Σαν σήμερα το 2003 είδαμε για πρώτη φορά στα παρκέ του ΝΒΑ τον κατά πολλούς κορυφαίο μπασκετμπολίστα του πλανήτη τα τελευταία χρόνια, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Το ταλέντο του αγνό όσο δεν πάει. Τα φυσικά του προσόντα θεόσταλτα. Το μυαλό του ξυράφι. Αυτά είναι μονάχα μερικά στοιχεία που είχε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου πάτησε για πρώτη φορά παρκέ στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη. Επιλεγμένος στο Νο. 1 του draft χωρίς μάλιστα να έχει παίξει σε κολεγιακό πρωτάθλημα!

Στα 18 του μόλις, μετά την αποφοίτησή του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη γενέτειρά του Άκρον στο Οχάιο, επιλέχθηκε στην πρώτη του draft του 2003 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ήταν η αρχή της δυναστείας του ΛεΜπρόν… Αγωνίστηκε για 42 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα και ήταν καταπληκτικός. Έχοντας απολογισμό 25 πόντους με 12/28 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 λάθη και 3 φάουλ. Το Σακραμέντο νίκησε με 106-92 για την ιστορία.

LeBron James returns to Cavs: 'I'm coming home' - The San Diego Union-Tribune

Η πορεία προς τον θρόνο του βασιλιά

Ο Αμερικανός σμολ φόργουορντ οδήγησε την ομάδα από το Κλίβελαντ στην πρώτη της εμφάνιση σε τελικούς NBA το 2007. Ωστόσο, οι «Καβς» έχασαν από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Το 2010 μετεγγράφηκε στους Μαϊάμι Χιτ, αφού έμεινε ελεύθερος. Στην πρώτη του σεζόν στο Μαϊάμι, οι Χιτ έφτασαν στα τελικά, αλλά έχασε από τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Δυο χρόνια αργότερα, ο ΛεΜπρόν φόρεσε το πρώτο του δαχτυλίδι πρωταθλητή. Κατέκτησε το παρθενικό του πρωτάθλημα, όταν το Μαϊάμι νίκησε τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Με τον ίδιο να κερδίζει το βραβείο MVP των τελικών. Την επόμενη χρονιά, κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα NBA και άρπαξε ξανά το βραβείο MVP των τελικών, απέναντι στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Παίρνοντας εκδίκηση για όσα έγιναν έξι χρόνια πριν.

The LeBron Lunacy - WSJ

Το μεγάλο απωθημένο του ΛεΜπρόν έγινε πραγματικότητα

Το 2016 αποφάσισε να επιστρέψει στο Κλίβελαντ επειδή είχε αφήσει μια δουλειά σε εκκρεμότητα… Και τα κατάφερε καθώς κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα και το πρώτο με τους Κλίβελαντ Kαβαλίερς. Ήταν λύτρωση… Η σειρά των τελικών με τους πανίσχυρους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ήταν κάτι παραπάνω από θεαματική. Με τον Στεφ Κάρι και την παρέα του να υποκλίνονται στον King James…

Το 2020 έκανε την έκπληξη και πήρε μεταγραφή στους Λος Άντζελες Λέικερς, μιας και είχε ολοκληρώσει το έργο του στο Κλίβελαντ. Κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα στην καριέρα του και αναδείχθηκε για τέταρτη φορά το βραβείο MVP των τελικών.

Proud to be a Laker: LeBron returns L.A. to glory with MVP performance | NBA .com

Tέλος, να αναφέρουμε πως ο «βασιλιάς» ΛεΜπρόν έχει λάβει μέρος σε 17 All Star Game με τρία βραβεία MVP. Ενώ έχει διακρίσεις βεβαίως και με την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας και έχει δυο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια!

Ας δούμε στιγμιότυπα από το ντεμπούτο του ΛεΜπρόν στο ΝΒΑ: