Η Ουντινέζε τα τελευταία χρόνια μας έχει συστήσει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και το Debut.gr παρουσιάζει ορισμένους εξ΄αυτών.

Όπως είναι φυσιολογικό, πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν έχουν στη διάθεσή τους υπέρογκα πόσα για να ξοδέψουν. Έτσι υιοθετούν μια φιλοσοφία στο να αγοράζουν νέους και άσημους – ακόμη- αθλητές από όλο το πλανήτη. Σκοπός τους φυσικά είναι η μεταπώληση τους μετά από κάποια χρόνια, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους. Στην περίπτωση του ιταλικού ποδοσφαίρου, η Ουντινέζε επωμίζεται αυτή την ιδιότητα και όχι άδικα. Μια ομάδα που δεν έχει κατακτήσει πότε το πρωτάθλημα και η τρίτη θέση είναι η υψηλότερη της στη Serie A. Βρίσκεται σε μια περιοχή στην Ιταλία που είναι πιο πολύ διάσημη για τη παραγωγή του κρασιού της και όχι για την ποδοσφαιρική της ομάδα. Έτσι λοιπόν, με αφορμή την μεταγραφή του Ντε Πολ από την Ουντινέζε για την Ατλέτικο Μαδρίτης για 35 εκατομμύρια ευρώ το φετινό καλοκαίρι, ας θυμηθούμε ορισμένους ποδοσφαιριστές που έγιναν γνωστοί από την ιταλική ομάδα.

Σαμίρ Χαντάνοβιτς

Ο Σλοβένος τερματοφύλακας πήγε στην Ουντινέζε το 2004 σε ηλικία 20 ετών έπειτα από τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στη χώρα του. Μετά από τρεις δανεισμούς επέστρεψε το 2007 και αποτέλεσε το βασικό νούμερο ένα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά από σχεδόν 200 συμμετοχές στην Ουντινέζε, οι εξαιρετικές του εμφανίσεις επιβραβεύτηκαν με τη μεταγραφή του στην Ίντερ. Οι Νερατζούρι τον απέκτησαν κοντά στα 20 εκατομμύρια και μέχρι σήμερα είναι βασικός και αναντικατάστατος. Χαρακτηριστικά τις πρώτες του επτά χρονιές στο Μιλάνο έχασε μόλις 9 παιχνίδια! Του χρόνου θα κλείσει μια 10ετία στην Ίντερ αλλά ακόμη θα είναι ένας από τους κορυφαίους στο Καμπιονάτο και όχι μόνο.

Μέντχι Μπενάτια 

Ο Μπενάτια ακολούθησε μια γεμάτη καριέρα και αγωνίστηκε σε ομάδες όπως η Μπάγερν Μονάχου και τη Γιουβέντους. Λίγοι όμως είναι που θυμούνται πως ο Μαροκινός αμυντικός έκανε το όνομά του γνωστό στην Ουντινέζε. Αποκτήθηκε το 2010 από την ιταλική ομάδα χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ, όπου και παρέμεινε για 3 χρόνια. Ήταν φυσικά μέλος της εξαιρετικής ομάδας εκείνης της τριετίας που αγωνιζόταν στο τότε κύπελλο Ουέφα. Το 2013 όμως η Ρόμα με το πόσο των 14 εκατομμυρίων τον απέκτησε πριν μετακομίσει στο Μόναχο και εν συνεχεία στο Τορίνο για την Γιούβε. Η φετινή χρονιά τον βρίσκει στη Τουρκία η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο τελευταίος του σταθμός πριν κρεμάσει τα παπούτσια του.

Κουάντοου Ασαμόα

Στην ίδια φουρνιά με τους προηγούμενους εντάσσεται και ο Ασαμόα. Μέλος εκεινής της εξαιρετικής Ουντινέζε 2010-2012 που είχε μπει σφήνα στις πρώτες θέσεις του Καμπιονάτο. Κατά τα 4 χρόνια της θητείας του στο Ούντινε αγωνιζόταν ως αριστερός χαφ ενώ στη συνέχεια το ταξίδι του στην Ιταλία συνεχίστηκε με τις φανέλες της Γιουβέντους και της Ίντερ. Σε αυτές τις ομάδες αγωνίστηκε και ως αριστερό μπακ αλλά και ως κεντρικός μέσος. Ήταν παρών και στα δύο Παγκόσμια Κύπελλα με τη Γκάνα το 2010 και το 2014 μετρώντας συνολικά 74 συμμετοχές.

Αλέξις Σάντσες 

Ο Χιλιανός επιθετικός είναι το τέλειο παράδειγμα του τρόπο λειτουργίας της Ουντινέζε όσον αφορά το σκάουτινγκ στη Λατινική Αμερική. Τον απέκτησε από μια ομάδα της Χιλής για 3 εκατομμύρια και τον πούλησε στη Μπαρτσελόνα για 26. Μαζί με τον Ντι Νατάλε στα χρόνια στην Ουντινέζε αποτελούσαν μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες ομάδες. Μπορεί το νούμερο 20 γκολ σε τρεις χρονιές να φαντάζει άσημο αλλά σε ηλικία 20 ετών ήταν αρκετά για να προσελκύσει το ενδιαφέρων ομάδων από όλη την Ευρώπη. Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ και Ίντερ το ταξίδι του στην Ευρώπη. Η Ουντινέζε στη περίπτωσή του πέτυχε διάνα.

Χουάν Κουαδράδο 

Η περίπτωση του Κολομβιανού είναι λίγο διαφορετική από τους προηγούμενους. Και αυτό γιατί δεν έκανε το όνομά του γνωστό στην Ουντινέζε αλλά στον αμέσως επόμενο σταθμό, τη Φιορεντίνα. Η Ουντινέζε όμως τον έφερε στην Ευρώπη από την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Αγωνίστηκε μόλις σε 20 αναμετρήσεις σε 2.5 χρόνια μέχρι να έρθει η μεταγραφή του στη Φιορεντίνα. Έπειτα Τσέλσι και την τελευταία 7ετια φοράει τη φανέλα της Γιουβέντους. Ένα μπακ/χαφ που μπορεί να παίξει με ευκολία όλη τη δεξιά πλευρά και φυσικά διακρίνεται για την εξαιρετική τεχνική του κατάρτιση.

Άλλαν

Η λίστα θα ολοκληρωθεί με τον Βραζιλιάνο μέσο. Οι ποδοσφαιρόφιλοι τον θυμούνται με τη φανέλα της Νάπολι όπου αγωνίστηκε από το 2015 ως το 2020. Όμως ο Άλλαν ήρθε στην Ευρώπη καθώς η Ουντινέζε τον απέκτησε από τη Βάσκο Ντα Γκάμα. 3 χρόνια στο Φρίουλι και πάνω από 100 εμφανίσεις ήταν αρκετές για το βήμα παραπάνω, τη Νάπολι. Η 5ετια στον Ιταλικό Νότο επί Σάρι τον έκαναν ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά χαφ της Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μεταγραφή του στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης για λογαριασμό της Έβερτον τη περσινή χρονιά.