Ο Jorginho σε κάθε μεγάλη στιγμή της καριέρας του δεν χρίστηκε ποτέ ως φαβορί και τους διέψευδε όλους. Επόμενος στόχος του η κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας.

Δεν πρόκειται για κάποιο ορθογραφικό λάθος. Η αλήθεια είναι ότι πριν κάποια χρόνια σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο Jorginho θα μπορούσε να μπει στη συζήτηση για τη διεκδίκηση μιας Χρυσής Μπάλας. Η κατάκτηση των δύο κορυφαίων Ευρωπαϊκών τροπαίων σε μια αγωνιστική σεζόν, υποδεικνύει ότι ο “μαέστρος” της Chelsea έκανε για άλλη μια φορά αυτό που ξέρει καλύτερα. Να πετυχαίνει στόχους μέσω ενός συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου. Ο Lionel Messi δεν πρέπει να αισθάνεται σιγουριά στην φετινή απονομή της Χρυσής Μπάλας.

Το αγαπημένο παιδί του Maurizio Sarri

Πηγή εικόνας: www.besoccer.com

Ο Jorginho στη Napoli είχε μια επιτυχημένη θητεία υπό τις οδηγίες του Maurizio Sarri από το 2015 μέχρι το 2018. Εκείνη τη σεζόν ο Sarri δέχθηκε την πρόταση της Chelsea αλλά έθεσε έναν όρο απαράβατο. Την αγορά του Jorginho από τη Napoli καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος τον αισθάνεται σαν παιδί του. Κάπως έτσι ο Jorginho μετακομίζει στο Λονδίνο και θέτουν σε εφαρμογή ένα αγωνιστικό πλάνο όπου ο Sarri δεν μπορούσε να υλοποιήσει στη Napoli. Το λεγόμενο “Sarri-ball” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πιο άμεσο και γρήγορο tiki taka. Ο συνδετικός κρίκος αυτού του αγωνιστικού πλάνου όπως καταλαβαίνετε ήταν ο Jorginho. Ο γεννημένος στη Βραζιλία αμυντικός μέσος δεν θα χαιρόταν την εύνοια του Sarri για πολύ ακόμα.

Ο Jorginho έπρεπε να αποδείξει την αξία του

Πηγή εικόνας:
www.fr24news.com SIPA/USA Images PA

Άπαντες στη Chelsea περίμεναν να δουν ποια θα ήταν η αγωνιστική εικόνα του Jorginho χωρίς την παρουσία του Sarri στον πάγκο της ομάδας. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου η εικόνας του Ιταλού μέσου ήταν μέτρια, σε πλήρη συγχρονισμό με την εικόνα της ομάδας γενικά. Στη πορεία όμως της σεζόν και καθώς ο Frank Lampard προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Abramovic, ο Jorginho “φώναξε” ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την αγωνιστική οργάνωση της Chelsea. Παρότι εκείνη η σεζόν μόνο επιτυχημένη δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί για την ομάδα από το Νότιο Λονδίνο, ο Jorginho με την παρουσία του έκανε αντιληπτό σε όλους πως είναι ο πλέον απαραίτητος παίχτης για την λειτουργία της ομάδας.

Ο Tuchel του “έδωσε τα κλειδιά” της ομάδας και δικαιώθηκε

Πηγή εικόνας:www.caughtoffside.com

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Chelsea δεν περίμενε την κατάκτηση ενός τίτλου μετά την απόλυση του Frank Lampard. Ο Thomas Tuchel εισήγαγε έναν πιο άμεσο τρόπο παιχνιδιού στην επίθεση και δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση  στην αμυντική λειτουργία. Ο Γερμανός τεχνικός προσάρμοσε όλη την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας στο Jorginho και δικαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η Chelsea με μια εκπληκτική εμφάνιση και με μπροστάρη τον Jorginho νίκησε την Manchester City στο τελικό και κατέκτησε το δεύτερο Champions League. Ο Jorginho είναι από τους διακριθέντες της ομάδας αλλά δεν μπορούσε να χαρεί την κατάκτηση του τροπαίου. Το φετινό EURO ήταν ο επόμενος στόχος του.

Ο Jorginho πήρε εκδίκηση απέναντι στους Ισπανούς

Jorginho EURO

Πηγή εικόνας: www.latestpagenews com

Για άλλη μια φορά ο Jorginho ξεκινά από τη θέση που του ταιριάζει, που δεν είναι άλλη από τη θέση του “Δαυίδ” και όχι του “Γολιάθ”. Η αλήθεια είναι πώς ελάχιστοι φίλαθλοι περίμεναν την “Squadra Azzurra” να σηκώσει το Ευρωπαϊκό Τρόπαιο μέσα στο Wembley. Πριν όμως την κατάκτηση του τροπαίου έγιναν πολλά αγωνιστικά επιτεύγματα από την πλευρά της Ιταλίας. Εντυπωσιακές νίκες στους ομίλους χωρίς να δεχθεί γκολ και μια μεσαία γραμμή με τον Jorginho να είναι η “αιχμή του δόρατος”. Στις φάσεις των knock-out αγώνων επικράτησε δύσκολα απέναντι στην Αυστρία και μετά τους περίμεναν οι Βέλγοι του…”δικού τους” Romelu Lukaku. Οι παίχτες του Mancini επικράτησαν εύκολα απέναντι στην ομάδα του Βελγίου και ένα βήμα πριν το τελικό αντιμετώπισαν την “αιώνια αντίπαλο” Ισπανία. Σε εκείνο τον αγώνα η Ιταλία δεν έδειξε το καλύτερο πρόσωπό της με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να οδηγηθούν στη διαδικασία των penalty.

Jorginho EURO

Πηγή εικόνας:www.givemesport.com

Μαντέψτε λοιπόν ποιος εκτέλεσε το penalty που οδήγησε την Ιταλία στον τελικό του Wembley. Ο Jorginho όντας ένας από τους καλύτερους εκτελεστές penalty παγκοσμίως, με περίσσεια ψυχραιμία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Unai Simon. Η Ιταλία επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Αγγλία στο τελικό του φετινού EURO.

Δεν του αρέσει να τον αποκαλούν φαβορί

Jorginho EURO

Πηγή εικόνας:www.football.london/ GettyImages

Πριν τον τελικό του Wembley οι περισσότεροι οπαδοί ανυπομονούσαν μετά το πέρας του αγώνα να τραγουδήσουν το “It’s coming home”. Η παρέα του Jorginho είχε άλλη άποψη. Παρότι οι Ιταλοί δέχθηκαν γκολ μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα, η ψυχολογία τους δεν κλονίσθηκε. Με υπομονή, πλάνο και… πολλές πάσες κατάφεραν να ισοφαρίσουν τους Άγγλους και όλα “έδειχναν” παράταση. Σε μια παράταση που δεν θα τη θυμάται κανείς μετά από χρόνια, φτάσαμε στη διαδικασία των penalty. Παρότι ο Jorginho είχε την ευκαιρία να χαρίσει ο ίδιος το τρόπαιο στη χώρα του εν τέλει δεν κατάφερε να νικήσει τον Pickford, αλλά ο εκπληκτικός Donnarumma “μάζεψε τα σπασμένα” του Jorginho και οι Ιταλοί κατακτούν το EURO έπειτα από το 1968. Ο ίδιος ο Jorginho έκανε ένα καταπληκτικό τουρνουά και γίνεται μόλις ο δέκατος παίχτης στην ιστορία του αθλήματος που κερδίζει τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια σε μια αγωνιστική σεζόν.

Ο ίδιος παρότι είναι ταπεινός εξέφρασε ανοιχτά την άποψη ότι θεωρεί τον εαυτό του βασικό διεκδικητή της Χρυσής Μπάλας. Πολλοί θα τον χλευάσουν, θα τον υποτιμήσουν και θα τον απαξιώσουν αλλά τον ίδιο δεν τον ενοχλεί. Άλλωστε σε κάθε μεγάλη στιγμή της καριέρας του δεν χρίστηκε ποτέ ως φαβορί και τους διέψευδε όλους. Και θα συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμα.