Την Κυριακή της 11ης Ιουλίου ο Νόβακ Τζόκοβιτς σήκωσε στον ουρανό του Λονδίνου τον 20ο Grand Slam τίτλο του. Ισοφάρισε σε κατακτήσεις με αυτόν τον τρόπο 2 θρύλους, τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ. Για να το πετύχει αυτό έχει κάνει, μέχρι στιγμής, μια σεζόν βγαλμένη πέρα από κάθε φαντασία.

Για να καταλάβει κάποιος καλύτερα το φετινό επίτευγμα του Νόβακ Τζόκοβιτς, αρκεί να αναφερθεί πως στην αρχή του 2021 είχε 17 τίτλους Grand Slam και για να φτάσει στην ισοφάριση πριν λίγο καιρό χρειαζόταν το απόλυτο σε Αυστραλιανό Όπεν, Roland Garros και Wimbledon. Αυτό και έκανε ο Σέρβος πρωταθλητής λυγίζοντας αγωνιστικά και πνευματικά κάθε αντίπαλο. Το 3 στα 3 είχε να γίνει από το 1969 και τον Ροντ Λέιβερ! Ας δούμε αναλυτικά τα πεπραγμένα του διαστημικού Νόλε…

Σαν στο σπίτι του στη Μελβούρνη

Η χρονιά ξεκίνησε με πρώτη μεγάλη διοργάνωση το Αυστραλιανό Όπεν. Ο Τζόκοβιτς είναι ο πολυνίκης του συγκεκριμένου τουρνουά αφού μετρούσε 8 κατακτήσεις μέχρι φέτος. Στην πορεία του στην Μελβούρνη χρειάστηκε να αποκλείσει εύκολα ή δύσκολα αντιπάλους όπως ο Τιαφό, ο Φριτζ, ο Ράονιτς και ο Σβέρεφ. Στον ημιτελικό η ευχάριστη έκπληξη, ο Καράτσεφ, δεν αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο. Στον τελικό βρήκε ίσως τον πιο επικίνδυνο από τη νέα γενιά, τον Ντανιήλ Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος ήταν ανταγωνιστικός μόνο στο πρώτο σετ καθώς ο Νόλε έδειχνε πως τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από τον 9ο τίτλο εκεί! Το 3-0 απέδειξε πως ο Σέρβος όσο είναι υγιής θα αφήσει δύσκολα τα σκήπτρα σε κάποιον νέο τενίστα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του πρώτου Grand Slam της χρονιάς,

Η έκπληξη στο Μόντε Κάρλο και τα χαμένα MASTERS

Η συνέχεια μετά τον θρίαμβο στην Αυστραλία δεν ήταν ανάλογη. Ήταν η πρώτη «κοιλιά» στη σεζόν για τον Τζόκοβιτς. Η προετοιμασία για τη χωμάτινη σεζόν δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Στο MASTERS του Μόντε Κάρλο ήρθε η ανέλπιστη ήττα από τον Ντάνιελ Έβανς στον γύρο των «16». Στη γενέτειρά του, το Βελιγράδι μία εβδομάδα αργότερα είδε τον Καράτσεφ να τον σταματά στον ημιτελικό μπροστά στο κοινό του. Τελευταίο MASTERS πριν το Roland Garros αυτό της Ρώμης. Εκεί, ο Σέρβος εμφανίστηκε σαφώς ανώτερος αλλά στον τελικό ηττήθηκε από τον Ράφα Ναδάλ. Την προηγούμενη μέρα είχε δώσει 2 αναμετρήσεις με Τσιτσιπά και Σόνεγκο (σ.σ. λόγω βροχής μεταφέρθηκε την επόμενη μέρα το ματς με τον Τσιτσιπά). Ο Νόβακ, προς τιμήν του, δεν απέδωσε στην κούραση την ήττα. Ο Ισπανός τον ισοφάρισε σε κατακτήσεις MASTERS αλλά ο στόχος του Τζόκοβιτς φαινόταν πως ήταν το «κάστρο» του μεγάλου του αντιπάλου, το Roland Garros.

Η «άλωση» του Παρισιού

Στην Μελβούρνη έχει δείξει πως είναι αφεντικό, στο Wimbledon που θα ακολουθούσε είχε και πάλι τον πρώτο λόγο αλλά στο Roland Garros έπρεπε να εκθρονίσει τον Ράφα Ναδάλ. Τον απόλυτο κυρίαρχο εκεί, με 13 κατακτήσεις και μόλις 2 ήττες! Για να βρεθεί με τον Ισπανό στον ημιτελικό χρειάστηκε να γυρίσει το ματς με τον Μουζέτι, στο οποίο βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ αλλά στη συνέχεια  απώλεσε μόνο 1(!) γκέιμ! Ο Μπερετίνι στον προημιτελικό κέρδισε μόλις ένα σετ και το μεγάλο ραντεβού με τον Ναδάλ είχε σφραγιστεί!

