Η τελευταία αξιοσημείωτη πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και το Debut.gr την ξεσκονίζει παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές.

Καλοκαίρι 2009. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει το ταξίδι του στην Ευρώπη από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ανατροπή στο ΟΑΚΑ

Πιο συγκεκριμένα το Τριφύλλι ξεκίνησε από τον 3ο προκριματικό γύρο απέναντι στην Σπαρτά Πράγας. Οι πράσινοι ηττήθηκαν στην Τσεχία με 3-1 αλλά έφεραν τούμπα την πρόκριση με εξαιρετική εμφάνιση στο ΟΑΚΑ επικρατώντας με 3-0 και παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τα Play off του Champions League.

Ανώτερη Ατλέτικο Στα Play off ο Παναθηναϊκός έπεσε πάνω στην Ατλέτικο Μαδρίτης των Αγκουέρο και Φορλαν. Η πρόκριση χάθηκε ουσιαστικά στο πρώτο παιχνίδι με τους Πράσινους αν και ανταγωνιστικοί να χάνουν με 3-2 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Στην ρεβάνς οι Ροχιμπλάνκος ήταν ανώτεροι και επικράτησαν με 2-0 στέλνοντας έτσι τους πράσινους στο Γιουρόπα Λίγκ.

Στον όμιλό του στο Γιουρόπα Λιγκ κληρώθηκε με τις Γαλατασαράι, Στουρμ Γκρατζ και Ντιναμό Βουκουρεστίου και προκρίθηκε ως δεύτερος στους “32”, συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς έναν λιγότερο από την πρώτη Γαλατάσαραϊ.

Επικές ανατροπές

Εκεί αντιμετώπισε την πανίσχυρη Ρόμα των Ντε Ρόσι, Βούσινιτς και Ζούλιο Μπατίστα και άλλων πολλών αστέρων. Οι πράσινοι πραγματοποίησαν δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις και παράλληλα δύο τεράστιες ανατροπές.

Η πρώτη έγινε στο ΟΑΚΑ εκεί που το Τριφύλλι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο χάνοντας με 2-1 έως το 80′. Το τελευταίο δεκάλεπτο μαγικό. Ο Λάζαρος στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, μπαίνοντας στο 83′ αντί του Νίνη, από κοντά νικάει τον Ντόνι, ισοφαρίζει και σηκώνει παράλληλα στο πόδι το κατάμεστο ΟΑΚΑ! Τα καλύτερα, όμως, δεν είχαν έρθει! Το ρολόι έδειχνε το 89′. Τότε ήταν η ώρα του Σισέ! Ο Γάλλος μετά από την σέντρα του Σαλπιγγίδη με μαγική κεφαλιά νίκησε τον Ντόνι και τρέλανε το ΟΑΚΑ.

Στην ρεβάνς στο Ολύμπικο τα πράγματα δεν ξεκινήσανε καλά για τον Παναθηναϊκό. Ο Ριίσε άνοιξε το σκορ νωρίς στο 11′ για την Ρόμα. Ένα γκολ που ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η πράσινη αντεπίθεση με πρωταγωνιστές τούς Νίνη και Σισέ. Στο 40′ ο Νίνης κέρδισε πέναλτι, το οποίο ο Γάλλος επιθετικός μετάτρεψε σε γκολ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Τρία λεπτά αργότερα ο Έλληνας μέσος με ένα απίστευτο σουτ έξω από την περιοχή έκανε το 1-2, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους έβγαλε την μαγική ασίστ στον Σισέ, για να κάνει το 1-3, προκαλώντας ντελίριο χαράς στους 8.000 φίλους του Παναθηναϊκού. Το μόνο που κατάφερε η Ρόμα ήταν να μειώσει στο τελικό 3-2 με τον Ντε Ρόσι.

Χάθηκε στην Αθήνα η πρόκριση

Έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για τους 16 εκεί που έπεσε πάνω στην Στάνταρ Λιέγης. Η πρόκριση με την Σταντάρ χάθηκε όπως και με την Ατλέτικο στο ΟΑΚΑ για τους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο 16′ να χάνει 2-0 από τους Βέλγους σε ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη το Τριφύλλι μπήκε δυνατά και μείωσε στο στο 48′ με τον Λουκά Βύντρα. Οι Πράσινοι έδειχναν πως μπορούν να φέρουν στα ίσια το παιχνίδι ωστόσο στο 73′ ο Ντε Καμάργκο έκανε το 3-1 βάζοντας έτσι τέλος στα όνειρα για πρόκριση στα προημιτελικά. Η ρεβάνς είχε διαδικαστικό χαρακτήρα με τους Βέλγους να επικρατούν με 1-0 και να παίρνουν έτσι το εισιτήριο για τα προημιτελικά.