Warholm και Duplantis στοχεύουν τα υψηλότερα σκαλιά του βάθρου
Για τον Duplantis και τον Warholm κανένα εμπόδιο δεν είναι υψηλό. Οι επιδόσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Γενικά υπάρχει μια φράση που υποστηρίζει ότι τα records υπάρχουν για να σπάνε. Αυτή την άποψη την έχουν και δύο αθλητές που κατέχουν τα records στα 400 μέτρα με εμπόδια και στο άλμα επί κοντώ. Ο Karsten Warholm και ο Armand Duplantis έχουν βάλει ως στόχο να σπάσουν τα δικά τους records και να γράψουν για άλλη μια φορά ιστορία.
Ο Σουηδός που “πέταξε” ψηλότερα από τον Lavillenie
Ο Σουηδός με “ρίζες” από τις ΗΠΑ είναι ένας αθλητής όπου ήδη έχει γράψει ιστορία στο άλμα επί κοντώ. Για να αναλύσουμε όμως το “φαινόμενο” Duplantis πρέπει να πάμε λίγα χρόνια πίσω. Το 2014 στο Donetsk, ο θρύλος του αθλήματος Renaud Lavillenie ξεπέρασε το όριο των 6.16 μέτρων και το παγκόσμιο record ήταν δικό του. Για πολλά χρόνια υπήρχαν (και υπάρχουν) αθλητές ικανοί για πολύ καλές επιδόσεις αλλά όχι τόσο καλές σαν αυτή του Lavillenie. Σε αυτό το σημείο ο Armand Duplantis διαφώνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ο εικοσάχρονος τότε Σουηδός αθλητής στο Torun της Πολωνίας σπάει το παγκόσμιο record πηδώντας στα 6.17 μέτρα. Αυτό το record όμως δεν ήταν αρκετό για τον Duplantis. Λίγους μήνες μετά αυτός στη Γλασκόβη ο Σουηδός κατάφερε να σπάσει το δικό του record(!) πηδώντας στα 6.18 μέτρα και αυτόματα γίνεται ένα από τους πιο γνωστούς αθλητές παγκοσμίως.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Duplantis είναι πως δεν εφησυχάζεται με αυτές τις επιδόσεις και κάπως έτσι σπάει άλλο ένα record. Λίγους μήνες μετά τη Γλασκόβη στο Diamond League της Ρώμης, ο Duplantis έφτασε πολύ κοντά στο να ισοφαρίσει το record του Lavillenie σε κλειστό στίβο κάνοντας ένα άλμα στα 6.15 μέτρα. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι δεδομένη και αποτελεί έναν από τους αθλητές που θα “τραβήξει” τα βλέμματα πάνω του.
Ο Warholm καταρρίπτει όλα τα εμπόδια στα 400 μέτρα
Η αλήθεια είναι πως το “φαινόμενο” Usain Bolt μας έχει κάνει να μην περιμένουμε πολλά νέα “διαμάντια” στα αθλήματα που αφορούν τα 100,200 και 400 μέτρα. Από τη στιγμή όμως που εμφανίστηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο ο Νορβηγός Karsten Warholm, δεν υπάρχει η προαναφερθείσα άποψη. Ο 25χρονος αθλητής δεν τον ενδιέφερε να τρέξει στα 100 ή στα 200 μέτρα. Η δική του “αγάπη” είναι τα 400 μέτρα με εμπόδια. Από το 2017 σε πολλές Ευρωπαϊκές και Διεθνείς διοργανώσεις άρχισε να συνηθίζει στην πρώτη θέση και κάπως έτσι το 2019 κατέγραψε στα 400 μέτρα το χρόνο των 45.05 που αποτελεί Ευρωπαϊκό record. Το όνομα Warholm όμως έγινε γνωστό από τα 400 μέτρα με εμπόδια και ο λόγος είναι το Diamond League του Oslo. Την 1η Ιουλίου ο Warholm στη γενέτειρά του κατάφερε να “σπάσει” ένα μοναδικό record.
Μέσα σε μόλις 46.70 κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και η Νορβηγική πρωτεύουσα παραληρεί. Ο Νορβηγός αθλητής αποδεικνύει ότι τα εμπόδια δεν τον ενοχλούν καθώς λατρεύει να τα ξεπερνά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θέλει απλά να αποδείξει ότι αυτή τη στιγμή είναι ο “βασιλιάς” του αθλήματος.
Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες οι δύο Σκανδιναβοί αθλητές έχουν υψηλές βλέψεις που μπορούν να χαρακτηριστούν έως και παράλογες. Για αυτούς τους αθλητές όμως κανένα εμπόδιο δεν είναι υψηλό. Είναι απλά προσπελάσιμο.