Το Debut.gr παρουσιάζει τη δομή του Conference League, τη νέα διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ που θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου.

Η τρίτη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έχει πάρει σάρκα και οστά και θα αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από τα μέσα Ιουλίου. Conference League λοιπόν το όνομα της νέας διοργάνωσης με την ΟΥΕΦΑ με τα προκριματικά να ξεκινούν 15 Ιουλίου. Σκοπός της ΟΥΕΦΑ-πέραν του οικονομικού-είναι να δώσει σε περισσότερες ομάδες το όνειρο μιας ευρωπαϊκής συμμετοχής κυρίως από τις χαμηλότερου επιπέδου χώρες. Κακά τα ψέματα στις άλλες δύο διοργανώσεις οι ομάδες κάθε χρόνο είναι οι ίδιες. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις και νέες προσθήκες αλλά σε μεγάλο ποσοστό οι ομάδες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Έτσι με το Conference League δημιουργείται ένα “ασανσέρ” μεταξύ των τριών διοργανώσεων με τις ομάδες να έχουν την δυνατότητα να μεταβούν από τη μία στην άλλη.

Η δομή του Conference League

Το φορμάτ της νέας διοργάνωσης ακολουθεί το μοντέλο των άλλων δύο διοργανώσεων. Με την μείωση των ομάδων του Europa League από 48 σε 32 και οι τρεις διοργανώσεις θα έχουν 32 συλλόγους. Έτσι και στο Conference League θα σχηματιστούν 8 όμιλοι με 4 ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, τα 5 μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία) θα στείλουν από μία ομάδα. Στη συνεχεία οι χώρες που βρίσκονται στη κατάταξη της ΟΥΕΦΑ στις θέσεις 6-15 θα στείλουν 2 ομάδες ενώ από τις θέσεις 16-50 η κάθε χώρα θα έχει 3 ομάδες. Τέλος 3 ακόμη ομάδες από την 50η θέση και πάνω θα συμμετέχουν αλλά μόνο μέσω των προκριματικών. Πέραν των ομάδων που έχουν απευθείας συμμετοχή στο Conference League, οι νικητές των play-off που θα έχουν προκύψει από τα προκριματικά θα συμμετέχουν στους ομίλους. Ενώ και οι ηττημένοι από τα play-off του Europa League θα πλασάρονται απευθείας στους ομίλους της νέας διοργάνωσης.

Με το πέρας των ομίλων οι πρώτοι από κάθε όμιλο θα πηγαίνουν στην επόμενη φάση. Εκεί θα περιμένουν τον αντίπαλο τους καθώς οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση θα αναμετρηθούν με τις ομάδες από το Europa League. Έτσι οι ομάδες από το Europa League που θα έχουν την τρίτη θέση θα “υποβιβάζονται” στο Conference League. Ο νικητής από αυτό το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει τους πρωτοπόρους των ομίλων στη φάση των 16 του Conference League. Έπειτα η συνέχεια είναι γνωστή μέχρι τον τελικό. Αρά στην ουσία η μόνη διαφορά είναι ο παραπάνω γύρος μεταξύ των δεύτερων του Conference League και των τρίτων του Europa League.

Αξίζει μια τρίτη διοργάνωση;

Το ερώτημα αυτό ταλανίζει το μυαλό όλων. Αναμφίβολα θα δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες μικρότερου βεληνεκούς να συμμετέχουν σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Φυσικά δημιουργείται και ένας φαύλος κύκλος γύρω από τα οικονομικά με τα έσοδα και αν οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα ενισχυθούν. Και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει και τα εγχώρια πρωταθλήματα και τον ανταγωνισμό. Πολλές οι σκέψεις και οι παράγοντες που θα επηρεάσουν και θα επηρεαστούν από τη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση. Πάντως χίλιες φορές μια διοργάνωση σαν αυτή παρά κάτι σαν το European Super League που θα άλλαζε θεμελιωδώς το ποδόσφαιρο.