Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει προκαλέσει αρκετά αρνητικά σχόλια λόγω των toilet breaks που ζητά και το Debut.gr τοποθετείται στο ζήτημα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και όχι για καλό λόγο. Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τα περίφημα toilet breaks που παίρνει κατά καιρούς. Τενίστες αλλά και θεατές τον έχουν αποδοκιμάσει για αυτό που κάνει, αλλά ο ίδιος δεν παραβαίνει κανέναν κανονισμό.

Τα βέλη στον Τσιτσιπά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Αμερικανικό Όπεν αλλά και σε μερικά τουρνουά πριν από αυτό δέχτηκε πυρά από συναδέλφους και δημοσιογράφους. Αφορμή στάθηκαν τα toilet breaks που ζητούσε συχνά στους αγώνες του. Ο Ζβέρεφ τον κατηγόρησε ότι σε ένα από αυτά πήρε μαζί του το κινητό του τηλέφωνο για να πάρει οδηγίες από τον πατέρα και προπονητή του, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να αποδειχθεί αλλά η σπίθα είχε ανάψει.

Τη σπίθα φρόντισε να κάνει φωτιά ο Άντι Μάρει που έχασε στον πρώτο γύρο του US Open από τον Έλληνα πρωταθλητή με 3-2. Στο 2-1 ο Τσιτσιπάς πήρε toilet break για να αλλάξει ρούχα και επέστρεψε σχεδόν 7 λεπτά μετά στο court. Στη συνέχεια έκανε την ανατροπή και μετά τη λήξη ο αντίπαλός του έκανε βαριές δηλώσεις εναντίον του. Ανέφερε πως έχασε τον σεβασμό του ενώ στα social media φρόντισε να τον ειρωνευτεί. Οι δημοσιογράφοι πήραν τη σκυτάλη και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Τόσες που το Αμερικανικό κοινό τον αποδοκίμαζε κάθε φορά που ζητούσε να πάει στα αποδυτήρια.

Τι λέει ο κανονισμός;

Ο κόσμος αναρωτιέται αν ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει κάτι εκτός κανονισμού. Η αλήθεια είναι πως όχι. Κάθε τενίστας έχει δικαίωμα για 1 toilet break σε ματς τριών σετ και 2 σε ματς των πέντε σετ. Επίσης, ο κανονισμός δεν αναφέρει πόσο χρόνο έχει κάθε παίκτης στη διάθεσή του. Συνεπώς, ο Τσιτσιπάς δεν κάνει κάτι παράτυπο και  το θέμα είναι καθαρά «ηθικό». Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ουσιαστικά ότι χρησιμοποιεί τα διαλείμματα όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ για να παγώσει το ρυθμό του αγώνα.

Η συχνότητα των διαλειμμάτων αυτών όταν ο Στέφανος βρίσκεται πίσω στο σκορ δίνει έναν «πόντο» στους αντιπάλους του αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν κάνει κάτι εκτός κανονισμών. Γι’ αυτό άλλωστε και τον υπερασπίστηκε ο Τζόκοβιτς στην on court συνέντευξη αμέσως μετά την πρόκρισή του στον τελικό του US Open. Ίσως ήρθε η ώρα να θεσπιστεί ένα όριο για το πόση ώρα έχει στη διάθεσή του ένας τενίστας για ένα toilet break. Αυτό ζητούν κάποιοι τενίστες για το μεγάλο θέμα των ημερών.

Πόσο επηρεάστηκε ο Τσιτσιπάς;

Ο Τζόκοβιτς στον τελικό του Wimbledon το 2019 με αντίπαλο τον Ρότζερ Φέντερερ είχε ένα ολόκληρο γήπεδο εναντίον  του. Αυτό δεν τον επηρέασε από το να πάρει τη νίκη, σώζοντας μάλιστα 2 ματς ποιντ. Ο Σέρβος, όμως, έχει την εμπειρία και το mentality για να το πετύχει αυτό. Ο Στέφανος από την άλλη στον αγώνα με τον Αλκαράθ, έχοντας απέναντί του ένα ολόκληρο γήπεδο, επηρεάστηκε. Σίγουρα ο ένας λόγος που το κοινό υποστήριζε τον νεαρό Ισπανό είναι γιατί γενικότερα ο κόσμος λατρεύει τις εκπλήξεις και τα outsider. Όταν ο Τσιτσιπάς ζήτησε toilet break οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες που δύσκολα θα άφηναν κάποιον ανεπηρέαστο. Για να μπορέσει να συγκεντρωθεί στο τένις και να προσηλωθεί στο στόχο του θα χρειαστεί, ίσως, να μην προκαλεί με το οτιδήποτε. Ακόμα κι αν δεν κάνει κάτι εκτός κανόνων, το να έχει τον κόσμο με το μέρος του, μπορεί να του είναι πιο χρήσιμο από ένα toilet break! ναι γιατί. μπορεί ναι να. γιατί όχι. παίζει να μπορεί κάποιος; όχι σίγουρα όχι.