Η ώρα της κρίσης έφτασε. Τέσσερις ομάδες καραδοκούν για το τρόπαιο της Ευρωλίγκα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν το τι θα δούμε στη Κολωνία.

Η ώρα της στέψης έφτασε. Η Ευρωλίγκα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Το Final-4 ξεκινά με την ΤΣΣΚΑ, την Εφές, την Μπαρτσελόνα και την Αρμάνι να ρίχνονται απόψε στη μάχη. Οι δύο ημιτελικοί προμηνύονται αν μη τι άλλο αμφίρροποι. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλούμαστε μέσα απο προγνωστικά, καταστάσεις και αναλύσεις να μελετήσουμε τις ομάδες λίγο πριν τα ματς της Κολωνίας. Προσδεθείτε και ας ξεκινήσουμε.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έγινε η πρώτη ομάδα του Final 4 | News

Η επανάληψη του τελικού του 2019. Εκεί που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιβεβαίωσε το πόση εμπειρία διαθέτει σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Πάμε όμως στο τώρα.

Μετά το πέρας των play offs της Ευρωλίγκα, οι Ρώσοι είχαν αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στην VTB League καθώς αντιμετώπισαν την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στα ημιτελικά, έναν καθόλου εύκολο αντίπαλο. Εντέλει, με σκορ 3-1 προκρίθηκε στους τελικούς. Το τελευταίο της ματς ήταν την περασμένη Δευτέρα. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η κόπωση είναι αρκετή. Αν και πιστεύω πως ο κόουτς Ιτούδης έχει διαχειριστεί αρκετά καλά την ομάδα. Σίγουρα μετά τη φυγή του Τζέιμς και το τραυματισμό του Μιλουτίνοφ, έχουν βγει στο άφρο παίκτες όπως οι Χάκετ (κομβικός στο τελικό του ’19), Κλάιμπερν και Βόιντμαν. Ωστόσο, κάτι που πρέπει να προβληματίσει το τεχνικό επιτελείο είναι το πως θα αντιμετωπιστεί η τριάδα των Λάρκιν, Μίσιτς, Σιμόν. Τηρουμένων των αναλογιών ο Χάκετ θα αναλάβει έναν εκ των Μίσιτς, Λάρκιν ενώ ερωτηματικό θα αποτελέσει το πως θα η ρωσική άμυνα θα αντιδράσει όταν θα συνυπάρχουν και οι τρεις προαναφερθέντες στο παρκέ.

Ανατολού Εφές

Μία νίκη μακριά από το Final-4 η Αναντολού Εφές - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αντίπερα όχθη, οι Τούρκοι νιώθουν ότι κάτι τους χρωστάει η μοίρα και η διοργάνωση. Πέρυσι ήταν το απόλυτο φαβορί και φέτος επέστρεψαν, για να πάρουν όσα τους ανήκουν. Η σεζόν στην Ευρωλίγκα ξεκίνησε με σκαμπανεβάσματα. Την στιγμή όμως που ο φετινός MVP Μίσιτς και ο cheat Λάρκιν έπιασαν standard περσινής σεζόν, η Εφές βρέθηκε καβάλα στο άλογο. Περιμένω πως η ομάδα του Αταμάν θα εμφανιστεί πιο προετοιμασμένη τακτικά και ψυχολογικά. Αρχής γενομένης από τον αποψινό ημιτελικό. Προβλήματα τραυματισμών δεν υπάρχουν ενώ προσωπικά περιμένω το ρόλο και την εμφάνιση του Σανλί.

Μπαρτσελόνα

Μπαρτσελόνα BC | sportime.gr

Το φαβορί απέναντι στο αουτσάιντερ. Η Μπαρτσελόνα επανεμφανίζεται σε f4 έπειτα από εννέα χρόνια ενώ η Αρμάνι Μιλάνο ταξιδεύουν σε τελική φάση για τρίτη φορά στην ιστορία τους.

Η Μπαρτσελόνα θα έλεγε κανείς ότι έχει την τύχη και την ατυχία να μην έχει υποχρεώσεις στην Liga Endesa μέχρι το f4 της Ευρωλίγκα. Τελευταίο της παιχνίδι ήταν στι 22/5. Βέβαια πιστεύω πως αυτό δεν θα επηρεάσει την ομάδα του Σάρας. Μια ομάδα που παρά το γεγονός πως έδειξε εξαιρετικά ασταθής στα play offs απέναντι στη Ζενίτ, έχει το πάνω χέρι (όσο μπορώ φυσικά αυτό να το πω σε ημιτελική φάση). Η Μπαρτσελόνα διαθέτει αναμφίβολα ποιότητα, βάθος και τεράστια αξιόπιστια σε άμυνα και επίθεση δεδομένης της ύπαρξης του project Σάρας. Ο Μίροτιτς αν δεν είχε αυτή την κακή είκονα με τη Ζενίτ θα ήταν ο MVP της διοργάνωσης. Ο Καλάθης έρχεται να βοηθήσει την ομάδα από διαφορετικό ρόλο από αυτόν που μας είχε συνηθίσει στον Παναθηναικό. Ο Γκασόλ ήρθε για να βοηθήσει ή να μπερδέψει την διαχείριση του ρόστερ (;). Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για μένα. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε το πως οι stars που διαθέτει η ομάδα της Βαρκελώνης θα παρουσιαστούν σε τέτοια ματς.

Αρμάνι Μιλάνο

Πρόκριση… θρίλερ για την Αρμάνι Μιλάνο στο Final-4! (vid) - Basketworld.net

Προσωπικά πιστεύω πως η ομάδα του Έτορε Μέσινα διανύει την καλύτερη σεζόν τα τελευταία χρόνια. Φέτος, πραγματικά το Μιλάνο έδειξε πως δεν χρειάζεται ούτε τον Τζέιμς ούτε κανέναν top class παίκτη προκειμένου να φτάσει στη κορυφή. Το κράμα έμπειρων (Ντατόμε, Σέρχι, Χάινς) και rookie παικτών (Πάντερ, Λεντέι) ήταν το συστατικό που οδηγεί την ομάδα σε τροχιά επιτυχίας. Η Αρμάνι καρδιοχτύπησε με τον Σιλντς τον οποίο είδε να τραυματίζεται στο δεξί πόδι στο παιχνίδι με την Τρέντο. Ωστόσο ο συναγερμός έληξε άμεσα. Έρχεται με τον τίτλο του αουτσάιντερ όπως ο Ολυμπιακός κάποια χρόνια πριν. Ο Μεσίνα δεν έχει Ομπράντοβιτς απεναντί του αλλά μπροστά του την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Όλες οι ομάδες είναι διψασμένες. Η καθε μία για τους δικούς της λόγους. Ένα πράγμα όμως έχουν κοινό. Την κατάκτηση του τροπαίου. Σε λίγες ώρες ξεκινάει ένα f4 που είχε λείψει σε όλους μας αφού πέρσι. Σε δύο μέρες λοιπόν θα ξέρουμε ποιος θα διαδεχθεί την ΤΣΣΚΑ ή αν η ομάδα του Ιτούδη θα κάνει το back to back.