Γκερντ Μίλερ: Αντίο τεράστιε «der bomber»!
Το ποδόσφαιρο έγινε ακόμα πιο φτωχό. Έχασε τον Γκερντ Μίλερ. Τον άνθρωπο που είχε 1000 και μία κινήσεις για να βομβαρδίσει τις αντίπαλες εστίες.
«Έχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι παίκτες ανά τα χρόνια από την Μπάγερν Μονάχου. Αλλά αν έπρεπε να διαλέξω έναν θα έλεγα πως ο Γκερντ Μίλερ ήταν ο πιο σημαντικός που φόρεσε τη φανέλα της. Ήταν ένας παίκτης που έκανε την ομάδα αυτό που είναι σήμερα. Και όλα αυτά χάρη στα γκολ του», τάδε έφη Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ή αλλιώς ο κολλητός του Γκεντ Μίλερ. Ή αλλιώς ο πιο προικισμένος και ο πιο ταλαντούχος παίκτης που ανέδειξε ποτέ το γερμανικό ποδόσφαιρο αποθεώνει τον μεγαλύτερο σκόρερ που έβγαλε ποτέ το γερμανικό ποδόσφαιρο.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως τρία πράγματα στη ζωή είναι σίγουρα. Τα δύο τα ξέρετε ήδη. Ο θάνατος και οι φόροι. Το τρίτο ήταν ότι ο Γκερντ Μίλερ θα σκόραρε σε όποιο ματς και αν έπαιζε. Με όποιον αντίπαλο και αν είχε μπροστά του! Όποιον τερματοφύλακα και αν συναντούσε. Αλλά τα χρόνια πέρασαν. Τα προβλήματα υγείας ήταν ολοένα και περισσότερα, με αποτέλεσμα στις 15 Αυγούστου του 2021 να φύγει από τη ζωή. Νωρίς. Βιαστικά. Σε ηλικία 75 ετών. Το ποδόσφαιρο θρηνεί. Το ποδόσφαιρο κλαίει. Το ίδιο και η Μπάγερν Μονάχου. Και αυτό γιατί έχασαν έναν από τους μεγαλύτερους γκολτζήδες που έχουμε δει ποτέ.. Έναν παίκτη που μπορούσε -αν και δεν σου γέμιζε το μάτι- να κάνει τη ζημιά με κάθε τρόπο.
Τα στατιστικά του Γκερντ Μίλερ
Τα νούμερα του Μίλερ μπορούν από μόνα τους να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Όπως και οι ατομικές του διακρίσεις. Με την ομάδα της καρδιάς του, την Μπάγερν, σημείωσε σε 453 εμφανίσεις 398 τέρματα, κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, άλλα τόσα Κύπελλα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και ένα Διηπειρωτικό. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τα χρώματα της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας με τον «der bomber» να πανηγυρίζει 62 «παστέλια» σε 68 ματς, ενώ με τα «πάντσερ» σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 που έγινε στη Δυτική Γερμανία, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό με την Ολλανδία. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης και παράλληλα του Euro του 1972.
Όμως, στο τέλος τι μένει; Οι ιστορίες. Όχι μόνο τα νούμερα και τα στατιστικά. Και οι άνθρωποι μπορεί να τα ξεχνάνε αυτά, αλλά, σίγουρα δεν ξεχνάνε ένα δυνατό συναίσθημα. Ή ένα γκολ. Και ο Γκερντ Μίλερ χάρισε πολλά απ’ αυτά όσο αγωνιζόταν! Πλέον θα το κάνει κάπου αλλού. Κάπου πιο ψηλά!
Τα… θεότρελα νούμερα του Γκερντ Μίλερ στην πρώτη του ομάδα!
Η Μπάγερν Μονάχου ήταν η ομάδα που ανέδειξε σε όλο τον κόσμο το ταλέντο και το μεγαλείο του Γκερντ Μίλερ. Μαζί της ο Γερμανός θρύλος του ποδοσφαίρου έζησε μεγάλες στιγμές και δημιούργησε τρομερά ρεκόρ. Παρόλα αυτά ο «μπόμπερ», αλλού, ξεκίνησε την καριέρα του. Στη μικρή και ταπεινή Νορντλίγκεν. Την ομάδα της περιοχής, όπου γεννήθηκε.
