Η Αργεντινή αποτελεί μια μεγάλη σχολή παραγωγής παικτών για το NBA. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν σε δύο μέρη τη λίστα των παικτών αυτών.

Αργεντινή και NBA τείνουν να αποτελέσουν δύο ταυτόσημες έννοιες. Ξεκινάμε με αυτό ως δεδομένο. Με τελευταία χρονικά την μεταγραφή του Ντεκ στους Θάντερ, η χώρα του Ήλιου αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή παικτών. Για που; Μα φυσικά για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Σήμερα λοιπόν, θα παρουσιάσουμε το πρώτο μέρος των Αργεντίνων παικτών που πάτησαν και πρωταγωνίστησαν θα μπορούσαμε να πούμε στα παρκέ του NBA.

Φακούντο Καμπάτσο

Ξεκινάμε από μπροστά προς τα πίσω. Ο τελευταίος που έκανε το βήμα για το NBA πριν τον Ντεκ, ήταν ο πρώην playmaker της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φακούντο έβγαλε μάτια στην ομάδα του Λάσο και δικαιωματικά πήρε το βάπτισμα του πυρός. Στις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκα αποχώρησε για να συμφωνήσει με το Ντένβερ. Εκεί με γνώμονα τη σκληρή δουλειά κέρδισε μια θέση στο rotation του Μαλόουν ενώ ο χρόνος του αναμένεται έχει αυξηθεί μετά τον τραυματισμό του Τζαμάλ Μάρεϊ. Αναμφίβολα, δικαιούται μια θέση και στο ρόστερ της επόμενης χρονιάς.

Πατρίτσιο Γκαρίνο

Αργεντινή

Η Αργεντινή έβγαλε πολλά υποσχόμενα ταλέντα. Ανάμεσα σε αυτά και ο Γκαρίνο. Το όνειρο του NBA ωστόσο δεν κράτησε πολύ. Ο Πατρίτσιο βρέθηκε στην preseason του 2016 με τους Σπερς, στη συνέχεια πήγε στη G-League και τελικά κατάφερε να παίξει στην κορυφαία λίγκα με τους Ορλάντο Μάτζικ. Αγωνίστηκε για 5 ματς τη σεζόν 2016-17 μέχρι να έρθει στην Ευρώπη όπου συνεχίζει να βγάζει το ψωμί του.

Νίκο Λαπροβίτολα

Άλλος ένας παίκτης της Ρεάλ που έχει αγωνιστεί στην αντίπερα όχθη. Αυτή τη φορά, το αντίστροφο δρομολόγιο από τον Καπάτσο. Έπαιξε στους Σπερς μαζί με τον Τζινόμπιλι τη σεζόν 2016-17. Αγωνίστηκε στο Σαν Αντόνιο σε 18 ματς με 3.3 πόντους μέσο όρο και 1.6 ασίστ. Μπορεί, τα νούμερά του να ήταν σχετικά καλά αναλογικά με τον χρόνο που αγωνιζόταν, ωστόσο προτίμησε να επιστρέψει στην Ευρώπη αγωνιζόμενος ως 6th man στη Ρεάλ. Να σημειωθεί ότι το όνομά του ακούστηκε αρκετά έντονα φέτος για τον Παναθηναϊκό.

Νικολάς Μπρουσίνο

Αργεντινή

Από την Αργεντινή κατευθείαν στο NBA έπειτα στο Eurocup και τέλος στο BCL. Πτωτική θα λέγαμε η πορεία του Μπρουσίνο. Όσον αφορά, το NBA εκεί βρέθηκε σε 54 ματς των Μάβερικς τη σεζόν 2016-17, όμως πήρε ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Την επόμενη σεζόν η μετακόμιση του στην Ατλάντα δεν δούλεψε και έτσι αποδεσμεύτηκε μετά από τα παιχνίδια με τη φανέλα των γερακιών. Φέτος, αγωνίζεται με τη φανέλα της Σαραγόσα. Ήταν η περίπτωση παίκτη που έκανε το βήμα παραπάνω και δυστυχώς δεν πέτυχε.

Bάλτερ Χέρμαν

Και κλείνουμε το πρώτο μέρος του άρθρου αυτού με ένα από τα πιο βαριά ονόματα της χώρας αυτής. Ο Χέρμαν ήταν ο x factor του χρυσού μεταλλίου της Αργεντινής στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Δύο χρονιά μετά κέρδισε το συμβόλαιό του με τους Μπόμπκατς. Εκεί μέτρησε μέσο όρο 10 πόντους. Πήρε και βραβείο Rookie του μήνα, ενώ πέρασε και από τους Πίστονς, εκεί όπου έπαιξε μέχρι το 2009 και να έρθει στην Ευρώπη για την Κάχα Λαμποράλ. Τελευταία του συμμετοχή με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας το 2014 στο παγκόσμιο της Ισπανίας.

Και κάπου έδω θα κλείσει το πρώτο μέρος της ενότητας αυτής. Όλοι οι πιστοί φίλαθλοι – αναμεσά τους και εγώ – καταλαβαίνετε τι ονόματα θα παρελάσουν στο επόμενο μέρος. Τσινόμπιλι, Πριχιόνι και Σκόλα είναι μερικά από αυτά τα ονόματα. Η Αργεντινή έχει κατεξοχήν δημιουργήσει μια σχολή με άμεσο impact στο NBA η οποία σίγουρα αναμένεται να έχει και συνέχεια.