Ο Νίκος Ζήσης ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση του από τα παρκέ και το Debut ανατρέχει στο παρελθόν και σας παρουσιάζει μεγάλες και ιδιαίτερες στιγμές της καριέρας του.

Ο Νίκος Ζήσης ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρση του από τα παρκέ και το Debut ανατρέχει στο παρελθόν και σας παρουσιάζει μεγάλες και ιδιαίτερες στιγμές της καριέρας του.

 Το πρώτο χρυσό με τα χρυσά παιδιά

Στο Βίλνιους ο Νίκος Ζήσης ήταν αρχηγός της χρυσής γενιάς που κατέκτησε την κορυφή στο Eurobasket των νέων το 2002 κόντρα στην Ισπανία με 77-73. Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο πρώτος σκόρερ του τελικού αλλά και ο MVP της διοργάνωση έχοντας (17.8 πόντους μ.ο).

Η σύνθεση της ομάδας : Βασίλης Σπανούλης, Θεοφάνης Κουμπούρας, Νίκος Ζήσης, Χρήστος Ταπούτος, Δημήτρης Μισιακός, Δημήτρης Χαριτόπουλος, Ιωάννης Γεωργαλλής, Ανδρόνικος Γκιζογιαννης, Γιώργος Τσιάρας, Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Τσιάκος, Κώστας Καϊμακόγλου.

Η μαγική ασίστ

Ημιτελικός Eurobasket 2005 Ελλάδα- Γαλλία . Οι Γάλλοι προηγούνται με 66-64 η Εθνική είχε την τελευταία επίθεση δικιά της. Ο Νίκος Ζήσης διέσχισε όλο το γήπεδο έκανε την διείσδυση και βγάζει την μαγική ασίστ στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά από τον 3D.

Τα λόγια του Νίκου Ζήση για την ασιστ : «Βγήκε μέσα στην αναμπουμπούλα της φάσης. Δεν ήταν καν από τάιμ άουτ. Εγώ σταματώντας εκεί, πήρα ρίσκο για λίγο. Διότι μπορεί να αναγκαστείς να κάνεις ένα σουτ της κακιάς ώρας. Ο Δημήτρης κινήθηκε. Και όπως είπε και εκείνος, γιατί είναι πολύ καλό παιδί. Εκείνη τη στιγμή είναι πολύ εύκολο το σουτ. Παίρνεις τη μπάλα και πρέπει να σουτάρεις. Δεν έχεις να σκεφτείς κάτι».

 Η αλητεία του Βαρεζάο και η συγνώμη στον Ζήση το 2012

Στο παγκόσμιο του 2006 η Εθνική αντιμετώπιζε την Βραζιλία σε μια ανύποπτη φάση ο Βαρεζάο χτυπάει τον Ζήση με δολοφονική αγκωνιά. Η μαγνητική δείχνει τριπλό κάταγμα στο ζυγωματικό. Η ελληνική αποστολή έβραζε και στέλνει επιστολή στην FIBA ζητώντας την τιμωρία του Βραζιλιάνου. Την επομένη μέρα όλη η ομάδα πήγε να δει τον Ζήση στο Νοσοκομείο όντας όλοι σοκαρισμένοι.

Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να φτάνει πιο νωρίς και να λυγίζει όταν βλέπει την κατάσταση του Ζήση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μοναδικός που επισκέφτηκε τον Ζήση στο Νοσοκομείο απο την αποστολή της Βραζιλίας ήταν ο Λεάντρο Μπαρμπόσα. Η συγνώμη άργησε 6 χρόνια αλλά ήρθε από τον Βαρεζάο σε ένα φιλικό Βραζιλία Ελλάδα. Με τον Νίκο Ζήση να γράφει στο Twitter  «πιστεύω είναι σωστό να αποδέχεσαι μια ειλικρινής συγνώμη έστω και μετά από 6 χρόνια».