Το ταλέντο του Μίλερ ήταν τεραστίων διαστάσεων. Ήταν μαθηματικά σίγουρο ότι θα τον έβρισκε και θα τον έκανε δικό της μια μεγαλύτερη ομάδα -όπως και έγινε τελικά- όμως προτού συμβεί αυτό ο άσος του παρελθόντος κατάφερε να σκοράρει 51 (!) γκολ σε 31 συμμετοχές με τον σύλλογο της περιοχής του. Και όλα αυτά μόλις σε 31 συμμετοχές. Πολλά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 2015, η Νορντλίγκεν για να τιμήσει τον Γκερντ Μίλερ και όσα εκείνος πρόσφερε στον σύλλογο, έδωσε το όνομά του στο γήπεδό της.
Μπάγερν Μονάχου, όπως λέμε Γκερντ Μίλερ!
Δεν χωράει αμφιβολία. Η Μπάγερν Μονάχου ήταν και είναι η πιο πετυχημένη ομάδα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όμως, θα μπορούσε να πει κανείς πως όλα ξεκίνησαν την εποχή, όπου τη φανέλα της φορούσαν δύο σπουδαίοι παίκτες. Ο Γκερντ Μίλερ και ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Το εν λόγω δίδυμο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Έστησε τα θεμέλια, ώστε να φτάσουν σήμερα οι Βαυαροί στη θέση που είναι.
Οι άνθρωποι του συλλόγου δεν άργησαν να βρουν και να «ψαρέψουν» τον Μίλερ. Τότε η Μπάγερν Μονάχου βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία και ένα χρόνο αργότερα πανηγύρισε μαζί με τον «μπόμπερ» την άνοδό της στα… σαλόνια. Όλα αυτά το μακρινό 1964. Από εκεί και πέρα λίγο ως πολύ η ιστορία είναι γνωστή. Ο Μίλερ με τα γκολ του μπροστά, ο Μπεκενμπάουερ με την φινέτσα του και τις ηγετικές του ικανότητες στα μετόπισθεν βοήθησαν τα μέγιστα, ώστε η Μπάγερν να ξεκινήσει να κάνει… συλλογή από τίτλους. Μάλιστα, τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976) είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα! Εκτός από αυτά ο αρχισκόρερ των Βαυαρών πανηγύρισε μαζί τους και τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, μία άνοδο, ένα Σούπερ Καπ και ένα Διηπειρωτικό!
Τη φανέλα της Μπάγερν ο Μίλερ την τίμησε όσο κανείς. Γι’ αυτό τον λόγο οι φίλοι της μέχρι και σήμερα τον μνημονεύουν και ας έχουν περάσει 42 χρόνια από τότε που την φόρεσε για τελευταία φορά (1979). Ο θρύλος της γερμανικής ομάδας… βομβάρδιζε τα αντίπαλα δίχτυα από το 1964 μέχρι και το 1979 με τους Βαυαρούς, όπου και μαζί τους έφτασε τα 523 τέρματα σε 580 εμφανίσεις! Κάτι που τον κατατάσσει φυσικά στην πρώτη θέση όλων των εποχών. Δεύτερος -για την ώρα- είναι ο εν ενεργεία επιθετικός, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, με 303 γκολ. Αλλά και ο «Λέβα» δύσκολα θα καταρρίψει αυτό το νούμερο που είναι στην κορυφή!
Ο… χοντρομπούτιας του γερμανικού ποδοσφαίρου!
Μια από εκείνες τις ιστορίες που γνωρίζουν λίγοι και ξέρουν ελάχιστοι είναι αυτή ανάμεσα στον Γκερντ Μίλερ και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και την… κόντρα που είχαν οι δυο τους για όσα χρόνια ήταν συμπαίκτες. Στη σημερινή εποχή είναι φυσιολογικό οι παίκτες να έχουν μεγάλους μηρούς. Τότε στα 70s όχι και τόσο.
