European Superleague: Το ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) κέρδισε!
Η European Superleague ματαιώθηκε εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη δημιουργία της, και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει στο debut.gr για νικητές και χαμένους.
European Superleague, the end! Ούτε 2 ημέρες δεν κράτησε -από την επίσημη έναρξη της- η νέα ποδοσφαιρική κλειστή λίγκα της ελίτ!
Ένας πόλεμος χρημάτων, με το ποδόσφαιρο για ακόμη μια φορά να μένει στην απ έξω, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (20/4). Η διοίκηση της νέας διοργάνωσης προέβη σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «το αφήνουμε για τώρα, αλλά θα το ξανά δουλέψουμε».
Ας δούμε όμως πως φτάσαμε σε αυτό το πρόωρο τέλος και ποιοι τελικά είναι οι κερδισμένοι (και οι χαμένοι) αυτής της 48ωρης περίπου παράνοιας…
Ύστερα από τις επίσημες ανακοινώσεις της νέας λίγκας, σειρά πήρε η ΟΥΕΦΑ, η ΦΙΦΑ και οι ομοσπονδίες (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας) . Απειλές, βαριές κουβέντες, ειρωνίες και προσβολές είχαν την τιμητική τους. Ωστόσο, αυτό που έκανε τη μεγάλη διαφορά, ήταν η στάση των οπαδών.
Πανό κατά του νέου τουρνουά, πανό κατά των ίδιων τους των ομάδων. Ανακοινώσεις πως «εσείς που σας αγαπάμε μας προδώσατε» , απειλές για μη περεταίρω στήριξη. Φωτιά σε φανέλες, πλακάτ για τον «θάνατο του ποδοσφαίρου» και πολλά άλλα! Εν τελει, η μεγάλη διαφορά έγινε στο Λονδίνο! Πριν από το παιχνίδι της Τσέλσι με τη Μπράιτον (20/4, 0-0), οι οπαδοί των «μπλε» συγκεντρώθηκαν έξω και γύρω από τους δρόμους του «Στάμφορντ Μπρίτζ». Έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Και κυρίως προς τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και όλα τα διοικητικά στελέχη της Τσέλσι. Πριν καν συμπληρωθούν 45’ αγώνα, οι φήμες για αποχώρηση των Λονδρέζων από την European Superleague ήταν έντονες.
Τα πανηγύρια έξω από το στάδιο ξεκίνησαν. Μαζί τους, ξεκίνησε και το τέλος της λίγκας! Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα ! Έτσι έβλεπε ο Φλορεντίνο Πέρεθ παρέα με τον Ανιέλι (πρωτεργάτες) τις εξελίξεις. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη ομάδα που αποχώρησε και επίσημα. Ακολούθησαν Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Ίντερ, Ατλέτικο Μαδρίτης.
Τη στιγμή που γράφεται το κείμενο έχουν μείνει Ρεάλ, Μίλαν, Γιουβέντους. Και η Μπαρτσελόνα είναι «θεωρητικά» μέσα. Και το γράφουμε έτσι καθώς ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζουάν Λαπόρτα, είχε βάλει ειδικό όρο στο συμβόλαιο των «μπλαουγκράνα». Όπως αναφέρεται, μόνο αν τα μέλη (φίλαθλοι) του συλλόγου εγκρίνουν, θα συμμετάσχει η ομάδα στη European Superleague.
Οι φίλαθλοι θύμισαν σε όλους τι είναι το ποδόσφαιρο!
Βέβαια, όλα αυτά καμία ουσία δεν έχουν πλέον. Και αυτό διότι το πρωί της Τετάρτης (21/4) ο Αντρέα Ανιέλι (ένας εκ των ιδρυτών) γνωστοποίησε πως η λίγκα δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς τους Άγγλους. Αλλά θα επανέλθει κάποτε. Οι φίλαθλοι κέρδισαν. Ο απλός πολίτης -στη μεγάλη εικόνα- κέρδισε τον πλούσιο. Οι φίλοι και των 12 ομάδων για πρώτη φορά στην ιστορία έγιναν μια γροθιά.
Αυτό που κατάφερε η European Superleague δεν έχει προηγούμενο. Τόσο μεγάλος ξεσηκωμός και πάνω από όλα συνεργασία φιλάθλων που είναι «μισητοί εχθροί» ελεω των ομάδων τους, δε ξανά έγινε! Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Ανήκει σε όλους. Και στον τρισεκατομμυριούχο, και στον άστεγο. Έτσι ήταν από την ίδρυση του. Και έτσι θα παραμείνει!
Ποιοι άλλοι κέρδισαν;
Εκτός από το ίδιο το άθλημα και τους φιλάθλους, φυσικά οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της «παρτίδας» είναι οι ίδιες οι ομάδες. Και αυτό διότι με αυτή την τρομερή μπλόφα, κατόρθωσαν να καρπωθούν αυτό που ήθελαν: τα χρήματα!
Η ΟΥΕΦΑ μέσα σε λίγες ώρες βρήκε επενδυτές που θα πλησιάσουν τα χρήματα που έδινε η αμερικανική J.P. Morgan. Παράλληλα, κέρδισαν ξανά την εμπιστοσύνη των φίλων τους. Με αυτό το «πισωγύρισμα» ζήτησαν «συγνώμη» για την προδοσία. Υποκριτικό μεν, προσέφερε χαρά δε. Φυσικά έξω από αυτή τη «νίκη» δεν έμεινε η ΟΥΕΦΑ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου είναι η μόνη πλευρά της όλης κατάστασης που είναι και ζημιωμένη. Ναι, από τη μια δεν έχασε τα πιο «παραγωγικά» και κερδοφόρα προϊόντα της (τους 12). Από την άλλη όμως, για ακόμη μια φορά ενέδωσε στις πιέσεις και τις απειλές τους. Τους «έκανε το χατίρι» προσφέροντας σχεδόν τα χρήματα που επιθυμούσαν. Δεν ξέρω αν και την επόμενη φορά θα είναι σε θέση να το κάνει.
Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει και επόμενη φορά. Η European Superleague έστω και για λίγες ώρες «στήθηκε». Έφτιαξε πλάνο, βρήκε επενδυτή. Και θα αποτελέσει ξανά τον «άσο στο μανίκι» των «μεγάλων». Όταν θα ξανά χρειαστούν περισσότερα. Τι μένει; Η χαρά στους φιλάθλους. Η ικανοποίηση των «μεγάλων» που για άλλη μια φορά έγινε το δικό τους. Η ΟΥΕΦΑ που ναι μεν κράτησε τα αστέρια, αλλά ενέδωσε ξανά. Και η λίγκα που θα περιμένει την επόμενη της ευκαιρία…