H Μονακό εντυπωσιάζει και ένας από τους λόγους ακούει στο όνομα Donta Hall. Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης αναλύουν.

Η Μονακό έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά την σεζόν και έχει για πρωταγωνιστή, ένα παίκτη που λίγοι έως κανείς δεν περίμενε, και αυτός ακούει στο όνομα Donta Hall. Ο 24χρονός αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη στην εφετινή διοργάνωση της Euroleague. Ο Αμερικανός πραγματοποιεί την ρούκι σεζόν του φέτος στην Ευρώπη και για το ευρύ κοινό αποτελούσε ένα παντελώς άγνωστο παίκτη. Όμως οι ιθύνοντες της γαλλικής ομάδας αποδεικνύονται λαγωνικά. Τον εντόπισαν κάπου μεταξύ G-League και NBA και παρότι δεν είχε εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον ενέταξαν στο ρόστερ της Μονακό. Και μέχρι στιγμής δικαιώνονται απόλυτα. Και θα δούμε τι έχει πράξει τις πρώτες 8 αγωνιστικές παρακάτω.

Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής…

O Donta Hall αυτή την στιγμή, μετά και το πέρας της 8ης αγωνιστικής μετράει 10,4 πόντους σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Σουτάρει με το εξαιρετικό 73,1% στα δίποντα (δεν έχει επιχειρήσει τρίποντο ακόμα), όντας 10ος στη σχετική λίστα της Euroleague. Μαζεύει 6,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι που τον κατατάσσει 8ο στη σχετική λίστα. Όμως έχει λιγότερα λεπτά συμμετοχής από τους υπόλοιπους παίκτες στη λίστα. Αν δούμε αναλογικά τα ριμπάουντ σε 40 λεπτά συμμετοχής είναι δεύτερος μόνο πίσω από το Vincent Poirier της Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει τα πιο πολλά κοψίματα στην φετινή Euroleague με συνολικά 11. Δεύτερος είναι ο Tavares με 10 κοψίματα όμως με ένα παιχνίδι λιγότερο. Ενώ στο σύστημα αξιολόγησης είναι 15ος στη διοργάνωση με μέσο όρο με 14,75. Ενώ εάν ξανακοιτάξουμε αυτή την κατηγορία σε 40 λεπτά συμμετοχής είναι δεύτερος σε όλη την σχετική λίστα πίσω μόνο αυτή τη φορά του Tavares.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους για τον Αμερικανό. Εάν προσθέσει κανείς και το 70% στις βολές που συνήθως αποτελούν “αχίλλειο πτέρνα” για αυτού του είδους ψηλούς μπορεί να καταλάβει κανείς για τι παίκτη μιλάμε. Όλα αυτά με την Μονακό να αποτελεί μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Να έχει 4 νίκες και 4 ήττες και να διαψεύδει τους περισσότερους που θεωρούσαν ότι θα αποτελέσει “σάκο του μποξ” φέτος.

Που βρισκόταν τόσα χρόνια

Ο Donta Hall είναι επίσης σε πολύ καλή ηλικία. Είναι μόλις 24 χρονών. Το 2019 δήλωσε συμμετοχή στο Draft αλλά δεν άκουσε το όνομα του καθόλη την διάρκεια της βραδιάς. Όμως δεν σταμάτησε να κυνηγάει το όνειρο του NBA. Και εν μέρει τα κατάφερε. Σημείωσε συνολικά 22 συμμετοχές σε παιχνίδια του NBA με Brooklyn Nets, Detroit Pistons και Orlando Magic. Ενώ αγωνίστηκε και σε 3 παιχνίδια Playoff κατά την διάρκεια της “φούσκας”. Με συνολικά στατιστικά κατά την διάρκεια της παραμονής του στο NBA 5,4 πόντους, 4,5 ριμπάουντ και 0,7 ασίστ δεν εντυπωσίασε με αποτέλεσμα να περάσει τις περισσότερες σεζόν στις βοηθητικές ομάδες των ομάδων που αγωνίστηκε στην G-League. Είναι απόφοιτος του κολλεγίου της Alabam όπου εκεί πέρασε 4 χρόνια.

Το στυλ παιχνιδιού του Donta Hall

Ο 24χρονός Αμερικανός δεν αποτελεί εξαίρεση στην πλειοψηφία των πολλών Αμερικανών ψηλών που έρχονται στην Ευρώπη όσο αφορά το στυλ παιχνιδιού. Με ύψος 2,08 κυριαρχεί πάνω από τα στεφάνια. Τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Αμυντικά είναι πρώτος σε συνολικά μπλοκ, όντας αν μη τι άλλο αρκετές φορές την μπάλα στην κερκίδα. Με το μεγάλο άνοιγμα χεριών του κάνει δύσκολη την ζωή των περιφερειακών όταν χρειαστεί να γίνει αλλαγή σε κατάσταση pick’n’roll’. Επιθετικά είναι πολύ καλός επίσης σε pick’n’roll. Σκρινάρει καλά και ρολάρει γρήγορα προς το καλάθι και όταν ο περιφερειακός υψώσει την μπάλα είναι σχεδόν ασταμάτητος στην Ευρώπη. Τελειώνει επίσης καλά τις φάσεις κάτω από το καλάθι. Στα ελαττώματα του ότι δεν έχει καθόλου ουσιαστικά παιχνίδι με την πλάτη ενώ δεν είναι καθόλου αξιόπιστος στο σουτ ακόμα και από μικρές αποστάσεις.

Οι προσδοκίες φέτος

Η Μονακό δείχνει φέτος ότι θα κυνηγήσει την οκτάδα με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της. Αν θα καταφέρει να σταθεί σε αυτό το επίπεδο θα είναι κάτι που θα απαντηθεί κατά της διάρκεια της χρονιάς. Πάντως ο Donta Hall, είναι αν όχι ο βασικός, ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Το καλοκαίρι ανεξάρτητα με το εάν η Μονακό το πετύχει ή όχι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι μετοχές του θα είναι πολύ ανεβασμένες. Και πιθανότατα θα απασχολήσει τα κορυφαία κλαμπ στην Ευρώπη ή και γιατί όχι ακόμα και μια επιστροφή στο NBA. Για αυτό ας τον απολαύσουμε φέτος γιατί του χρόνου ίσως να χρειάζεται να ξενυχτάμε για να τον βλέπουμε.