Ο φετινός Ajax θυμίζει κάτι από παλιά και δείχνει πως μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου για το φετινό Champions League.

Στις 8 Μαΐου του 2019 στο Άμστερνταμ γράφεται ιστορία. Η Tottenham απέναντι σε όλα τα προγνωστικά απέκλεισε τον Ajax στο Johan Cruyff Arena. Εκείνη τη μέρα ο ποδοσφαρικός πλανήτης ήταν διχασμένος ανάμεσα σε δύο ομάδες που τους έκαναν να πιστέψουν στη “μαγεία” του Champions League. Η Tottenham έκανε το Λονδίνο να “καεί” και το Άμστερνταμ “βυθίστηκε” στο πένθος για ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαρικά “what if” των τελευταίων ετών. Στο στρατόπεδο του Ajax ήξεραν πως μετά από το σοκαριστικό αποκελισμό, θα έπρεπε να διαχειριστούν και τις αποχωρήσεις παικτών όπως ο De Jong και ο De Ligt. Εκείνη τη περίοδο όλοι πίστευαν πως εκείνη η χρονιά ήταν ένα πυροτέχνημα για τον Ajax. Η φετινή χρονιά όμως τους διαψεύδει κατηγορηματικά και ο “Αίαντας” έχει δικαίωμα να ονειρεύεται.

Ο Tadic είναι το σημείο αναφοράς του Ajax

Από το 2019 οι αποχωρήσεις κομβικών ποδοσφαριστών για τον Ajax ήταν πολλές και σημαντικές. Ο μόνος που έμεινε στην ομάδα, ξέροντας ότι έχει το κουράγιο να σηκώσει αυτή την “ασήκωτη” φανέλα ήταν ο Dušan Tadić. Ο… Ολλανδός πλέον δημιουργός είναι το σημείο ανφοράς στην μεσοεπιθετική γραμμή του “Αίαντα” και αγωνίζεται σαν να μην έχει περάσει ούτε “μια μέρα από πάνω του”. Μετράει ήδη 9 assists σε όλες τις διοργανώσεις και αποτελεί την “βάση” για το επιθετικό παιχνίδι του Ajax.

Ο Anthony είναι μεγαλύτερο project από τον Neres

Οι εμφανίσεις του Βραζιλιάνου winger έχουν κάνει ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Λίβερπουλ να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του από την προηγούμενη σεζόν. Ο Βραζιλιάνος (ήδη Διεθνής) προσδίδει στον Ajax το “απρόβλεπτο” που έψανχε στην επίθεσή του και πλέον σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις συχνότατα με την φανέλα του Αίαντα. Η ωριμότητα που δείχνει στα τελειώματα των φάσεων και στις σέντρες ακριβείας, τον χρίζουν νικητή στη σύγκριση με τον συμπατριώτη του David Neres.

Ο Haller δεν “ξέχασε” ποτέ να παίζει ποδόσφαιρο

Μετά το “χλυαρό” πέρασμά του από τη West Ham ο Sebastian Haller είδε τις ποδοσφαιρικές του μετοχές να κατρακυλούν. Οι άνθρωποι του Ajax άδραξαν την ευκαιρία και απέκτησαν τον υψηλόσωμο επιθετικό με σκοπό να αποκτήσουν έναν “καθαρό” επιθετικό που τα προηγούμενα χρόνια δεν τον είχαν. Ο Haller έπειτα από σκληρή προετοιμασία φαίνεται να έχει ταιριάξει απόλυτα στη φιλοσοφία του Ajax και έχοντας σκοράρει ήδη 7 φορές σε 11 συμμετοχές του, ο Haller ήρθε για να μείνει.

Ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας

Είναι ένας από τα μεγαλύτερους προπονητές που έχουν πέρασει από τον Ajax τα τελευταία χρόνια. Ο επιθετικός πλουραλισμός χαρακτηρίζει κυρίως το παιχνίδι του (Ολλανδός γαρ) αλλά σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια, ο Αίαντας διαθέτει πλέον και εξαιρετική άμυνα. Οφείλεται βεβαίως και σε κάποιες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν και άνεβασαν επίπεδο την αμηντική γραμμή της ομάδας. Ο Έρικ Τεν Χαχ έχει στη διάθεσή του όλα τα εργαλεία ώστε να δούμε στο χορτάρι κάτι εξαιρετικό. Τα πρώτα δέιγματα είναι άκρως εντυπωσιακά και όπως δήλωσε και ο ίδιος, ο Ajax σκοπεύει να ενοχλήσει πολλές μεγάλες ομάδες στο φετινό Champions League.