Ο Κώστας Βασιλειάδης αποτελεί τον Mr. Spain του ελληνικού μπάσκετ. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν την πλούσια διαδρομή του στα παρκέ της ACB.

Το ονομά του έχει συνδεθεί αναμφίβολα με το πρωτάθλημα της ACB. Ο Κώστας Βασιλειάδης το περασμένο καλοκαίρι επέκτεινε το συμβολαιό του με τη Μούρθια. Αποτελεί έτσι το πιο διαχρονικό παίκτη στην ισπανική λίγκα. Στο σημερινό άρθρο θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ανασκόπηση της καριέρας ενός πρσβευτή του ελληνικού μπάσκετ στην Ιβηρική.

Τα πρώτα βήματα στον ΠΑΟΚ και το άλμα στην Μάλαγα

Σε ηλικία 16 χρονών, ο Κώστας Βασιλειάδης έκανε ντεμπούτο στην Α1 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης βρέθηκε συμπαίκτης με τα άλλα μεγάλα prospect του Δικεφάλου του Βορρά, Βασιλόπουλο και Μαυροκεφαλίδη. Ο Mr Spain μονιμοποιήθηκε στον δικέφαλο του βορρά, βελτιώθηκε κι έπαιξε για έξι σεζόν, τις τέσσερις εξ’ αυτών βασικότατος, με σταθερό χρόνο συμμετοχής άνω των 30 λεπτών. Με όπλο στη φαρέτρα του λοιπόν αυτό το προνόμιο σε ηλικία 22 ετών επιείρησε το άλμα στην ACB και συγκεκριμένα στην Μάλαγα.

Η Ουνικάχα δεν ήταν καθόλου μικρή υπόθεση εκείνη την εποχή. Όταν πήγε εκεί ο Κιλκισαίος φόργουορντ, Μάιο του 2006, η νέα του ομάδα ήταν κυπελλούχος την περασμένη σεζόν κι ετοιμαζόταν να ριχτεί στην μάχη των εγχώριων playoffs. Ο Κώστας Βασιλειάδης αναμενόταν να αποτελέσει τη δεδομένη περίοδο ένα σημαντικό γρανάζι στο ροτέισον της Ανδαλουσίας. Στο τέλος της ήμερας, η Μάλαγα κατέκτησε το πρωτάθλημα με sweep κόντρα στην Ταού. Ένας τίτλος που ήταν ο πρώτος και παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός της ιστορίας της.

Προσωρινός επαναπατρισμός

Το μονοετές κεφάλαιο του Ολυμπιακού έκλεισε γρήγορα, με τον Βασιλειάδη να είναι ένας χρήσιμος παίκτης για τους ερυθρόλευκους, σε μια εποχή των Πειραιωτών που κάθε χρόνο προχωρούσαν σε ριζικές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό τους. Έπειτα επέστρεψε για λίγο στον ΠΑΟΚ για να γυρίσει και πάλι σε ισπανικό έδαφος και για λογαριασμό της Ομπραντόριο. Ο Βασιλειάδης ήταν 25 ετών, αλλά είχε ωριμάσει μπασκετικά, έχοντας βρεθεί σε μεγάλους οργανισμούς με πίεση κι απαιτήσεις, που έκαναν πρωταθλητισμό. Με την Ομπραντόιρο είχε 16 πόντους κατά μέσο όρο, 3.8 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ με 37% στο τρίποντο.

Ένα χρόνο αργότερα κάνει το step up στο πρωτάθλημα κερδίζοντας συμβόλαιο με τη Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη. Τρεις διαδοχικές σεζόν στη χώρα των Βάσκων, χρόνο με το χρόνο καλύτερος αγωνιστικά. Σε μια ομάδα που εκείνα τα χρόνια ήταν σταθερά μέσα στα playoffs, ενώ είχε εμφανιστεί και σε τελικούς πρωταθλήματος. Μάλιστα μέσω της Μπιλμπάο επανεμφανίστηκε και στην EuroLeague, έπειτα από τρεις σεζόν, φτάνοντας μέχρι την post-season της περιόδου 2011-12 όταν κι η μετέπειτα φιναλίστ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έβαλε τέλος στην πορεία της.

Το δρομολόγιο Εφές-Πέλικανς-Μάλαγα

Και όμως ο ”Βάσκος” είχε πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ο Βασιλειάδης εξαργύρωσε την άκρως παραγωγική σεζόν του με ένα καλό συμβόλαιο στην Εφές, επί τεχνικής ηγεσίας Οκτάι Μαχμούτι και λίγο καιρό αργότερα, Βαγγέλη Αγγέλου, στην μεταβατική κατάσταση της ομάδας μέχρι να αναλάβει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς το καλοκαίρι του 2014. Ο έμπειρος φόργουορντ δεν τα πήγε άσχημα, αλλά συμπεριλήφθηκε στο κύμα των αποχωρήσεων και κλήθηκε να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό του.

Ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν έτοιμος να κάνει το τεράστιο βήμα για το NBA συμφωνόντας με τους Πέλικανς. Η ομάδα ωστόσο τελευταία στιγμή αποφάσισε να αγοράσει ψηλό αντί για σουτέρ. Κατάφερε παρόλα αυτά να μείνει στην Ευρωλίγκα. Και αυτό γιατί επέστρεψε στην Ουνικάχα. Σε μια άλλη εποχή για την Μάλαγα, με τον Χοάν Πλάθα στο τιμόνι, ο Βασιλειάδης δεν ήταν πια ένας ελπιδοφόρος παίκτης, αλλά μια έμπειρη μονάδα, με 4 γεμάτες σεζόν στην Ευρωλίγκα, 5 στην ACB και παρουσίες σε Ευρωμπάσκετ (2011) και Παγκόσμιο Κύπελλο (2014). Βέβαια εκείνη τη χρονιά το ποσοστό του στο τρίποντο είχε πέσει αισθητά καθώς κυμαινόταν στο 30%.

Οι δύο δικέφαλοι συναντιούνται

Παρόλο που αποτελούσε πλέον έναν έμπειρο παίκτη για τα δεδομένα της Ευρωλίγκα, αποφάσισε να επιστρέψει για τρίτη φορά στον ΠΑΟΚ. Αναμφίβολα, ήταν ο ηγέτης του συνόλου του Σούλη Μαρκόπουλου, σε ένα γκρουπ παικτών όπου ξεχώριζε ποιοτικά. Λίγο καιρό αργότερα, έφτασε στην Θεσσαλονίκη κι ο αποδεσμευμένος από τον Ερυθρό Αστέρα και προσωπικός φίλος του, Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Πλέον ο  δικέφαλος του βορρά να έχει στις τάξεις του, παρά το μικρό του μπάτζετ, δύο ευρωλιγκάτους παίκτες.

Με ένα σύντομο πάλι πέρασμα από την Ομπραντόριο, ο Κώστας Βασιλειάδης τον Ιούνιο του 2016 έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Δεν “κόλλησε” με την ομάδα κι η απόδοση του δεν ήταν όπως όταν φορούσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Είχε κάποιες καλές στιγμές αλλά αυτές ήταν σποραδικές. Προς το τέλος της σεζόν, ο χρόνος συμμετοχής του είχε πέσει και παρά το διετές, όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές δε θα συνέχιζαν μαζί.

Επιχείρηση Τενερίφη

Βασιλειάδης και Κατσικάρης ξανά μαζί. Αυτή τη φορά στέγη θα βρουν στην ομάδα της Τενερίφη το 2018. Εκείνη τη σεζόν η Τενερίφη αμυνόταν το στέμα του BCL το οποίο είχε κατακτήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, στο σπίτι της. Η προσπάθεια αυτή δε στέφθηκε με επιτυχία αφού η ομάδα αποκλείστηκε στους “16” της διοργάνωσης, κατά πολλούς απρόσμενα, από την μετέπειτα τρίτη στο Final Four της διοργάνωσης, Μούρθια. Ο Έλληνας παίκτης βοήθησε πάντως αρκετά την ομάδα ώστε να μπει στην οκτάδα της ACB.

Κώστας Βασιλειάδης

Κεφάλαιο Μούρθια

Και φτάσαμε αισίως στο παρόν. Ο Κώστας Βασιλειάδης διανύει πλέον το δεύτερο χρόνο στην ομάδα της Μούρθια. Πέμπτη διαφορετική ομάδα στην Ισπανία. Ο πολύπειρος φόργουορντ πρόλαβε να αγωνιστεί σε 8 παιχνίδια, τα οποία αρκούσαν για να του εξασφαλίσουν την παραμονή στην Μούρθια του Σίτο Αλόνσο. Φέτος, η ομάδα βρίσκεται μέχρι στιγμής στη τέταρτη θέση του πρωταθλήματος με ρεκόρ 6-4.

Με αυτά και με αυτά, ο Κώστας Βασιλειάδης σε ηλικία 37 ετών έγραψε αισίως 278 εμφανίσεις στην ACB. Η λογική υπαγορεύει πως εφόσον έχει την υγεία του, του χρόνου θα ξεπεράσει το φράγμα των 300 συμμετοχών. Το επίτευγμα θα είναι πολύ σπουδαίο. Παρόλα αυτά ελπίζουμε να κλείσει την καριέρα του στα πάτρια εδάφη.