Ο Τόμας Τούχελ βρίσκεται στον πάγκο της Τσέλσι περίπου μισό χρόνο και έχει καταφέρει να πείσει τους πάντες ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την Τσέλσι.

Δεν έχει συμπληρώσει ούτε μισό χρόνο στον πάγκο της Τσέλσι αλλά έχει καταφέρει ήδη να αφήσει το στίγμα του. Μεταμόρφωσε πλήρως την ομάδα και μέσα σε μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη έσωσε την παρτίδα για τους «μπλε» του Λονδίνου. Ο λόγος φυσικά για τον Τόμας Τούχελ που ανακοινώθηκε από τους Λονδρέζους στα τέλη του Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τον Φρανκ Λάμπαρντ, του οποίου το «πείραμα» δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελαν οι φίλοι της ομάδας.

Ο Τούχελ ήταν μία δοκιμασμένη λύση. Τα διαπιστευτήριά του από Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν ήταν αρκετά για να πείσουν τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να του κάνει πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι. Το project ήταν συγκεκριμένο. Να χτίσει από την αρχή την ομάδα. Νέοι παίκτες, χημεία και αποτελεσματικότητα. Ο χρόνος, ωστόσο, πίεζε. Πίεζε καθώς η Τσέλσι κινδύνευε να μείνει εκτός Ευρώπης. Και τα 250 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν το καλοκαίρι για μεταγραφές έμοιαζαν πεταμένα λεφτά. ν. ν. ν. ν. ν. ν. ν. ν. ν.

Ο Τούχελ είναι αυτό που έλειπε από την Τσέλσι

Παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, ο Τούχελ έδειξε από νωρίς ένα πλάνο. Είχε μπροστά του μία παρτίδα σκάκι. Βρισκόταν ήδη χωρίς βασίλισσα αλλά εκμεταλλεύθηκε αυτό ακριβώς που δεν περίμεναν οι αντίπαλοί του. Τις αδυναμίες του. Αρχής γενομένης από την άμυνα, την θωράκισε καθιερώνοντας την τριάδα στα μετόπισθεν ενώ έδωσε γάντια βασικού στον Μεντί.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπέστη την πρώτη του ήττα, δυόμιση μήνες αφότου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ενώ μέχρι εκείνη την ημέρα είχε δεχθεί μόλις δύο γκολ σε 14 αγώνες. Not bad για νέο προπονητή.

Έκανε rotation δίνοντας χρόνο σε παίκτες που δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή ενώ επέμεινε στη χρήση ποδοσφαιριστών που είχαν προκαλέσει τη δημιουργία έντονης… γκρίνιας στις τάξεις των οπαδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τίμο Βέρνερ. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Τούχελ κατάφερε να φτάσει την Τσέλσι ξανά στην τετράδα της βαθμολογίας, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και στον τελικό του FA Cup. Όλα αυτά μόλις σε τέσσερις μήνες.

Ο Λάμπαρντ αξίζει περισσότερα εύσημα απ’ όσα του αποδίδονται

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά αν δεν έβρισκε το κατάλληλο υλικό για να δουλέψει στην Τσέλσι. Ειδικά για έναν προπονητή που αναλαμβάνει μεσούσης της σεζόν δίχως να έχει κάνει προετοιμασία στην ομάδα από το καλοκαίρι, αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο. Η Τσέλσι δεν τα πήγαινε καλά υπό τις οδηγίες του Λάμπαρντ αλλά το υλικό υπήρχε. Και οι επιλογές, ειδικά των μεταγραφών, που έγιναν ήταν κομμένες και ραμμένες στα δεδομένα του Τούχελ. Και αυτό γιατί βρήκε στο «Στάνφορντ Μπριτζ» τον Τιάγκο Σίλβα, τον ηγέτη της άμυνας της Παρί Σεν Ζερμέν, με τον οποίο συνεργάστηκε στο Παρίσι, τους Χάβερτζ και Βέρνερ, δύο παίκτες που ήξερε πολύ καλά από τη θητεία του στη Γερμανία, τον Μεντί που γνώριζε από τη Γαλλία και φυσικά δύο εξαιρετικές προσθήκες όπως αυτές των Ζιγέκ και Τσίλγουελ.

Θα έλεγε κανείς πως οι επιλογές ταιριάζουν τόσο πολύ στον τρόπο παιχνιδιού του Τούχελ που μοιάζει να έγιναν από τον ίδιο. Συνεπώς, φυσικά και ο Τούχελ συνέβαλε τα μέγιστα στην εξαιρετική σεζόν που έκανε η Τσέλσι από τα μέσα της χρονιάς και μετά αλλά τα εύσημα θα πρέπει να πάνε και στον Φρανκ Λάμπαρντ για τις επιλογές που έκανε και την ομάδα που είχε διαμορφώσει. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Γερμανός τεχνικός είχε αναφερθεί σε αυτό σημειώνοντας πως «μπορείς να φτάσεις σε δύο τελικούς μόνο αν έχεις περάσει από όλες τις υπόλοιπες φάσεις», εννοώντας, φυσικά, την επιτυχημένη πορεία της ομάδας του Λάμπαρντ στο FA Cup και το Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι την απομάκρυνσή του.