Το θάρρος, η πίστη της και ο επαγγελματισμός της, την καθιστούν ως αθλήτρια-πρότυπο. Η Laurel Hubbard είναι το πρόσωπο των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Συνήθως το φίλαθλο κοινό παγκοσμίως αγωνιά θα να δει έναν αθλητή με υπεράνθρωπες επιδόσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ανέκαθεν ένα τέτοιο αθλητικό γεγονός. Ένα σπριντ στα 100 μέτρα που θα μας κάνει να λησμονήσουμε τον Μπολτ. Άλλη μια παράσταση για έναν ρόλο όπου ο Λευτέρης Πετρούνιας θα ισορροπεί στους αιθέρες. Ο Λαβιλενί που δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να αφήσει το ακόντιο του για να φτάνει στην κορυφή ενός σταδίου. Ο Μίλτος Τεντόγλου που αρκετές φορές μας θυμίζει ότι θα μπορούσε να πηδά από κτήριο σε κτήριο σαν άλλος Τομ Κρουζ στο “Mission Impossible”. Στους φετινούς αγώνες όμως η ιστορία θα γραφτεί διαφορετικά από μια Νεοζηλανδή που γεννήθηκε σε ένα σώμα που δεν της άρεσε. Που αποκλείστηκε πολλές φορές από κοινωνικές περιστάσεις. Δέχθηκε όμως την υποστήριξη μια ολόκληρης χώρας και πλέον είναι έτοιμη να γράψει ιστορία. Η Laurel Hubbard πρόκειται να γίνει η πρώτη transgender αθλήτρια που θα συμμετέχει σε αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια καριέρα πολλά υποσχόμενη

Πηγή εικόνας:Doug Sherring

Η Laurel Hubbard είχε από μικρή το “άστρο” μιας μεγάλης αθλήτριας. Το 1998 ο 20χρονος τότε Gavin Hubbard έσπασε το εθνικό ρεκόρ στις νεαρές ηλικίες και το όνομά του έγινε γνωστό σε όλη τη χώρα. Όντας το παιδί του δημάρχου της πόλης του Auckland, Dick Hubbard, η προσοχή που λάμβανε ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε ποτέ από το να εκφραστεί όπως ήθελε εκείνη. Σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει η ίδια το 2001, “ένιωθε ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί ανθρώπους σας εκείνη αλλά θα σεβαστεί πρώτα τον εαυτό της και μετά τους υπόλοιπους”. Μετά από αυτή τη δήλωση ο Gavin δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά σε αγώνες.

Το 2012 μέσω ορμονικών θεραπειών ο Gavin έδωσε τη θέση του στη Laurel, και πλέον η συμμετοχή στους αγώνες άρσης βαρών ήταν αναμενόμενη.

Το μετάλλιο “ήρθε” την ίδια χρονιά

Πηγή εικόνας: edition.cnn.com

Παρότι η Laurel Hubbard δεν είχε αγωνιστεί για χρόνια στην άρση βαρών, το 2017 έκανε την επανεμφάνισή της. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Australian International & Australian Open στη Μελβούρνη και έγινε η πρώτη Νεοζηλανδή transgender που κατακτά μετάλλιο. Αυτό το επίτευγμα ξεσήκωσε πολλές αμφιλεγόμενες αντιδράσεις καθώς οι επικριτές της υποστήριζαν ότι η συμμετοχή της σε γυναικείους αγώνες είναι άδικο για τις υπόλοιπες αθλήτριες. Ο κύριος επικριτής της ήταν ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Michael Keelan όπου “πολέμησε” αρκετά τη Hubbard. Η κριτική αυτή δεν επηρέασε την Νεοζηλανδή αθλήτρια η οποία επρόκειτο να αντιμετωπίσει σύντομα ένα σημαντικό εμπόδιο.

Ο τραυματισμός που κόντεψε να γκρεμίσει το όνειρό της Hubbard

Πηγή εικόνας: www.nzherald.co.nz/photosport

Κατά τη διάρκεια των Commonwealth Games του 2018, η Hubbard τραυματίστηκε σοβαρά στον αγκώνα και όλα έδειχναν ότι μια καριέρα επρόκειτο να τελειώσει. Μάλιστα η ίδια η αθλήτρια βρέθηκε κοντά στο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η φύση της όμως δεν της το επέτρεψε καθώς σε άλλες πολύ πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της στέφθηκε ως νικήτρια. Και αυτό σκόπευε να κάνει και τότε. Το 2019 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο ετών στους αγώνες του Ειρηνικού το 2019 στη Σαμόα. Ο απολογισμός είναι δύο χρυσά μετάλλια και οι αντιδράσεις από το πρόεδρο της χώρας(!) για την έγκριση της συμμετοχής της. Η επιτυχία στους αγώνες στη Σαμόα, ήταν μονάχα η αρχή.

Η Hubbard θα αγωνιστεί στο Tokyo

Πηγή εικόνας: Scott Barbour/Getty Images

Ο επόμενος σταθμός της Hubbard ήταν η Ρώμη, όπου κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο και κάπως έτσι προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η αθλητική επιτροπή της Νέας Ζηλανδίας και η Ολυμπιακή επιτροπή, εγκρίνουν τη συμμετοχή της Hubbard στη κατηγορία των 87+ κιλών. Πλέον είναι επίσημο. Η Laurel Hubbard είναι η πρώτη transgender αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά είναι και η γηραιότερη αθλήτρια που πρόκειται να συμμετέχει στην άρση βαρών σε τέτοιο επίπεδο. Η Laurel Hubbard σίγουρα θα έχει πολλούς επικριτές αλλά θα έχει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές. Το θάρρος, η πίστη της και ο επαγγελματισμός της, την καθιστούν ως την αθλήτρια-πρότυπο που έχουμε ανάγκη. Αναμφίβολα είναι το πρόσωπο των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.