Αν κοιτάξει κανείς τους παίχτες που απαρτίζουν την Εθνική Αγγλίας θα διαπιστώσει ότι οι λύσεις στην επίθεση είναι αρκετές. Ονόματα όπως ο Jamie Vardy, ο Patrick Bamford, ο Calum Wilson απουσιάζουν από το φετινό Euro. Εύλογα λοιπόν κάποιος μπορεί να αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην επιθετική γραμμή. Η […]

Αν κοιτάξει κανείς τους παίχτες που απαρτίζουν την Εθνική Αγγλίας θα διαπιστώσει ότι οι λύσεις στην επίθεση είναι αρκετές. Ονόματα όπως ο Jamie Vardy, ο Patrick Bamford, ο Calum Wilson απουσιάζουν από το φετινό Euro. Εύλογα λοιπόν κάποιος μπορεί να αναρωτιέται αν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής που μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό στην επιθετική γραμμή. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην νεοφερμένη στην Premier League Brentford και πιο συγκεκριμένα στον ηγέτη της. Τον Ivan Toney.

Ένας 16χρονος από το Northampton

Πηγή εικόνας: www.skysports.com

Όλα ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου του 2012. Ο τότε δεκαεξάχρονος Ivan Toney γινόταν ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στην πρώτη ομάδα της Northampton. Η ωριμότητα που είχε στο παιχνίδι του αλλά και το σκοράρισμα σε σημαντικούς αγώνες, έχρισαν τον Ivan Toney ως ένα τεράστιο project για την ομάδα.Ο Ivan Toney κατέγραψε 13 γκολ σε 60 συμμετοχές με τα χρώματα της ομάδας. Και κάπως έτσι στις 6 Αυγούστου του 2015 το όνειρο κάθε Άγγλου ποδοσφαιριστή γίνεται πραγματικότητα. Ο Ivan Toney γίνεται και επίσημα ποδοσφαιριστής της Newcastle United και πλέον το όνειρο συμμετοχής στην Premier League είναι πιο κοντά από ποτέ. Μόνο που αυτό το όνειρο δεν εκπληρώθηκε με τον πιο ιδανικό τρόπο.

Από την Premier League στην League One

Πηγή εικόνας: www.shieldsgazette.com

Το καλοκαίρι του 2015 η Newcastle United επένδυσε χρήματα σε ποδοσφαιριστές όπως ο Mitrovic, ο Mbemba, ο Thauvin και ο Wijnaldum. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεταγραφή του Toney να μην προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στους οπαδούς της ομάδας αλλά και στον προπονητή Rafa Benitez. Ο Toney κατέγραψε μόλις δύο συμμετοχές στην Premier League ως αλλαγή και σε συνδυασμό με έναν τραυματισμό που αντιμετώπιζε, ουσιαστικά βρέθηκε εκτός ομάδας. Αυτή η συγκυρία ήταν αρκετή ώστε ο Toney να αρχίζει να αγωνίζεται ως δανεικός σε αρκετές ομάδες της League One.

Η κατάκτηση τίτλου με την Barnsley!

Πηγή εικόνας: www.brentfordfc.com

Στις 9 Νοεμβρίου του 2015 ο Toney πηγαίνει σαν δανεικός στην Barnsley, ομάδα της League One, για 28 μέρες! Σκόραρε σε δυο αγώνες εκείνο το διάστημα και στις 24  Μαρτίου του 2016 επιστρέφει πάλι σαν δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Barnsley κατέγραψε 21 συμμετοχές και 2 γκολ αλλά έζησε ιστορικές στιγμές με την ομάδα, όπως τη κατάκτηση του τροπαίου της Football League και της ανόδου της ομάδας στην Championship. Οι οπαδοί της Barnsley θα θυμούνται τον Toney ως ένα ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε να είχε αγωνιστεί για χρόνια στην ομάδα.

Ο Ivan Toney αρχίζει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του

Πηγή εικόνας: www.besoccer.com

Το 2018 και έπειτα από δανεισμούς σε αρκετές ομάδες της League One, o Toney αποτελεί παρελθόν από τη Newcastle United. Στις 9 Αυγούστου η Peterborough, ομάδα της League One, δίνει 500,000 λίρες για να τον αποκτήσει και αποδείχθηκε μια πολύ καλή “κίνηση” για το σύλλογο. Μέσα σε δύο χρόνια ο Toney σκοράρει 40 φορές(!) σε 76 αγώνες και το 2019 αναδεικνύεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της κατηγορίας. Πλέον ήταν εμφανές ότι ο Toney ήταν ένας ποδοσφαιριστής όπου δεν άνηκε στην League One αλλά στις υψηλότερες εθνικές κατηγορίες. Πιθανότατα στην υψηλότερη.

Η αγωνιστική “έκρηξη” του Ivan Toney είναι γεγονός

Πηγή εικόνας: www.skysports.com

Η Brentford τη σεζόν 19/20 διέθετε πολλούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές με τον Ollie Watkins να αποτελεί τον αρχισκόρερ της ομάδας. Μετά την μεταγραφή του Watkins στην Aston Villa, η Brentford έψαχνε τον επόμενο ηγέτη της. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Ivan Toney. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών του 2020, η Brentford δαπανά 10 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση του και αποδείχθηκε ως η σημαντικότερη μεταγραφή στην πρόσφατη ιστορία της ομάδας. Τα νούμερα του Toney ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Σε 45 συμμετοχές σημείωσε 10 ασίστ και 31 γκολ(!) και έγινε ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στην ιστορία της Championship με ένα σύλλογο. Το πιο σημαντικό γκολ του Toney επετεύχθη στο τελικό ανόδου του Wembley ανάμεσα στη Brentford και τη Swansea. Ο Toney συνέβαλλε τα μέγιστα για την επιστροφή της ομάδας στη Premier League έπειτα από το 1946.

Ο Toney τη νέα σεζόν έχει την ευκαιρία να διαψεύσει την Newcastle που τον απέρριψε το 2015. Αλλά έχει και την ευκαιρία να αποδείξει πως αξίζει στο μέλλον να φορέσει και την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας.