Η χρονιά ξεκίνησε υπό νέες συνθήκες και αρκετές δυσκολίες. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα και γεννημένος να πρωταγωνιστεί. Οι «πράσινοι» απέναντι στην έκπληξη του πρωταθλήματος, το Λαύριο κατάφεραν να πάρουν τρεις νίκες και να κατακτήσουν το 40ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Ενός τίτλου που αφιερώθηκε στον ευεργέτη του. Τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αρκετές δυσκολίες. Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου άλλαξε όλη την κατάσταση που επικρατούσε στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού και πλέον το ερώτημα που γεννήθηκε ήταν ένα. Και τώρα τι γίνεται; Κι όμως ο Παναθηναϊκός απέδειξε πως είναι ακόμα εδώ. Η διοίκηση με μπροστάρηδες τους Τριαντόπουλο, Αλβέρτη, Διαμαντίδη ήταν σίγουρο πως δεν θα άφηνε την ομάδα στη μοίρα της. Και αυτό έγινε. Οι «πράσινοι» απέναντι στην έκπληξη του πρωταθλήματος, το Λαύριο κατάφεραν να πάρουν τρεις νίκες και να κατακτήσουν το 40ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους!

 Η χρονιά ξεκίνησε γεμάτη δυσκολίες αλλά ο Παναθηναϊκός είναι φτιαγμένος να τις ξεπερνά

Το ρόστερ που δημιουργήθηκε στην αρχή της σεζόν σίγουρα δεν είχε τον παίκτη-όνομα ούτε την αίγλη του παρελθόντος. Όμως οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού πίστευαν στη δουλειά τους. «Φιλοσοφία μας είναι η ομάδα να εκπέμπει περηφάνια. Δεν γίνεται πάντα να έχεις επιτυχίες, μπορεί να ακούγονται κλισέ αλλά στις χαρές και στις λύπες μαζί. Επειδή θα έρθουν και τα κάτω εκεί πρέπει να στηρίξουμε και να σταθούμε στο πλευρό όλων». Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Φραγκίσκου Αλβέρτη λίγο πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων και σίγουρα ήταν άκρως κατατοπιστικές για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Η απώλεια του Super Cup στην αρχή της σεζόν, η απουσία της ομάδας από την οκτάδα της Eurolegue υπό άλλες συνθήκες θα είχαν φέρει έντονη δυσαρέσκεια. Όμως όλοι γνώριζαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Μέρα με τη μέρα ο Παναθηναϊκός γινόταν πιο δυνατός σε όλα τα επίπεδα. Αυτό φανερώνεται τόσο με την εικόνα της ομάδας αλλά και με τη μεταγραφή-αεροδρομίου του Μάριο Χεζόνια. Η κίνηση αυτή έδειξε πως ο Παναθηναϊκός είναι ένα μεγάλο club και πάντοτε μπορεί να προσελκύει μεγάλα ονόματα.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Προμηθέα, μεγάλος στόχος ήταν το πρωτάθλημα. Από την αρχή της σεζόν οι άνθρωποι των «πράσινων» ευελπιστούσαν στο να διατηρήσουν τα εγχώρια σκήπτρα. Η πορεία δεν ήταν εύκολη. Υπήρξαν οι εύκολες νίκες, υπήρξαν όμως και ήττες. Διότι και οι υπόλοιπες ομάδες έδειξαν πως έχουν ανέβει επίπεδο και μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Ακόμα κι έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει στους τελικούς και να αντιμετωπίσει μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες του πρωταθλήματος. Το Λαύριο αποτελεί δίχως αμφιβολία μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Basket League και έβαλε δύσκολα στους «πράσινους» στο δρόμο προς τον τίτλο.

