Ποιος είναι ο νέος Ισπανός τενίστας που έκανε… περίπατο στα NEXT GEN ATP FINALS; Το debut.gr σάς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το next big thing του παγκόσμιου τένις, Κάρλος Αλκαράθ.

Αν πριν 1 χρόνο έλεγε κάποιος πως στο τέλος του 2021 θα μιλάμε για έναν τενίστα και θα μπορούμε να τον συγκρίνουμε με κάποιον από τους Big-3 στην ηλικία τους, ίσως τον περνούσαμε για τρελό. Ο Κάρλος Αλκαράθ, όμως, με μεγάλες νίκες, τίτλο αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού του έχει αρχίσει ήδη να συγκρίνεται με τον Ράφα Ναδάλ από μερικούς. Σίγουρα, ο ένας λόγος είναι η καταγωγή αλλά δεν είναι ο μόνος. Ας πάρουμε τα πράγματα από… λίγο πιο παλιά!

Η «καμμένη» NEXT GEN

Πριν 3 με 5 χρόνια τενίστες της επόμενης γενιάς τένις ήταν οι Μεντβέντεφ, Σβέρεφ, Τσιτσιπάς και μερικοι ακόμα. Κανένας από τους παραπάνω δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και να φτάσει σε αριθμούς τους big-3 όταν ήταν αυτοί νέοι. Ο λόγος ήταν οι ίδιοι οι big-3 που ακόμα και τώρα σαρώνουν στα μεγάλα τουρνουά. Ο Τζόκοβιτς κατά κύριο λόγο, ο Ναδάλ στο αγαπημένο του χώμα και ο Φέντερερ μέχρι πριν 2-3 χρόνια. Ο μοναδικός που σιγά-σιγά δείχνει να παίρνει την σκυτάλη είναι ο Μεντβέντεφ που κατέκτησε και το πρώτο του Grand Slam απέναντι στον Σέρβο στο US open.

Η «τυχερή» επόμενη νέα γενιά

Τα πράγματα, πλέον, είναι διαφορετικά. Οι τενίστες που έρχονται δεν θα βρουν τόσο σθεναρή αντίσταση από τους Big-3. Ο Φέντερερ είναι σε ηλικία που δύσκολα θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει πάλι. Για τον Ναδάλ αποτελεί απορία αν θα ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και σε τι κατάσταση θα επιστρέψει από αυτόν. Ο Τζόκοβιτς δείχνει ο πιο ορεξάτος από τους υπόλοιπους αλλά για πρώτη φορά έδειξε πως είναι «θνητός» στον τελικό του Αμερικανικού Όπεν.

Με μπροστάρη τον Αλκαράθ!

Αν έχετε απορία ποιοι αποτελούν αυτή τη στιγμή την επόμενη γενιά που θα ξεχωρίσει στο τένις η απάντηση είναι εύκολη. Ο πιο γνωστός είναι ο νικητής των ATP NEXT GEN FINALS του 2019 Γιάνικ Σίνερ στα 20 του χρόνια. Βρίσκεται στο Νο10 της παγκόσμιας κατάταξης και παραλίγο να πάρει μέρος φέτος στο Τορίνο με τους 8 καλύτερους τενίστες της σεζόν που πέρασε. Επισης, καλά δείγματα έχει δείξει και ο Λορένσο Μουζέτι, 19 χρονών.

Όλα αυτά, μέχρι να εμφανιστεί ο Κάρλος Αλκαράθ! Ο 18χρονος Ισπανός έχει βάλει ήδη τους λάτρεις της στατιστικής σε συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτόν και τον συμπατριώτη του Ράφα Ναδάλ, όταν αυτός ήταν 18 χρονών! Ο ίδιος ο θείος του, Τόνι Ναδάλ, δήλωσε πως ο Αλκαράθ είναι πιο ολοκληρωμένος από τον ανιψιό του στην αντίστοιχη ηλικία.

Ο Κάρλος Αλκαράθ, στο Αμερικανικό Όπεν κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά

Ο Αλκαράθ το 2021

Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ονειρική για τον Ισπανό που θα τερματίσει στην 32η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ο νεότερος τενίστας του TOP100 αλλά και με άλμα 109 θέσεων σε σχέση με τον τερματισμό του το 2020! Τι έκανε και έφτασε στο παραπάνω κατόρθωμα; Πολλά και διάφορα, ας τα δούμε…

Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο ATP250 στο Umag της Κροατίας και έγινε ο νεότερος τενίστας που το καταφέρνει ξεπερνώντας ένα ρεκόρ που κατείχε ο Ράφα Ναδάλ.

Έγινε ο νεότερος τενίστας που φτάνει σε προημιτελικό Αμερικανικού Όπεν. Για να καταφέρει το παραπάνω απέκλεισε το Νο3 του κόσμου, τον Στέφανο Τσιτσιπα.

Έφτασε σε ημιτελικό διοργάνωσης ATP500 κερδίζοντας και πάλι τενίστα του TOP10, τον Ματέο Μπερετίνι.

Στο MASTERS του Παρισιού κέρδισε και τον Γιάνικ Σίνερ για να φτάσει τις 3 νίκες απέναντι σε παίκτες του TOP Σε ένα ματς που ίσως αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου rivarly.

Τέλος, κατέκτησε με άνεση το NEXT GEN ATP FINALS και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη νέα χρονιά.

Πιο πλήρης ο Αλκαράθ, αν και Ισπανός

Μπορεί να έχει ως  είδωλο τον Ράφα Ναδάλ, ο Κάρλος Αλκαραθ δείχνει το ταλέντο του, όμως, σε όλες τις επιφάνειες. Και ο Ράφα, φυσικά, τις έδειξε αλλά άργησε λίγο. Ο 18χρονος φαίνεται πως δεν έχει πρόβλημα στο σκληρό, καθώς εκεί κέρδισε και τον δικό μας Στέφανο Τσιτσιπά. Στο χώμα και συγκεκριμένα στο Roland Garros έκανε 5 νίκες, 3 στα προκριματικά και 2 στο κυρίως ταμπλό. Άρα και στην παραδοσιακή επιφάνεια των Ισπανών ξεδίπλωσε το ταλέντο του αλλά το καλό για αυτόν και το μέλλον του είναι πως το έκανε και αλλού.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι πολλοί winners. Έχει πολύ δυνατά χτυπήματα, έχει εμπιστοσύνη σε αυτά  και δεν περιορίζεται σε παθητικό ρόλο. Ξεσηκώνει το κοινό και πολύ συχνά το έχει με το μέρος του. Είναι πολύ νωρίς αλλά ίσως βρέθηκε μετά από πολλά χρόνια τενίστας που θα πλησιάσει τους αριθμούς των Big-3 στο ξεκίνημα της καριέρας του. Εσείς, καλού-κακού συγκρατήστε το όνομά του και μείνετε συντονισμένοι σε κάποια από τις επόμενες αναμετρήσεις του για να σχηματίσετε άποψη για τον 18χρονο Κάρλος Αλκαραθ!