Ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στην Βιγιαρεάλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι προ των πυλών και το Debut.gr αναλύει τα δεδομένα του.

Ο τελικός για την σεζόν 2020-2021 του Uefa Europa League στο Γκντανσκ της Πολωνίας φέρνει αντιμέτωπες την Βιγιαρεάλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τη μια η Βιγιαρεάλ, στον πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της, ενώ  από την άλλη η νικήτρια Γιουνάιτεντ την σεζόν 2016-17, στον 14ο(!) τελικό σε διοργάνωση της Uefa στην ιστορία της.

Ο δρόμος για τον τελικό

Η ισπανική ομάδα, έχει για…καπετάνιο έναν άνθρωπο που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε τον θεσμό. Ο Ουνάι Έμερι, νικητής για τρεις (!) συνεχόμενες χρονιές με την Σεβίλλη (2013-14/2014-15/2015-16) , έφτασε στον τελικό με την Άρσεναλ την σεζόν 2018-19 και φέτος θέλει να κατακτήσει για 5η φορά ως προπονητής  το Uefa Europa League. Η Βιγιαρεάλ, τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της απέναντι στις Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σίβασπορ και Κάραμπακ. Στην φάση των 32, αντιμετώπισε τη Σάλτσμπουργκ επικρατώντας με τελικό σκορ 4-1. Στη συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπη με την Δυναμό Κιέβου, την οποία απέκλεισε με τι εμφατικό 4-0 ως συνολικό σκορ. Στονβ προημιτελικό, έβγαλαν εκτός την σκληροτράχηλη Δυναμό Ζαγκρεμπ (είχε αποκλείσει την Τότεναμ του Μουρίνιο) για να φτάσει στο Γκντανσκ αποκλείοντας ένα από τα φαβορί, την Άρσεναλ. Η Βιγιαρεάλ είναι αήττητη στην Ευρώπη το 2021 με 11 νίκες και δυο ισοπαλίες.

Ο πρώτος τελικός του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ως προπονητής έφτασε. Ο Νορβηγός τεχνικός θα διεκδικήσει το πρώτο του τρόπαιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από 2.5 χρόνια από την πρόσληψή του. Οι «κόκκινοι» του Μάντσεστερ αγωνίστηκαν στους ομίλους του Uefa Champions League τερματίζοντας στην 3η θέση απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, την Λειψία και την Μπασακσεχίρ. Η Γιουνάιτεντ απέκλεισε δύο ισπανικές ομάδες, την Σοσιεδάδ (4-0 σκορ) και Γρανάδα 4-0 σκορ) και δύο ιταλικές Μίλαν (2-1 σκορ) και Ρόμα (8-5 σκορ) για να ταξιδέψει στην Πολωνία για τον μεγάλο τελικό.

Οι παίκτες-κλειδιά του τελικού Γιουνάιτεντ

Τζέραρντ Μορένο

Ο Ισπανός επιθετικός είναι ο παίκτης – βαρόμετρο της Βιγιαρεάλ για την φετινή χρονιά. Συνολικά, έχει σκοράρει 29 φορές και έχει δώσει 11 ασίστ σε 45 παιχνίδια. Ο Μορένο βγήκε τρίτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ισπανίας, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση της 7η θέσης που οδηγεί στο Uefa Conference League.

Μπρούνο Φερνάντες

Ο Πορτογάλος επιθετικός, είναι ο μαέστρος της Γιουνάιτεντ. Από τον ερχομό του τον χειμώνα του 2020 και μετά, η Γιουνάιτεντ έχει βελτιωθεί ολοφάνερα. Στην φετινή σεζόν έχει πετύχει σε 57 εμφανίσεις  28 γκολ και 17 ασσίστ. Η Γιουνάιτεντ τερμάτισε 2η στο πρωτάθλημα ενώ αγωνίζεται ακόμη μια φορά σε τελικό.

Αυτή η κούπα που θα καταλήξει;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η Γιουνάιτεντ είναι το φαβορί. Ακόμα, πως αποτελεί την πιο «βαριά» φανέλα από τους φιναλίστ. Έχοντας αυτά ως δεδομένα, μπορούμε να πούμε με ευκολία πως η Γιουνάιτεντ έχει ένα προβάδισμα  έναντι της Βιγιαρεάλ. Η αγγλική ομάδα θέλει να φέρει ένα τρόπαιο στο Μάντσεστερ μετά το 2018, κάτι που ζητάει ο κόσμος πολύ καιρό. Ένα κλαμπ του βεληνεκούς της Γιουνάιτεντ δεν μπορεί να μένει εκτός τίτλων για αρκετό καιρό, τόσο από θέμα πρεστίζ, όσο και από θέμα… επερχόμενων πιθανών μεταγραφών.

Η Βιγιαρεάλ από την άλλη, δεν έχει τίποτα να χάσει. Με οδηγό τον Ουνάι Έμερι μπορεί να φτάσει στο πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της. Η δίψα των παικτών και των οπαδών είναι τέτοια που σίγουρα δεν θα είναι… εύκολος αντίπαλος. Με νίκη στον τελικό, οι παίκτες θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου.