Ο Απόλλων Πάτρας διέθετε Αμερικανούς που μνημονεύονται ακόμη και σήμερα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζει τους παίκτες αυτούς.

Ένας τόνος μελαγχολίας και ρομαντισμού το σημερινό άρθρο. Και ιδιαίτερα για εμάς τους Πατρινούς. Ο Απόλλων Πάτρας αποτελούσε και αποτελεί μια ομάδα που καταφέρνει και φέρει ηχηρά ονόματα από την αντίπερα όχθη που κάνουν την διαφορά. Στο παρελθόν το φαινόμενο αυτό ήταν αρκετά συχνό. Πάμε να γνωρίσουμε για όσους δεν ξέρουν τους Αμερικανούς οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στις μεγαλύτερες διακρίσεις του Απόλλων Πάτρας.

Γουέιν Γιάργουντ

Απόλλων Πάτρας

Ο Απόλλων Πάτρας είχε την ευκαιρία να φέρει στα παρκέ της χώρας έναν 25άρη που ήδη είχε γράψει μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες (Σεούλ, 1988). Φυσικά αναφέρομαι στον Γουέιν Γιάουρντ. Παίκτης με εξαιρετικά επιθετικά χαρακτηριστικά και άριστη επαφή με το καλάθι. Διέθετε μεγάλη έφεση στο τρίποντο. Ωστόσο, η κορυφαία του επίδοση ήρθε την 2η του χρονιά στον Απόλλωνα πετυχαίνοντας 39 πόντους στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.

Μπακ Τζόνσον

Απόλλων Πάτρας

Καλοκαίρι 1995 και ο Απόλλων Πάτρας κατόρθωσε να φέρει στα μέρη μας έναν από τους πρωταγωνιστές του NBA. Και αυτό γιατί μετρούσε 500 συμμετοχές με τη φανέλα του Χιούστον. Σε ηλικία 32 ετών ο Τζόνσον επιλέχθηκε από τον τότε προπονητή της ομάδας Κώστα Πετρόπουλο για να καλύψει τη θέση του ψηλού μαζί με τον Μίρκο Μιλίσεβιτς. Φύσει επιθετικός παίκτης καθώς οι μέσοι όροι του στο τομέα αυτό ξεπερνούσαν τους 20 πόντους. Μάλιστα την επόμενη σεζόν μετακόμισε στη Μακάμπι. Εν συνεχεία, η Ελλάδα φαίνεται του άρεσε καθώς επέστρεψε για λογαριασμό του Ηρακλή, της Δάφνης και του Περιστερίου.

Χάρολντ Έλις

Μαγικές στιγμές στην Πάτρα για τον πρώην παίκτη των Κλίπερς. Ο Απόλλων Πάτρας δεν ήταν ο πρώτος σταθμός του Χάρολντ Έλις. Πρώτη του στάση η Θεσσαλονίκη και ο Άρης. Αρκετά οξύθυμος κάτι που δεν το έδειξε στον Απόλλωνα. Δεν είχε τα νούμερα που είχε στον Άρη αλλά εντάχθηκε σε ένα σύνολο με αρκετούς πρωτοκλασσάτους παίκτες όπως οι Βετούλας, Βούκσεβιτς και Μολφέτας. Κορυφαίος του πρωταθλήματος στα κλεψίματα με μέσο όρο τρία σε κάθε ματς. Εκείνη τη χρονιά με εκείνη το ρόστερ, ο Απόλλωνας έφτασε μέχρι και το τελικό κυπέλλου οπού ηττήθηκε στο τελευταίο καλάθι από τον Ολυμπιακό. Σε εκείνο τον αγώνα ο Έλις είχε 24 πόντους με 10/15 δίποντα.

Τόνι Ντόουσον

Ο Απόλλων Πάτρας του Χάρολντ Έλις και των... λοιπών - Sport-Retro.gr

Ο μοναδικός από την λίστα που δεν έκανε το δρομολόγιο NBA-Πάτρα. Ο Τόνι Ντόουσον προερχόμενος από μια γεμάτη διετία στην ισχυρή Λεβερκούζεν ήρθε στον Απόλλωνα προκειμένου να ξεδιπλώσει τις επιθετικές του αρετές. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τη σεζόν 1997-1998 με 25,4 πόντους μέσο όρο. Συνέθεσε μαζί με τον Έρικ Μικ ένα attack δίδυμο στην γραμμή των ψηλών. Λίγα χρόνια μετά επέστρεψε στη χώρα μας για λογαριασμό της Δάφνης.

Αυτοί λοιπόν ήταν οι ρομαντικοί Αμερικανοί που σίγουρα μνημονεύουν ακόμα οι φίλαθλοι της ομάδας των Αχαιών. Σίγουρα στο μέλλον υπήρξαν και άλλοι. Όμως, οι συγκεκριμένοι συνέδεσαν το ονομά τους με σημαντικές στιγμές και διακρίσεις της ομάδας. Ευχής όλων των Πατρινών, η ομάδα να ζήσει και άλλες τέτοιες μέρες στο άμεσο μέλλον όντας πλέον η ομάδα στα σαλόνια της Α1.