Έτσι, ο «Κάιζερ» πείραζε όσο περισσότερο μπορούσε την… σειρόυλα του. Και αυτό γιατί τα μπούτια του ήταν δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με το υπόλοιπο κορμί του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής. Ο Μίλερ δεν ήταν ένας «χτιστός» φορ. Αντιθέτως δεν σου… γέμιζε το μάτι. Έβλεπε τον κόσμο από 176 εκατοστά και μόνο «φέτες» δεν ήταν. Παρόλα αυτά η επαφή του τόσο με την μπάλα όσο και με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν καρμική. Και ας είχε… μεγάλους μηρούς!
Ο Μίλερ νίκησε μέχρι και την Ολλανδία του Κρόιφ και του total football!
Για αρκετά χρόνια ο Γκερντ Μίλερ ήταν πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ. Και αυτό μόλις με δύο παρουσίες σε τελική φάση με την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, όπου τα «πάντσερ» έφτασαν μέχρι και τον ημιτελικό, σημείωσε δέκα γκολ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, όπου έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου πανηγύρισε ακόμα τέσσερα.
To εν λόγω ρεκόρ έσπασε με 16 τέρματα το 2014 ο Μίροσλαβ Κλόζε που έδωσε το «παρών» σε τέσσερα Μουντιάλ! Παρόλα αυτά η πορεία του Μίλερ με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας τον ανέδειξε σε «μπόμπερ» όχι μόνο της Μπάγερν Μονάχου, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους. Η πιο μεγάλη στιγμή του ήταν φυσικά ο τελικός του Μουντιάλ του 1974, όπου σημείωσε το νικητήριο τέρμα απέναντι στην Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ που είχε προηγηθεί από νωρίς χάρη στο τέρμα του «Ιπτάμενου Ολλανδού».
Λίγο μετά τον θρίαμβο απέναντι στους «οράνιε» ο Μίλερ αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα, μιας και είχε κόντρα με την ομοσπονδία και ένα περιστατικό, όπου είχε συμβεί με εκείνον και τη γυναίκα του. Η ομοσπονδία είχε δώσει εντολή να μην βρίσκεται καμία σύζυγος δίπλα στους παίκτες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1974. Έναν κανόνα που… έσπασε ο Μίλερ και εν τέλει τον οδήγησε μακριά από τα «πάντσερ». Πάντως, ως παρακαταθήκη άφησε πίσω του 68 γκολ σε 62 εμφανίσεις μαζί τους, αλλά και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (1972).
Η νέα γενιά κατέρριψε δύο ιστορικά ρεκόρ του Μίλερ!
«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε», λέει ένα ρητό. Στην περίπτωση του Γκερντ Μίλερ χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό. Δύο από τα πιο μεγάλα «κανόνια» της εποχής μας το έκαναν. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο Αργεντινός στράικερ το 2012 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σημείωσε μέσα σε ένα χρονολογικό έτος 91 τέρματα με τον «μπόμπερ» να έχει 85 εν έτει 1972!
Lionel Messi broke Gerd Muller's record of 85 Goals in a year by scoring an insane 91.
Leo signed and sent him a shirt as a gesture of respect to the Legend.
The shirt is the only non-bayern related piece of history in their Museum – a section dedicated to Leo.
Greatness 🐐 pic.twitter.com/TDvmoHTqtq
— Barça Worldwide (@BarcaWorldwide) May 3, 2020
Από την άλλη ο «Λέβα» τη σεζόν 2ο20-2021 με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου ξεπέρασε τον πάλαι ποτέ θρύλο της για τα περισσότερα τέρματα μέσα σε μία αγωνιστική χρονιά στο γερμανικό πρωτάθλημα με τον Πολωνό φορ την τελευταία αγωνιστική να φτάνει τα 41, έναντι των 40 που είχε ο Μίλερ για τη σεζόν 1971-972.