμάγκα και οι δανεισμοί.

Επόμενος και πιο μεγάλο… όνομα ήταν ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Ο Γκαμπονέζος στράικερ υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα -χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστός ο ακριβής λόγος- και ο Αρτέτα πήρε… ανάποδες. Τον άφησε εκτός σχεδιασμού και όλα δείχνουν πως ο μέχρι πρότινος αρχηγός της Άρσεναλ απλά μετράει μέρες πριν αποχωρήσει οριστικά. Σημείωση: Ο Αρτέτα το είχε πάρει πάνω του το καλοκαίρι του 2020 το νέο συμβόλαιο του Ομπαμεγιάγκ. Με τον έμπειρο φορ να υπογράφει νέα συμφωνία με την Άρσεναλ, αλλά από εκεί και πέρα εξαφανίστηκε με… τρόπο από το γήπεδο.

Για να πάρει κανείς μία τέτοια απόφαση -όπως λένε και στο χωρίο του Αρτέτα- θέλει cojones και ο Ισπανός τεχνικός δείχνει με κάθε τρόπο, ολοένα και πιο συχνά ότι είναι πρόθυμος να σπάσει αρκετά… αυγά, μέχρι να φτιάξει και πάλι μία ομελέτα της προκοπής. Μία ομελέτα νόστιμη. Όχι σαν αυτές που μπορεί να βρει κανείς με το… κιλό σε κάποια φτηνή pub του Λονδίνου!

To 2021 κλείνει με τον πιο… Αρτέτα τρόπο!

Ο Μίκελ Αρτέτα είναι μαχητής. Ακόμα και όταν τίποτα δεν του πάει καλά θα σταθεί στο ύψος του. Έτσι, ήταν ως παίκτης και τώρα το ίδιο πράττει ως προπονητής. Το 2021 δεν του πήγε πολύ καλά.

Ωστόσο, έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. H Άρσεναλ για πρώτη φορά μετά το 2016 έκανε Χριστούγεννα στην τετράδα. Μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες, έχοντας σημειώσει 14 γκολ και έχοντας δεχτεί μόλις ένα! Οπότε το 2021 κλείνει με τον πιο… Μίκελ Αρτέτα τρόπο.

Αν χρειάζεστε κάποιον για ποδαρικό το 2022 μην διστάσετε. Ξέρετε ποιον πρέπει να καλέσετε!