To ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε απειλείται από την ευρωπαϊκή Super League, η οποία έρχεται να επιβάλλει μία νέα πραγματικότητα.

Για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η είδηση ίδρυσης μίας κλειστής ευρωπαϊκής Super League έσκασε σαν βόμβα στα θεμέλια του. Ένα πρωτάθλημα στα πρότυπα της μπασκετικής Euroleague με κλειστά συμβόλαια χωρίς δυνατότητα προβιβασμού ή υποβιβασμού.

Σε αυτό το πρωτάθλημα, θα συμμετέχουν 20 ομάδες. Τα 15 ιδρυτικά της μέλη θα έχουν εξασφαλισμένη θέση και θα λάβουν ένα μυθικό ποσό της τάξεως των 3,5 δις ευρώ μόνο για την αφοσίωσή που έδειξαν στην ίδρυση της λίγκας. Οι άλλες 5 ομάδες θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τα 12 ιδρυτικά μέλη τα οποία αποτελούν οι:

  1. Από την Αγγλία: Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι
  2. Από την Ιταλία: Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους
  3. Από την Ισπανία: Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης Μπαρτσελόνα

Συνοπτικά το φορμάτ του τουρνουά:

  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός.
  • Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς.
  • Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα.
  • Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαΐου.

Αφού δεν μεγάλωσε η «οικονομική πίτα», έφτιαξαν δική τους πίτα

Πίσω από τη σύσταση της διοργάνωσης βρίσκεται  η JP Morgan. Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι θα επενδύσει 3,5 δισ, ευρώ στο εγχείρημα, ποσό που θα φτάσει τελικά στα 4 δισ. ευρώ. Αργότερα η «επένδυση» μπορεί να ανοίξει και για άλλους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως καταλαβαίνει κανείς τα κίνητρα συμμετοχής στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι αποκλειστικά και μόνο οικονομικά. Λένε ότι ο πλούτος δεν μειώνει την απληστία και αυτό το γνωμικό ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίσταση. Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι γκρίνιαζαν καιρό τώρα γιατί ένιωθαν ότι δεν ανταμείβονται αναλογικά με την «αστερόσκονη» που προσφέρουν σε μία διοργάνωση. Στόχος τους ήταν να αυξήσουν τα παιχνίδια με μεγαλύτερη εμπορικότητα, κάτι που θα αύξανε και τα τηλεοπτικά έσοδα.

Όταν σε μία χρονιά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ, μετά από παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και πέρα από 2 αγώνες κόντρα στην Παρί, το μεγαλύτερο όνομα που έχει αντιμετωπίσει είναι η Λειψία, αυτό δεν της φτάνει. Έτσι, από τη στιγμή που οι μεγάλοι δεν παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, της οποία αποτελούν τα σημαντικότερα συστατικά, τότε επιλέγουν να φτιάξουν δική τους πίτα. Παράλληλα, εξασφαλίζουν με κλειστό συμβόλαιο ότι βρέξει χιονίσει θα έχουν εξασφαλίζει ότι θα μπαίνουν λεφτά κάθε χρόνο στην τράπεζα.

Εξάλλου δεν είναι κρυφό. Mία πηγή του δημοσιογράφου του Sky Sports, Kaveh Solhekol, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου ομάδας του Big 6 το ομολόγησε με κυνικό τρόπο: «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε τα κέρδη και τα έσοδά μας. Το γενικότερο καλό του παιχνιδιού είναι δευτερεύουσας σημασίας».

Χάνεται το δικαίωμα του μικρού στο όνειρο

Ποιες, όμως, θα είναι οι επιπτώσεις από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League στο ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε; Γιατί έχει σπεύσει σύσσωμη η ποδοσφαιρική κοινότητα να την καταδικάσει;

Κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στους κορυφαίους. Κάθε μικρομεσαία ομάδα ονειρεύεται την ευρωπαϊκή βραδιά που θα ντυθεί Δαυίδ, θα αντιμετωπίσει τον Γολιάθ και θα βγει νικήτρια. Με τη σύσταση της ευρωπαϊκής Super League τα όνειρα θα παραμείνουν αυτό που λέει η λέξη. Όνειρα. Γιατί πολύ απλά στο Τσάμπιονς Λιγκ δε θα αντιμετωπίζεις τους κορυφαίους αλλά τη Λέστερ, τη Σεβίλλη, τη Νάπολι, την Μαρσέιγ και την Μπάγερν Λεβερκούζεν.

«Ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο των οπαδών. Το όνειρο να βλέπω την ομάδα που αγαπώ να αντιμετωπίζει τους καλύτερους όλων. Αν προχωρήσει το σχέδιο για την European Super League, αυτά τα όνειρα θα τελειώσουν. Οι ελπίδες των φιλάθλων, ότι ομάδες που δεν είναι “γίγαντες” να μπορούν να κατακτήσουν διοργανώσεις εντός γηπέδου, θα λήξουν. Αγαπώ το ποδόσφαιρο και δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός σε αυτό. Πιστεύω σ’ ένα βελτιωμένο Champions League. Όχι οι πλούσιοι να κλέβουν αυτό που δημιούργησαν οι απλοί άνθρωποι. Αυτό που είναι το πιο όμορφο άθλημα στον πλανήτη» ανέφερε μέσω του twitter, Άντερ Ερέρα και μας κάλυψε απόλυτα.

Υποτιμάται το ίδιο προϊόν σε επίπεδο πρωταθλημάτων

Μέχρι σήμερα, οι ομοσπονδίες που οργανώνουν τα εγχώρια πρωταθλήματα απειλούν με αποκλεισμούς συμμετοχής τους συλλόγους, που θα συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή Super League. Στο απευκταίο σενάριο, που οι σύλλογοι υποχωρήσουν, τότε θα παρακολουθούμε πρωταθλήματα που πέραν του τίτλου, οι κορυφαίες ομάδες δεν θα κυνηγάνε κανέναν άλλο στόχο.

Έτσι, μετά από τα 2/3 του πρωταθλήματος, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι που δε θα βρίσκονται στο κυνήγι του πρωταθλήματος, θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ευρωπαϊκή Super League. Ο στόχος εισόδου στην τετράδα ή στην εφτάδα δε θα υφίσταται. Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια δε θα έχουν καμία αξία γιατί αυτές οι ομάδες θα έχουν ήδη μία εξασφαλισμένη θέση.

Με αυτόν τον τρόπο θα χαθεί το δράμα. Το ρόλερ κόστερ συναισθημάτων που προσφέρει μία αναμέτρηση που κρίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο θα αποτελεί μία ανάμνηση του παρελθόντος.

Ως εκ τούτου, θα παρακολουθούμε πολλές αδιάφορες αναμετρήσεις κάτι που θα υποτιμήσει το ίδιο το προϊόν. Αν το πάμε λίγο πιο μακριά, οι χορηγοί δε θα έχουν τα ίδια κίνητρα να επενδύσουν σε υποτιμημένα πρωταθλήματα, όταν υπάρχει η ευρωπαϊκή Super League. Έτσι, θα μειωθούν τα ζωτικής σημασίας έσοδα για τους μικρούς και θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα. Ο κίνδυνος εξαφάνισης συλλόγων από τον ποδοσφαιρικό χάρτη θα είναι υπαρκτός.

Ας σημειωθεί, ότι αναμετρήσεις χωρίς κανένα διακύβευμα θα παρακολουθούμε και στην ευρωπαϊκή Super League από τη στιγμή που δε τίθεται θέμα υποβιβασμού. Δε χρειάζεται να πάτε μακριά. Η κανονική διάρκεια του NBA θα αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα της νέας βαρετής καθημερινότητας.

Θα πάψεις να περιμένεις για τα ματς της σεζόν

Με το Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνια σημειώνεις περίπου 10 ημερομηνίες στο καλεντάρι σου. Γνωρίζεις ότι εκείνες τις ημέρες δεν είσαι διαθέσιμος για κανέναν άλλο πέραν του αγαπημένου σου αθλήματος. Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μάχες λαμβάνουν χώρα λίγες φορές το χρόνο. Επομένως, η μοναδικότητα των στιγμών και η αίσθηση της ιστορίας που γράφεται σε αφήνει καθηλωμένο.

Με την ευρωπαϊκή Super League, όλο αυτό θα ανήκει στο παρελθόν. Μετά από λίγο οι ματσάρες θα γίνουν συνήθεια και θα χάσουν την αίγλη του παρελθόντος. Εξάλλου σε κανέναν δεν αρέσει το ξαναζεσταμμένο φαγητό.

Έτσι, θα καταντήσει το ποδόσφαιρο σαν το NBA που όλοι περιμένουν να φτάσει η άνοιξη για να σερβιριστεί το κυρίως μενού και να απολαύσουν θέαμα. Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν «σκάσει» από τα ορεκτικά.

Υ.Γ. 1: Τα άμεσα αντανακλαστικά που έχουν δείξει UEFA, FIFA, λοιπές ομοσπονδίες και φυσικά οι οπαδοί, μας κάνουν να ευελπιστούμε ότι το ποδόσφαιρο, όπως το θα γνωρίζουμε θα μείνει ως έχει.

Υ.Γ.2: Αρκεί να μην υποχωρήσουν και να κρατήσουν πολύ σκληρή στάση. ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.