Η Euroleague ξεκινά με τις ελληνικές ομάδες να ρίχνονται στη μάχη έχοντας στόχους και πράγματα που πρέπει να βελτιώσουν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η Euroleague ξεκινά με τις κεντρικές δυνάμες να παραμένουν λίγο πολύ οι ίδιες. Οι μεγάλες παρέμειναν «μεγάλες», από πίσω τους λίγες ομάδες που θα προσπαθήσουν να τις κοιτάξουν στα μάτια και πιο κάτω, η δεύτερη ταχύτητα. Εκεί, υπάρχει ένας όμιλος πολλών ομάδων που είναι σχεδόν άγνωστο το τι πρόσωπο θα καταφέρουν να δείξουν. Προφανώς, ανάμεσα σε αυτές θα υπάρξουν και οι ευχάριστες εκπλήξεις. Πάντως, κατά γενική ομολογία, το μεταγραφικό παζάρι στη φετινή Euroleague ήταν φτωχό και χαρακτηρίζεται από μία λέξει: «Ανακύκλωση»…

Euroleague 2021 – Ολυμπιακός: Το «πρέπει» της οκτάδας

Με σταθερό κορμό και λίγες σε αριθμό αλλά ποιοτικές μεταγραφικές κινήσεις, ο Ολυμπιακός θα παλέψει για μία θέση στην οκτάδα. Walkup, Dorsey και Fall είναι οι εκλεκτοί του coach-Β για τις θέσεις οργανωτή, σουτέρ και ψηλού αντίστοιχα. Παίκτες με εμπειρίες Euroleague που ήρθαν για να βελτιώσουν ακριβώς τα κομμάτια που η ομάδα είχε αδυναμίες. Οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν ή θα πρέπει να μοιάζουν δεμένοι. Με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα ουσιαστικά φέτος μπαίνουν στην χρονιά του «πρέπει». Κα αυτο το «πρέπει» είναι οι οκτώ καλύτερες ομάδες της λίγκας.

Αν βγήκε κάτι καλό από την περσινή ομολογουμένως αποτυχημένη σεζόν, αυτό είναι η παρουσία του Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βέζε όχι απλά έκανε step up, αλλά είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει.  Από την άλλη, ερωτηματικό ίσως είναι η αγωνιστική ετοιμότητα του Παπανικολάου, ο οποίος καλείται να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο μετά από τραυματισμό και μακρά περίοδο αγωνιστικής απραξίας. Την ώρα μάλιστα που η ομάδα δεν διαθέτει άλλον κλασικό small forward.

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην Basket League θα τη βοηθήσει σε θέματα ρυθμού και διαχείρισης κρίσεων προερχόμενων από πιθανά αρνητικά αποτελέσματα. Βέβαια, θα πρέπει σίγουρα να μην ξεχνάμε ότι οι Πειραιώτες καλούνται να περάσουν στην μετά-Σπανούλη εποχή. Μπορεί αγωνιστικά να μην λείψει (αφού φέτος θα είχε ακόμα πιο μειωμένο ρόλο). Παρόλα αυτά, ο οργανισμός θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον αγχηγό του. Και αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολη πίστα. Ιδίως κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το πιο θετικό του Ολυμπιακού είναι το βάθος. Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα μπορεί να μην έχει 12 σούπερ σταρ, έχει όμως σχεδόν 12 παίκτες έτοιμους να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή. Και πιθανότατα, αυτό τον ξελασπώσει σε αρκετά βράδια.

Παναθηναϊκός: Τα ερωτηματικά πολλά

Ο Παναθηναϊκός και φέτος αποτελεί ερωτηματικό. Η ομάδα κινήθηκε με τον ίδιο προγραμματισμό, αλλά μετά από έναν χρόνο εμπειρίας στο νέο μοντέλο, καλείται να φανεί βελτιωμένη. Και κατά πολύ μάλιστα, από την 16η περσινή θέση. Οι παίκτες που πήρε είναι στοιχήματα και χωρίς εμπειρία από Euroleague. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον στον σχεδιασμό, λείπουν οι πολλές ανορθογραφίες της σεζόν 2020-2021.

Στα θετικά, από τα πρώτα δείγματα οι επιλογές μοιάζουν καλές. Καλύτερες από πέρυσι. Βέβαια, το αν φτάνουν θα το δείξει το βάθος χρόνου μέσα στη σεζόν. Πάντως, ακόμα και η απώλεια του πολύ σημαντικού Μήτογλου, δείχνει ότι καλύφθηκε. Και αντί για Μπέντιλ – Ουάιτ, έχει πιο μετρημένες αλλά παράλληλα πιο σίγουρες λύσεις. Στα επίσης θετικά, όσο απλό κι αν φαίνεται, είναι ότι ο Παναθηναϊκός τη φετινή σεζόν θα έχει έδρα. Και το ΟΑΚΑ είναι δεδομένο ότι θα τον βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, ενώ θα τον σώσει και απο μεγάλα στραπάτσα (βλέπε Ερυθρό Αστέρα). Κάτι που δεν πρέπει να παραλείψουμε, το θέμα του προπονητή. Πολύ νωρίς να πούμε το οτιδήποτε για τον Πρίφτη, αλλά τουλάχιστον η ομάδα μοιάζει να απεγκλωβίζεται από τις πεντάδες με τα πολλά forwards του Κάτας. Κι αυτό είναι μια καλή αρχή.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, ο Παναθηναϊκός για να πετύχει και να μπει στην οκτάδα, όπως δήλωσε και ο αρχηγός του, με το υπάρχον ρόστερ θα πρέπει να είναι μία τρομερά δεμένη ομάδα. Αλλιώς δεν έχει τύχη. Αλλιώς το κενό στον άσσο είναι αδύνατο να καλυφθεί – καμουφλαριστεί. Αν έρθει άσσος, κι αν έρθει πριν χαθεί το τρένο, θα μιλάμε σίγουρα σε μία διαφορετική ομάδα. Μία ομάδα που θα έχει αξιώσεις.