Ο Ισπανός ξεκίνησε εξαιρετικά και πήρε το πρώτο σετ. Ο Ναδάλ στο Roland Garros μετρούσε 97 συνεχόμενες νίκες μετά από κατάκτηση του πρώτου σετ! Ο Σέρβος είχε να ανέβει ένα βουνό. Σε ένα καταπληκτικό ματς, μια πραγματική διαφήμιση για το άθλημα, ο Τζόκοβιτς κατάφερε να πάρει τα 3 επόμενα σετ και να πανηγυρίσει μια σπουδαία νίκη, που συνάμα ήταν πρόκριση στον τελικό. Δεν ήταν ο Ναδάλ αυτός που έχασε αλλά ο Τζόκοβιτς αυτός που έπαιξε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του για να καταφέρει να τον κερδίσει με την αξία του.

Το 2ο Roland Garros της καριέρας του!

Πνευματικά αλύγιστος Τζόκοβιτς

Ο τελικός είχε… άρωμα Ελλάδας. Η πρώτη παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά σε τελικό Grand Slam. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε τα 2 πρώτα σετ και έβαλε βάσεις για τον τίτλο. Ο Σέρβος, όμως, ήξερε πως όλα εξαρτώνται ακόμα από τη δική του ρακέτα. Ήξερε πως αν δεν το επιτρέψει δεν θα χάσει τον τίτλο. Με 3 συνεχόμενα σετ έκανε άλλη μια ανατροπή και έγινε ο πρώτος τενίστας που έχει κατακτήσει και τα 4 Grand Slams τουλάχιστον από 2 φορές!

Χωρίς αντίπαλο στο Wimbledon

Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να προσαρμοστείς από το χώμα στο χορτάρι δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τον Τιαφό. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πήγε στο Λονδίνο χωρίς κανένα τουρνουά προετοιμασίας αλλά αυτά αποτελούν λεπτομέρειες για τον κορυφαίο τενίστα στον κόσμο. Είχε βρεθεί μία ανάσα από την ισοφάριση ενός ρεκόρ που κυνηγούσε πολλά χρόνια και δεν φαινόταν διατεθειμένος να αφήσει την ευκαιρία. Εφόσον ο Φέντερερ αποκλείστηκε στον προημιτελικό, κανένας άλλος δεν έδειχνε ικανός να του στερήσει τον τίτλο. Ο Μπερετίνι στον τελικό πήρε το πρώτο σετ αλλά μετά παραδόθηκε σε έναν τενίστα που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είναι ρομπότ.

Ο τίτλος που τον έκανε να ισοφαρίσει το ρεκόρ των 20 κατακτήσεων Grand Slam!

Και τώρα τι; Ολυμπιακοί και US Open

Αν κάτι λείπει από την τεράστια καριέρα του Τζόκοβιτς είναι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το έχει στην κατοχή του ο Ράφα Ναδάλ αλλά όχι ο Φέντερερ (έχει στα διπλά). Ο Σέρβος θα είναι «παρόν» στο Τόκυο και θα προσπαθήσει να προσθέσει και αυτό το λιθαράκι στη συλλογή του.

Στα τέλη του Αυγούστου θα ξεκινήσει το πρώτο Grand Slam στο οποίο οι big-3 θα έχουν ίδιες κατακτήσεις. Ο Τζόκοβιτς με τη φόρα που έχει θα προσπαθήσει να προσπεράσει τους αντιπάλους του και να κάνει το 4/4 σε μια χρονιά, κάτι που επίσης έχει να συμβεί από τον Ροντ Λέιβερ το 1969.

Χρυσή δεκαετία Νόβακ Τζόκοβιτς

Αν ο Σέρβος καταφέρει να πάρει και το χρυσό μετάλλιο αλλά και το US Open η χρονιά του θα μνημονεύεται για πάντα στο τένις. Ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό ή κάποιο από αυτά είναι ήδη εντυπωσιακά τα όσα έχει κατακτήσει φέτος. Είναι ατσάλινος, είναι υπερπλήρης αγωνιστικά αλλά και πνευματικά. Τόσοι και τόσοι διαφορετικοί αντίπαλοι αδυνατούν να βρουν λύση στις μεγάλες αναμετρήσεις μαζί του. Πέρα από αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως όλη η τελευταία δεκαετία είναι μαγική για τον Τζόκοβιτς. Στις αρχές του 2011 είχε μόλις 1 Grand Slam, την ώρα που ο Φέντερερ είχε 16 και ο Ναδάλ 9! Δέκα χρόνια μετά έχει καταφέρει να φτάσει τους αντιπάλους του σε μία κούρσα που φαινόταν να είναι πολύ πίσω.

Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτόν ακόμα στο μέλλον. Το σίγουρο είναι πως μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως καλύτερος όλων των εποχών στο τένις αλλά γιατί όχι και να μην συγκριθεί με θρύλους άλλων αθλημάτων όπως ο Τζόρνταν ή ο Μέσι! Συγχωρέστε μας για τη σύγκριση αλλά έχει καταφέρει να την κερδίσει με την… ρακέτα του!

Πηγή φωτογραφιών: Atptour.com

Ακολουθήστε το debut σε Facebook, Instagram και YouTube