Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τη νίκη του απέναντι στον Ράφαελ Ναδάλ στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός μπορεί να περηφανεύεται ότι «τερμάτισε» το άθλημα.

Στον αθλητισμό την φράση «γράφτηκε ιστορία» τη διαβάζουμε τόσο συχνά πια που έχει χάσει την αξία της. Ωστόσο, μην κάνετε λάθος. Αυτό που παρακολουθήσαμε στο Φιλίπ Σατριέ στο πλαίσιο των ημιτελικών του Ρονάλντ Γκαρός ήταν η ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια μας. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς εκθρόνισε τον Βασιλιά του χώματος με μία ολοκληρωτική εμφάνιση.

Η δυναστεία του Ναδάλ στο χώμα έλαβε τέλος, όπως θα ήθελε ακόμα και ο ίδιος ο Ισπανός. Από τον μεγαλύτερο αντίπαλο του. Τον άνθρωπο που τον έχει νικήσει περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο στο χώμα (8 φορές).

Τον παίκτη που τον κερδίζει για 2η φορά στο Ρολάντ Γκαρός (το είχε πετύχει το 2015 απέναντι σε ένα προερχόμενο από τραυματισμό Ναδάλ) . Θυμίζουμε ότι Ισπανός τενίστας έχει ηττηθεί μόλις 3 φορές πια στο γαλλικό Major. Μετράει 105 νίκες στη διοργάνωση και μετά το χθεσινό αγώνα έχει ρεκόρ 13-1 στα ημιτελικά του τουρνουά.

Για να καταλάβει κανείς τον μυθικό άθλο του Σέρβου τενίστα, ο Ράφαελ Ναδάλ μετράει μόλις 3 ήττες σε 133 αγώνες Best of Five στο χώμα.

«Έπαιξα το καλύτερο παιχνίδι μου στο χώμα»

Μετά το τέλος του αγώνα ο συγκινημένος Νόβακ Τζόκοβιτς είπε αυτό που είδαμε όλοι. Ό,τι χρειάστηκε να βγάλει το καλύτερο του τένις για να φέρεις εις πέρας την απόλυτη πρόκληση στο άθλημα του τένις: Να κερδίσεις τον Ναδάλ σε ένα αγώνα στο Ρολάντ Γκαρός στα 3 νικηφόρα σετ. Πρόκειται για τη πιο δύσκολη δοκιμασία, την τελευταία «πίστα» στο παιχνίδι του τένις.

«Αν θέλεις να νικήσεις τον Ράφα, θα πρέπει να παίξεις το καλύτερο τένις και απόψε ήταν μία τέτοια νύχτα. Ήταν το καλύτερο ματς που έχω δώσει στην καριέρα μου στο Ρολάντ Γκαρός. Επίσης ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχω παίξει στην καριέρα μου λαμβάνοντας υπόψιν με ποιον έπαιζα, την ποιότητα του παιχνιδιού και την ατμόσφαιρα που ήταν ηλεκτρική. Είναι πραγματικό προνόμιο να παίζεις τον Ράφα σε αυτό το γήπεδο. Ήταν ένας απίστευτος αγώνας. Είναι ίσως το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει εδώ. Είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα που έχω δει στο Παρίσι» είπε ο Σέρβος.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας πήγε στα σκουπίδια – Κέρδισε το τένις

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει πόσο ξεχωριστό ήταν το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το γεγονός ότι οι διοργανωτές έκαναν τα στραβά μάτια αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ. Ειδικότερα, το ματς διήρκησε 4 ώρες και 13 λεπτά και ολοκληρώθηκε πολύ μετά τις 10 το βράδυ (ώρα Γαλλίας). Θυμίζουμε ότι εκείνη την ώρα τα πάντα σταματούν να κινούνται στη Γαλλία λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει τεθεί ως περιοριστικό μέτρο κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Μετά τη λήξη του τρίτου σετ, οι διοργανωτές κλήθηκαν να πάρουν μία πολύ σημαντική απόφαση. Τελικά, το τένις κέρδισε και με τη συνοδεία πανηγυρισμών ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα ότι λόγω της φύσης του παιχνιδιού θα επιτραπεί η παραμονή των οπαδών στο γήπεδο και μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ήταν και επίσημο. Το ίδιο το Ρολάντ Γκαρός αναγνώριζε ότι γραφόταν ιστορία και από αυτήν δε θα μπορούσαν να λείπουν οι φίλαθλοι.

Ο μοναδικός άλλος τενίστας που «τερμάτισε» το άθλημα

Πολύ πριν τον Τζόκοβιτς, ένας άλλος τενίστας είχε καταφέρει να «τερματίσει» το άθλημα. Αναφερόμαστε, βέβαια, στον Ρόμπιν Σόντερλινγκ. Το 2009, ο Ναδάλ έμπαινε στη διοργάνωση μετρώντας 4 τίτλους σε ισάριθμες συμμετοχές στο τουρνουά.

Από τότε θεωρούταν ο καλύτερος στο χώμα, αν και υπήρχε ο Μπιορν Μποργκ (6 τίτλους) για να ξεπεράσει. Στον 4ο γύρο συνάντησε τον Σουηδό νούμερο 23 της παγκόσμιας κατάταξης, Ρόμπιν Σόντερλινγκ. Ο τότε 25χρονος τενίστας έπαιξε το τένις της ζωής και με flat βαριά χτυπήματα από την baseline έβγαλε νοκ άουτ τον αντίπαλό του νικώντας με 3-1.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα από τις συνολικά 3 του Ναδάλ στο French Open. Αυτό το ματς, μάλιστα, ήταν και το σημαντικότερο στην καριέρα του… Φέντερερ. Ναι καλά διαβάσετε. Χάρη στον αποκλεισμό του Ναδάλ άνοιξε ο δρόμος για τον Ελβετό. Έτσι, κέρδισε το πρώτο και μοναδικό γαλλικό Grand Slam στην καριέρα του επικρατώντας στον τελικό του Σόντερλινγκ.