Ποδοσφαιριστές με την τεχνική αρετή του Χακίμ Ζιγιέκ όχι απλά λείπουν, αλλά, είναι απαραίτητοι από ομάδες σαν την Τσέλσι του Τόμας Τούχελ!

Την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι αν δεν τα βρεις τα φτιάχνεις. Ή τουλάχιστον έτσι ξέραμε/είχαμε ακούσει/ διαβάσει. Όμως, τι συμβαίνει με τον Χακίμ Ζιγιέκ; Ευτυχώς για όλους μας, αλλά ειδικά για εκείνον, ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός ζει και βασιλεύει στην Τσέλσι και περιμένει τη νέα σεζόν, ώστε να κάνει πραγματικότητα αυτό που θα θέλαμε και θα περιμέναμε από τον ίδιο: να βάλει μαγεία στο ποδόσφαιρο. Να φέρει ένα μικρό καλοκαίρι.

Δεν είναι ούτε το πιο απλό. Ούτε το πιο εύκολο και σίγουρα ούτε εκείνο που θα διάλεγε ως πρώτο και καλύτερο ο Τόμας Τούχελ. Ναι μεν η σεζόν που πέρασε βρήκε τους Λονδρέζους στην κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη γιατί έπαιζαν πολύ καλό ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο συνέβη, γιατί απέδωσαν ΑΚΡΩΣ αποτελεσματικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και όταν οι ποδοσφαιριστές του Γερμανού προπονητή δεν ήταν οι καλύτεροι του γηπέδου μπορούσαν -και τις πιο πολλές φορές το έκαναν- να φύγουν με τη νίκη. Να φύγουν με απαραβίαστη την εστία τους.

Σίγουρα μία ή δύο στιγμές μαγείας για κάποιους να ήταν καλύτερες. Αλλά μην γελιόμαστε. Ποδοσφαιριστές σαν τον Χακίμ Ζιγιέκ όσο περνάει ο καιρός λείπουν και όταν τους βρίσκει κανείς είναι σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα». Και αν έχεις ανάγκη από υγρό ή από γάλα, τότε καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα τι συμβαίνει!

Αλλά ποια πρέπει να είναι η επιλογή του Αφρικανού ποδοσφαιριστή; Να παραμείνει και να παλέψει στην Τσέλσι ακόμη και ας μην ταιριάζει τόσο και ας χαθεί η μαγεία στην πορεία; Ή μήπως πρέπει να καταλάβει το «λάθος» του και να ψάξει για μία νέα στέγη που θα τον κάνει και πάλι να αισθάνεται αρτίστας; Και ας μην είναι πρώτος στην Ευρώπη, αλλά πρώτος στο χωριό.

Έμαθε στα δύσκολα ο Ζιγιέκ!

Έμαθε στα δύσκολα ο Ζιγιέκ!

Η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι και το πιο εύκολο περιβάλλον για να προσαρμοστείς. Ούτε και για να διαπρέψεις. Όσο ταλέντο και αν έχεις και ο Χακίμ Ζιγιέκ το κατάλαβε από πρώτο χέρι μόλις πάτησε το πόδι του στο βροχερό Λονδίνο. Όχι ότι στο Άμστερνταμ τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες όσο ήταν παίκτης του Άγιαξ. Ωστόσο, όσο πιο βόρεια πάει κανείς τόσο πιο δύσκολα έρχεται σε «συμφωνία» με τις συνθήκες που βρίσκει εκεί. Στην Τσέλσι ο συναγωνισμός από την πρώτη ημέρα ήταν μεγάλος.

Ο Μαροκινός ήταν από τους παίκτες που ήθελε και ζήτησε ο Φρανκ Λάμπαρντ. Όμως, το γεγονός ότι δεν κόστισε τίποτα στους Άγγλους τον έφερε πιο… πίσω στη γραμμή προτεραιότητας σε σχέση με άλλους συμπαίκτες του, όπως Κάι Χάβερτς ή ο Τίμο Βέρνερ. Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και μερικούς τραυματισμούς που είχε και μπορείτε εύκολα να καταλάβετε γιατί ο Ζιγιέκ ήταν απλή αναφορά στα σχέδια των «μπλε» τους πρώτους μήνες.

Το καλό στη δική του περίπτωση είναι ότι δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει. Αλλά δεν είναι μόνο το πείσμα που τον χαρακτηρίζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι δυσκολίες και οι ιδιορρυθμίες του αγγλικού πρωταθλήματος -ειδικά για τους πρωτάρηδες- ήταν και είναι πολλές. Δύσκολα κάποιος rookie θα ξεχωρίσει με το που φτάσει στο Νησί. Οπότε από ένα σημείο και έπειτα και εφόσον δεν λύγισε ο Ζιγιέκ όταν είχε την… ευκαιρία κάθε μέρα που περνούσε ήταν με το μέρος του.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ζιγιέκ!

Η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ δεν είναι μία ομάδα που παίζει τόσο για το θέαμα. Είναι μία ομάδα που κυνηγάει το αποτέλεσμα. Είναι σκληρή αρκετές φορές και ενίοτε μπορεί να γίνει άκρως βαρετή. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τον Χακίμ Ζιγιέκ. Είναι αδύνατον να βρει χρόνο να… ανασάνει αν δεν υπάρχει στα πλάνα του προπονητή του ειδικό σχέδιο για εκείνον και τις… ομορφιές του. Άρα; Πρέπει να παραμείνει και να πάρει κάθε φάση και κάθε ευκαιρία, ώστε να καθιερωθεί, όπως δεν έκανε την πρώτη του σεζόν; Άλλωστε ο Γερμανός τεχνικός σε μία γεμάτη σεζόν με πολλές απαιτήσεις σίγουρα θα τον χρειαστεί.

Αλλά ένας παίκτης με την ποιότητα και την τεχνική του Ζιγιέκ πάει… χαράμι σε ένα τέτοιο σύνολο. Χρειάζεται μία ομάδα που θα του δώσει τα κλειδιά της και θα τον εμπιστευτεί. Τόσο εκείνον όσο και τη μαγεία του. Ναι μεν μπορεί στα φιλικά ματς των Λονδρέζων ο Μαροκινός να αγωνίζεται στη θέση του και όχι κάπου… πειραματικά. Και ναι ήδη έχει ξεκινήσει δυναμικά με κάποια γκολ, αλλά, όλα αυτά όταν ξεκινήσουν τα επίσημα ματς της σεζόν μπορεί να μην λένε και απολύτως τίποτα!

Ιταλία: χώρα της Αναγέννησης και του στιλ!

Ιταλία: χώρα της Αναγέννησης και του στιλ!

Την ώρα που τρέχει το καλοκαίρι και τα ματς προετοιμασίας για την Τσέλσι, την ίδια ώρα γράφονται και ακούγονται πολλά και διαφορετικά σενάρια για το μέλλον του Χακίμ Ζιγιέκ. Η Μίλαν είναι κάτι παραπάνω από «ζεστή», ώστε να τον υποδεχτεί τον Χειμώνα που έρχεται στο Μιλάνο και να περάσουν μαζί μία όμορφη σεζόν! Άλλωστε ο Μαροκινός μέσος πάντα ήταν… ντελικάτος. Όχι μόνο με αυτά που φόραγε αλλά -κυρίως- με αυτά που έκανε με την μπάλα στα πόδια του.

«Η Μίλαν είναι μία ιδανική επιλογή για εκείνον. Πιστεύω ότι θα ταίριαζε πολύ, ε μαζί μας. Έχω συνεργαστεί μαζί του και ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να κάνει», ήταν τα λόγια του Ολιβιέ Ζιρού που άκουσε τον Θεό και έδωσε τα χέρια με τους «ροσονέρι». Σίγουρα αν ο Γάλλος είχε έναν παίκτη με τις δεξιότητες του Ζιγιέκ από πίσω, ώστε να τον τροφοδοτεί και παράλληλα αν σκεφτούμε στο κάδρο και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τότε θα μπορούσε να πει κανείς πως το Μιλάνο θα ζήσει μεγάλες στιγμές. Σαν αυτές της Αναγέννησης!

Η ώρα της κρίσης και της απόφασης!

Μία ντρίμπλα, ένα σουτ, μία προσποίηση. Όλα αυτά κάνουν έναν αρτίστα να ξεχωρίζει. Όλα αυτά προσθέτουν το κάτι παραπάνω στον καμβά του. Ο Χακίμ Ζιγιέκ τόσα χρόνια προχωρούσε με αυτά τα «όπλα» μπροστά και ελάχιστες φορές βγήκε χαμένος. Πλέον καλείται, αν και αρτίστας, να βάλει λίγη -ως πολλή- πραγματικότητα στα σχέδιά του.

Η ώρα της απόφασης ήρθε. Η ώρα που μπορεί να τον πάει ακόμα πιο ψηλά και να δούμε την καριέρα του να απογειώνεται, όπως περιμέναμε ή αν θα ξεκινήσει από τώρα ένα ντεμαράζ κακών και άτυχων αποφάσεων, βάζοντας σε κίνδυνο τη μαγεία του!