Ο Ντάριο Μπριθουέλα μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τους στόχους του με την Ουνικάχα Μάλαγα, τους παίκτες που έχει ως πρότυπο αλλά και τη συνεργασία του με τον coach Φώτη Κατσικάρη.

Από τις μικρές εθνικές ομάδες έδειξε πως το ταλέντο του ξεχείλιζε και οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του ήταν τεράστιες. Και εκείνος απέδειξε πως μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο. Η επαφή του με το καλάθι είναι εκπληκτική και δεν φοβάται να πάρει την κρίσιμη απόφαση. Η Εστουδιάντες του έδωσε την ευκαιρία να μας «συστηθεί» στο χώρο του μπάσκετ και εκείνος το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Από την πρώτη στιγμή κατάφερε να ξεχωρίσει με την απόδοσή του και χρόνο με το χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερος. Τη φετινή σεζόν αποτελεί τον ηγέτη της Μάλαγα και έχοντας δίπλα του τον Φώτη Κατσικάρη νιώθει ακόμα πιο σίγουρος και έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα. Ξεκάθαρος στόχος του είναι μία μέρα να αγωνιστεί στην Euroleague και να καθιερωθεί στο υψηλό επίπεδο. Αλλά και αν δεν συμβεί θα είναι ευγνώμων που θα συνεχίζει να ασχολείται με το άθλημα που αγαπά.

Ο λόγος για τον Ντάριο Μπριθουέλα. Το Debut.gr είχε τη μεγάλη τιμή να επικοινωνήσει με τον παίκτη της Ουνικάχα Μάλαγα και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το μπάσκετ; Τι θυμάται από το ντεμπούτο του στην ACB; Πώς εξελίσσεται η συνεργασία του με την Μάλαγα και τον coach Κατσικάρη; Ποιοι είναι οι στόχοι του για το μέλλον και ποιους παίκτες έχει μελετήσει για να γίνει καλύτερος; Αυτά κι άλλα πολλά θέματα αποκλειστικά στη συνέντευξη του Ντάριο Μπριθουέλα στο Debut.gr.

Ντάριο Μπριθουέλα

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ όταν οι γονείς μου αγόρασαν σε μένα και τον αδελφό μου μια μικρή μπασκέτα για να παίζουμε στο δωμάτιό μας. Από τότε, αγαπάω πολύ το άθλημα και ήθελα να γίνω επαγγελματίας. Βοήθησε επίσης και το γεγονός πως οι γονείς μου είχαν άμεση επαφή με το μπάσκετ. Η μητέρα μου ήταν αθλήτρια και ο πατέρας μου προπονητής.

Πως ήταν τα πρώτα σου μπασκετικά χρόνια;

Πήγα στην ομάδα της πόλης μου σε ηλικία 7 ετών. Ήμουν πολύ χαρούμενος που ασχολήθηκα με το μπάσκετ, άθλημα το οποίο έκαναν και οι γονείς μου και πάντα θα είναι ευχάριστα αυτά τα χρόνια καθώς έμαθα πολλά σχετικά με το παιχνίδι.

Τη σεζόν 2012-2013, ως παίκτης της Εστουδιάντες, έκανες το ντεμπούτο σου στο Ισπανικό πρωτάθλημα σε ένα ματς απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιες είναι οι αναμνήσεις από εκείνο το ματς;

Αναμφίβολα έχω πολλές αναμνήσεις από εκείνη την αναμέτρηση. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι είναι το πόσο αγχωμένος ήμουν και στο πρώτο μου λάθος είχα αντιμέτωπο τον Σέρχιο Γιουλ. Μου έκλεψε την μπάλα, έτρεξε στον αιφνιδιασμό αλλά εγώ τον κυνήγησα και του έκανα ένα σκληρό φάουλ.

Ήταν σπουδαίο που μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ισπανίας ενδιαφέρθηκε για μένα. Θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για την Μάλαγα και να κερδίσω τρόπαια με την ομάδα. 

Με την ομάδα της Εστουδιάντες πραγματοποίησες κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις. Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 2018-2019 όπου τελείωσες με 14,7 πόντους μέσο όρο. Ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζεις από όλες αυτές τις σεζόν στην ομάδα της Εστουδιάντες;

Η καλύτερη ανάμνηση που έχω είναι που καταφέραμε να παραμείνουμε στην ACB στην τελευταία εντός έδρας αναμέτρηση εκείνης της σεζόν. Το γήπεδο ήταν γεμάτο και ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες που έχω αγωνιστεί.