Δεν γινόταν να χαθεί αυτός ο τίτλος

Μπορεί στις δύο προηγούμενες επισκέψεις στο Λαύριο ο Παναθηναϊκός να έφυγε με την ήττα, αλλά αυτήν την φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η τρίτη ήταν και η… φαρμακερή για τους «πράσινους» οι οποίοι έφτασαν στην τελική επικράτηση με 82-66 κατακτώντας το 40ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Ακριβώς τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός ήταν αρκετά διαβασμένος και δεν επέτρεψε στο Λαύριο να ισοφαρίσει σε 2-2 και να στείλει τη σειρά σε πέμπτο παιχνίδι. Παπαπέτρου και Μήτογλου δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους γηπεδούχους και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη που του έδωσε και τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι την υπεροχή του μέσα στο καλάθι και περνούσε συνεχώς την μπάλα στο ζωγραφιστό. Το Λαύριο δεν διαθέτει τα κορμιά για να «χτυπήσει» τον Παναθηναϊκό στο συγκεκριμένο σημείο και θα ήταν πραγματικός άθλος αν κατάφερνε να κερδίσει άλλο ένα ματς στη σειρά. Με αυτό το τρόπο η χρονιά κλείνει επιτυχημένα και πλέον το βλέμμα στρέφεται στο αύριο.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να σκεφτεί καλά την επόμενη μέρα

Καλοί οι πανηγυρισμοί αλλά το αύριο είναι αυτό που μοιάζει να είναι αρκετά δύσκολο. Πολλά είναι τα συμβόλαια που λήγουν και ο Παναθηναϊκός πρέπει να κλείσει πολλές τρύπες. Πρώτοι και καλύτεροι στη λίστα οι Παπαπέτρου και Μήτογλου. Ήδη κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν αρκετές ομάδες να τους έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και όχι άδικα. Και οι δύο Έλληνες παίκτες έκαναν φοβερή χρονιά και η αξία τους εκτοξεύτηκε. Σε αυτό φυσικά συντέλεσε και ο Παναθηναϊκός που τους έδωσε χώρο και χρόνο να δείξουν τις ικανότητές τους. Σίγουρα είναι δύο παίκτες που η διοίκηση των πράσινων θα ήθελε να τους έχει στο ρόστερ για πολλά χρόνια ακόμα.

Η λίστα συνεχίζει και μεγαλώνει. Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης σταρ θα παραμείνει στο ρόστερ; Άγνωστο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν παίζει μόνος του καθώς υπάρχει στο παιχνίδι και μία Μπαρτσελόνα που δεν γνωρίζουμε τις βλέψεις που έχει για τον παίκτη. Τα πάντα όμως παραμένουν ανοιχτά και μεγάλο ρόλο θα παίξει και η θέληση του παίκτη. Φυσικά υπάρχει και ο Νέντοβιτς που και αυτόν ο Παναθηναϊκός θα τον ήθελε και τη νέα σεζόν.

Τέλος, κεφάλαιο Όντεντ Κάτας. Ο Ισραηλινός προπονητής ανέλαβε την ομάδα σε μία δύσκολη περίοδο και έβαλε και εκείνος το δικό του λιθαράκι. Πάντως τα σενάρια που ακούγονται δεν είναι με το μέρος του. Αλλού ακούγεται πως ο Παναθηναϊκός κινείται για να κλείσει τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και ο Κάτας θα παραμείνει ως βοηθός. Αλλού υποστηρίζεται ότι μεγάλος στόχος για τον πράσινο πάγκο είναι ο Δημήτρης Πρίφτης. Όλα όμως θα ξεδιαλύνουν σύντομα…

Παναθηναϊκός

Κεφάλαιο Λαύριο

Δεν γινόταν να μην γίνει μία αναφορά στο φετινό Λαύριο. Ο κόουτς Σερέλης συνεχίζει να κάνει εκπληκτική δουλειά και η ομάδα έχει την αναγνώριση που της αξίζει. Το να προκρίνεται στα τελικά του πρωταθλήματος δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Όπως μικρό δεν είναι και να κερδίζεις δύο φορές τον Παναθηναϊκό μέσα στη σεζόν. Όλοι αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Πλέον η ομάδα της νότιας Αττικής στρέφεται και εκείνη στην επόμενη μέρα. Αναμφίβολα θα ήθελε να κρατήσει τους ξένους παίκτες της αλλά οι άνθρωποι της ομάδας γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι πραγματικά δύσκολο ο κορμός να διατηρηθεί όσο καλή και αν είναι η πορεία που πραγματοποίησε το Λαύριο. Κακά τα ψέματα το οικονομικό θα παίξει το ρόλο του. Ότι και αν συμβεί το φετινό θαύμα του Λαυρίου έχει γραφτεί στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Και το πλατύ χαμόγελο των ανθρώπων της ομάδας μετά τον χθεσινό τελικό είναι καλύτερο και από πρωτάθλημα!