Ιακωβίδης: Κάποια βάρη δεν σηκώνονται μόνα τους
Ο Ιακωβίδης συγκλόνισε την Ελλάδα με τις δηλώσεις του και μας έδωσε να καταλάβουμε ότι κάποια βάρη δεν σηκώνονται μόνα τους.
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και στα μέσα των Ολυμπιακών Αγώνων η 31η Ιουλίου ήταν μία πολύ δυνατή μέρα για την ελληνική πραγματικότητα. Ο Στέφανος Ντούσκος κατάφερε να φέρει το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την χώρα μας στο άθλημα της κωπηλασίας γεμίζοντας υπερηφάνεια την ελληνική κοινωνία, στον αντίποδα όμως η εμφάνιση του Θοδωρή Ιακωβίδη μπροστά στις κάμερες ανακοινώνοντας με δάκρυα στα μάτια την απόσυρση του από τον αθλητισμό, κατάφερε να σοκάρει άπαντες. Μέσα στο βλέμμα του ήταν έκδηλο το πόσο μόνος αισθάνθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην προετοιμασία του για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Ο Θοδωρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και ξεκίνησε την άρση βαρών από μικρή ηλικία. Μάλιστα οι γονείς του, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί το παιδί τους με το συγκεκριμένο σπορ. Στα σχολικά χρόνια ήταν κοντός και με πολύ λιγά κιλά έτσι το άθλημα της άρσης βαρών δημιουργούσε ανασφάλεια στους δικούς του ανθρώπους. Πεισματάρης από κούνια όμως και εξαιτίας κάποιων πειραγμάτων από τους συμμαθητές του, ξεκίνησε να προπονείται εντατικά. Το άθλημα τον κέρδισε από την πρώτη στιγμή και έδειξε ότι έχει μπροστά του την ευκαιρία για μια μεγάλη καριέρα.
Η πλούσια καριέρα του Θοδωρή Ιακωβίδη
Ο Ιακωβίδης έχει στο παλμαρέ του μια σειρά από τίτλους και συμμετοχές σε μεγάλα τουρνουά. Ως το 2016 ήταν αθλητής του Πανελληνίου και έκτοτε ανήκει στον Παναθηναϊκό. Εκτός από την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο έχει κερδίσει μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και 2018. Στο Μερσίν δύο χάλκινα στην κατηγορία των 85 κιλών και στην Ταραγόνα 5 χρόνια μετά ένα χρυσό και ένα ασημένιο στα 94 κιλά. Παράλληλα είναι πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδος και κατέχει τα πανελλήνιο ρεκόρ στο αρασέ στα 164 κιλά και στο σύνολο στα 360 κιλά. Τέλος κατέκτησε την πρώτη θέση στην παγκόσμια διοργάνωση της IWF το 2020 στην Ρώμη.
Το αγωνιστικό του προφίλ χαρακτηρίζεται από πείσμα και θέληση για την επιτυχία. Στη συνέντευξη του με τον Γιώργο Καπουτζίδη για την εκπομπή «Στον δρόμο για το Τόκιο» είχε παραδεχτεί και ο ίδιος πως δεν γεννήθηκε με την στόφα ενός αρσιβαρίστα. Προσπαθεί ομως να ισορροπεί τα χαρίσματα που δεν έχει με άλλα που κατέχει στο έπακρο. Υπομονή, επιμονή και ένας χαρακτήρας που δεν τα παρατάει ποτέ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία όμως εμείς οι αθλητές μαθαίνουμε από αυτή» ήταν μία από τις ατάκες του σε εκείνη την συνέντευξη που έκαναν αίσθηση και φανέρωσαν από το τι μέταλλο είναι φτιαγμένος ο συγκεκριμένος αθλητής.
Οι δύο συμμετοχές του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι πολύ σημαντικές για τον ίδιο. Η δεύτερη λίγο περισσότερο, καθώς είχε αποφασίσει να σταματήσει μετά το Τόκιο. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα υπήρχε η κατηγορία των 96 κιλών στο άθλημα της άρσης βαρών και ο Ιακωβίδης γράφει ιστορία όντας ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετέχει σε αυτή. Έπειτα από έναν καλό αγώνα, κατάφερε να σηκώσει 156 κιλά στο αρασέ και 182 στο ζετέ, γράφοντας 338 σύνολο. Έπειτα μίλησε μπροστά στις κάμερες και αναφέρθηκε εκ νέου στην απόσυρσή του από το άθλημα φανερά συγκινημένος. Συγκρατούσε με δυσκολία τα δάκρυα του και κατάφερε με τις δηλώσεις του να ηχήσει πολλά καμπανάκια, ξυπνώντας όλο τον κόσμο.
Οι δηλώσεις του Ιακωβίδη που συγκλόνισαν την Ελλάδα
«Κλαίω όχι από στεναχώρια, αλλά γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζουν στη σημαία που φοράω. Συγγνώμη εάν κάποιοι νομίζουν πως το βάζω στα πόδια. Έχω κουραστεί από αυτή την κατάσταση.»
«Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάστασή σου. Δεν το αντέχω άλλο αυτό. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και θέλω να γυρίσω στους δικούς μου. Την οικογένειά μου, τους φίλους μου και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήταν το κίνητρό μου να συνεχίσω όλα αυτά τα χρόνια».
Τα παραπάνω λόγια φανερώνουν έναν άνθρωπο που τα τελευταία χρόνια παλεύει μόνος του. Το χειρότερο είναι πως δύσκολα μπορεί κάποιος να τον καταλάβει. Τι θυσίες, πόσες διατροφές, τραυματισμούς, κούραση, μέρες μακριά από το σπίτι του έχει μετρήσει ώστε να μπορέσει απλά και μόνο να γράφει αυτή την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει μάθει όμως στα δύσκολα και δεν γκρίνιαξε ποτέ. Συνέχισε να προπονείται και να προσπαθεί για το καλύτερο, φορώντας το εθνόσημο στο στήθος. Όταν αγαπά κάποιος αυτό που κάνει, τότε προσπαθεί πάντα για το καλύτερο και μαθαίνει να το μοιράζεται με τους ανθρώπους που έχουν σημασία στην ζωή του.
Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Ιακωβίδη
Φυσικά οι δηλώσεις του έκαναν αίσθηση σε όλη την χώρα. Ο κόσμος σοκαρίστηκε και στεναχωρήθηκε βλέποντας έναν Έλληνα Ολυμπιονίκη σε αυτή την κατάσταση μπροστά στην κάμερα. Ένα μεγάλο κύμμα στήριξης δημιουργήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον Ιακωβίδη και όλοι προσπάθησαν να τον αγκαλιάσουν δείχνοντάς του πως δεν είναι μόνος. Ανάμεσα σε αυτούς ακόμα και διάσημοι άθλητες όπως ο πρωταθλητής NBA Γιάννης Αντετοκούμπο. Ο πασίγνωστος Έλληνας μπασκετμπολίστας έφτασε στην Ελλάδα με τον αδερφό του Θανάση και δέχτηκε ερώτηση σχετική με το θέμα των ημερών, με τον Γιάννη να μην διστάζει να αναφέρει πως «Εγώ χάρηκα που βγήκε και έδειξε πως ακριβώς νιώθει. Ακόμα και εγώ πάρα πολλά βράδια δεν ξέρω αν μπορώ να συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω. Θα ήθελα να είμαι δίπλα του και ξέρω πόσο δύσκολο είναι αυτό που περνάει. Αυτά τα βάρη κανείς δεν πρέπει να τα σηκώνει μόνος του». Την ήμερα του αγώνα του Θοδωρή, ανέβασε και ένα story στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram δείχνοντας έμπρακτα την στήριξη του στον αθλητή της άρσης βαρών. Το συγκεκριμένο story μάλιστα κοινοποιήθηκε και από χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου. Ιακωβίδης
Η πολιτεία για το θέμα του Έλληνα Ολυμπιονίκη Ιακωβίδης
Από την άλλη ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας με μία ανάρτηση το twitter ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί γράφοντας πως όλοι πρέπει να σταθούν στο πλάι του Ιακωβίδη, ζητώντας παράλληλα συγγνώμη. Ιακωβίδης
Μετά από όλη την στήριξη γνωστών αλλά και άγνωστων προσώπων, το προφίλ του στο Instagram αριθμεί 180 χιλιάδες ακόλουθους, με τον ίδιο να μην πιστεύει τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες. Κάποιοι υποστηρικτές του Παναθηναϊκού, την ομάδα στην οποία αγωνίζεται, θέλησαν να ανοίξουν έναν λογαριασμό και να βάλουν μέσα μερικά χρήματα για να τον στηρίξουν. Όπως δήλωσε και ο ίδιος όμως δεν ξέρει αν θα τα δεχτεί γιατί δεν είναι επαίτης. Ιακωβίδης
Όλη αυτή η κινητοποίηση ίσως να κάνει ένα φως να φαίνεται στην άκρη του τούνελ. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με δήλωσή του μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης ανέφερε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον αθλητή και να βρέθει μια λύση ώστε να μην σταματήσει από τώρα την καριέρα του.
Είναι πολύ θετικό που έστω και την ύστατη ώρα, ο πληθυσμός και οι λάτρεις του αθλητισμού ευαισθητοποιήθηκαν για τα θέματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ο τρεις φορές χρυσός και μία φορά χάλκινος Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, έγραψε σε ανάρτησή του πως «πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω, ώστε να μην ξαναδει κανείς έναν Έλληνα αθλητή σε αυτή την κατάσταση σε πανελλήνια μετάδοση.