Το 2019 ανακοινώθηκες από τη Μάλαγα. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν ενδιαφέρθηκε για σένα μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ισπανίας;

Ήταν σπουδαίο που μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ισπανίας ενδιαφέρθηκε για μένα. Εκείνο το διάστημα δεν περνούσα και τις καλύτερές μου μέρες στην Εστουδιάντες και ήμουν ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν. Τώρα που βρίσκομαι στη Μάλαγα, θέλω να είμαι κομμάτι της ιστορίας της και να κερδίσω τρόπαια.

Διανύεις τη δεύτερή σου σεζόν στη Μάλαγα. Ποιοι είναι τόσο οι δικοί σου στόχοι αλλά και αυτοί της ομάδας;

Τη δεδομένη στιγμή στόχος μας είναι να μπούμε στα πλέι-οφ. Μετά από αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε όλους. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας. Όπως είπα και πριν στόχος μας είναι να μπούμε στα πλέι-οφ. Ατομικά δεν θέτω κάποιους στόχους. Απλά προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για την ομάδα σε κάθε αναμέτρηση.

Ντάριο Μπριθουέλα

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος συμμετείχατε στο Eurocup. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τα ευρωπαϊκά ματς; Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των παιχνιδιών σε σχέση με τα παιχνίδια πρωταθλήματος;

Ναι φυσικά και υπάρχουν διαφορές ειδικότερα στο παιχνίδι των επαφών. Οι ομάδες του Eurocup αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι σε σχέση με τις ομάδες της ACB.

Από τον Ιανουάριο τα ηνία της Μάλαγα έχει αναλάβει ο Φώτης Κατσικάρης. Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Η συνεργασία μου με τον coach Φώτη είναι εξαιρετική. Από την στιγμή που ήρθε στην ομάδα, την έχει βελτιώσει πάρα πολύ. Επίσης έχει σαν στόχο και τη δική μου εξέλιξη σαν αθλητή κάτι που πραγματικά εκτιμώ πάρα πολύ. Μαθαίνω πολλά υπό την καθοδήγησή του και εύχομαι να περάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο δουλεύοντας μαζί.

Πριν μικρό χρονικό διάστημα, στο Copa Del Rey απέναντι στην Μπαρτσελόνα σημείωσες 33 πόντους. Παρόλα αυτά δεν καταφέρατε να πάρετε τη νίκη. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου μετά από αυτό το ματς;

Φυσικά δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με την έκβαση του αποτελέσματος. Για μένα δεν έχει σημασία το πόσους πόντους θα σκοράρω, γιατί αν χάσω αυτόματα οι πόντοι που σημείωσα δεν σημαίνουν τίποτα. Όμως ακόμη και σήμερα πιστεύω πως αξίζαμε να κερδίσουμε εκείνη την αναμέτρηση.

Πολλοί αθλητές έρχονται στο μυαλό μου ως πρότυπα. Από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο ή τον Βασίλη Σπανούλη μέχρι και τον θρύλο Κόμπι Μπράιαντ. Πάντα πίστευα πως αν θέλεις να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να μελετάς τους καλύτερους. 

Έχεις παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι της Euroleague; Θα ήθελες να συμμετάσχεις και συ σε αυτό το υψηλό επίπεδο;

Φυσικά παρακολουθώ την Euroleague και θα ήθελα να αγωνιστώ μια μέρα σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Ντάριο Μπριθουέλα
Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από σήμερα; Ντάριο Μπριθουέλα

Πραγματικά, δύσκολη ερώτηση αυτή για να την απαντήσω. Όσο εξακολουθώ να παίζω μπάσκετ θα είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Ποιόν παίκτη έχεις ως πρότυπο;   Ντάριο Μπριθουέλα

Πολλοί αθλητές έρχονται στο μυαλό μου. Από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο ή τον Βασίλη Σπανούλη μέχρι και τον θρύλο Κόμπι Μπράιαντ. Πιστεύω ότι μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα από πολλούς και αυτό προσπαθώ να κάνω καθώς μελετάω το παιχνίδι. Πάντα πίστευα πως αν θέλεις να είσαι ο καλύτερος, πρέπει να μελετάς τους καλύτερους.