Η Ελβετία έχοντας επωμιστεί τον ρόλο του ακλόνητου outsider, ήθελε απλά να κάνει το παιχνίδι της. Και μας νίκησε όλους.

Είναι ομολογουμένως ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες του EURO. Κάνεις δεν περίμενε μετά τον εκπληκτικό αγώνα της Ισπανίας και της Κροατίας να δει κάτι καλύτερο. Αυτή η σκέψη αποδείχθηκε λάθος. Η Ελβετία έχοντας επωμιστεί τον ρόλο του ακλόνητου outsider, ήθελε απλά να κάνει το παιχνίδι της. Και μας νίκησε όλους.

Η πρώτη προειδοποίηση από τον Seferovic

Πηγή εικόνας: Justin-Setterfield-Getty-Images-Sport-Getty

Ο αγώνας ξεκίνησε με ανορθόδοξο τρόπο. Πολλά λάθη στη μεσαία γραμμή και τα πρώτα λεπτά ήταν κυρίως αναγνωριστικού χαρακτήρα. Σε ένα σημείο του αγώνα στο πρώτο εικοσάλεπτο όπου δεν υπήρχε ξεκάθαρη απειλή, ο Seferovic διαισθάνθηκε την αδράνεια των Γάλλων αμυντικών και με μια απλή κεφαλιά οδήγησε τους Ελβετούς μπροστά στο σκορ. Το αναμενόμενο μετά από μια τέτοια εξέλιξη, ήταν πιθανώς ένα επιθετικό κρεσέντο από την πλευρά των Γάλλων. Κάποιες ανώφελες προωθητικές πάσες στο κενό χώρο, και η αδράνεια των Γάλλων να συνεργαστούν σε κλειστούς χώρους χαρακτηρίζουν ξεκάθαρα την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Η αντίδραση των Γάλλων όμως δεν είχε έρθει ακόμη.

Το EURO των σπάνιων γκολ

Πηγή εικόνας:www.news.in-24 .com

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Πολλά λάθη στην μεσαία και αμυντική γραμμή. Τόσα λάθη που έδωσαν στην Ελβετία ένα πέναλτι με το οποίο θα μπορούσε να είχε βάλει τις βάσεις για μια ιστορική νίκη. Ο Lloris είχε αντίθετη άποψη και κράτησε για τα καλά τους Γάλλους σε αυτό το παράξενο παιχνίδι. Μετά το χαμένο πέναλτι η Γαλλία άδραξε την ευκαιρία για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο. Με δύο γκολ του Καρίμ Μπενζεμά μέσα σε τρία λεπτά η Γαλλία πετυχαίνει την απόλυτη ανατροπή.

Οι Ελβετοί έμοιαζαν αποκαρδιωμένοι και κυρίως κουρασμένοι απέναντι σε μια Γαλλία με ντεπόζιτο γεμάτο από ενέργεια. Μετά από είκοσι λεπτό ο Πολ Πογκμπά έγραψε το 3-1 για τη Γαλλία σημειώνοντας ως τώρα ένα από τα καλύτερα γκολ του EURO (προσωπικά το αγαπημένο μου). Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας αλλά και με εσάς, η Ελβετία θεωρείτο “καμένο χαρτί” με τέτοιο σκορ από την πλειονότητα του φίλαθλου κοινού. Ξεχάσαμε όμως ότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή. Και η Ελβετία το επιβεβαίωσε.

Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε ακόμα από το EURO

SEFEROVIC EURO

Πηγή εικόνας: AP Daniel Mihailescu

Αυτή τη φράση είχαν στο μυαλό τους οι Ελβετοί. Η αλήθεια είναι πως αυτή η σκέψη άργησε να επισκεφθεί το μυαλό τους. Ο υπεύθυνος για την αρχή αυτού του ποδοσφαιρικού θαύματος είναι και πάλι ο Seferovic. Μετά από μόλις πέντε λεπτά ο επιθετικός της Μπενφίκα δοκίμασε να ξαφνιάσει τους Γάλλους όπως το έκανε πριν από ένα ημίχρονο. Η μπερδεμένη αμυντικά Γαλλία δεν κατάφερε να υψώσει ένα τοίχος προστασίας για το Lloris και με περίσσεια άνεση ο Seferovic έβαλε την Ελβετία πάλι στο παιχνίδι με μια απλή κεφαλιά μπροστά από την εστία του αρχηγού της Γαλλίας. Εκεί η ροή του αγώνα άλλαξε άρδην. Η Ελβετία πίεσε όσο μπορούσε και στα λεπτά των καθυστερήσεων ο Γκαβράνοβιτς έδωσε το δικαίωμα των Ελβετών να ονειρευτούν μια ιστορική νίκη. Το όνειρο τους σε λίγα λεπτά θα γινόταν πραγματικότητα.

Ο Mbappe έγινε ο δεύτερος Γκέκας

MBAPPE EURO

Πηγή εικόνας: marca Marko Djurica AP

Η παράταση στην οποία οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες δεν μας επιφύλαξε κάποια έκπληξη. Οι Ελβετοί ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία των πέναλτι και οι Γάλλοι να αποφύγουν ένα μεγάλο κάζο. Μετά από μια ιδιαίτερα νωχελική παράταση είχε έρθει η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Τα πέναλτι. Μπορεί εύκολα να ειπωθεί ότι όλες οι εκτελέσεις των πέναλτι ήταν φανταστικές. Εκτός από μια. Σαν άλλος Φάνης Γκέκας που το σουτ του εξουδετερώθηκε από το Κέιλορ Νάβας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, ο Kylian Mbappe δεν κατάφερε να ευστοχήσει και γράφτηκε ιστορία. Η Ελβετία απέκλεισε την Γαλλία. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο δεν το έχω αντιληφθεί πλήρως. Κάπως έτσι οι Γάλλοι επέστρεψαν στην πόλη του φωτός και οι Ελβετοί θα προκαλέσουν την τύχη τους για μια ακόμη ιστορική πρόκριση απέναντι στους Ισπανούς στο φετινό EURO.

ΕΛΒΕΤΙΑ EURO

Πηγή εικόνας: AP Daniel Mihailescu