Γιαν Βέσελι: Η απώλεια του απόλυτου mindset
Ο Γιαν Βέσελι τραυματίστηκε στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν την απωλειά αυτή της Φενέρμπαχτσε στα playoffs.
Σαν βόμβα έσκασε στο τεχνικό επιτελείο της Φενέρμπαχτσε. Ποια είναι η βόμβα; Ότι ο Γιαν Βέσελι χάνει (για την ώρα) τους πρώτους δύο αγώνες των playoffs της Ευρωλίγκα. Τουτέστιν, δύο εβδομάδες εκτός από την ημέρα της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα. Οι συνέπειες σίγουρα πολλές όχι μόνο ως μονάδα στο ρόστερ αλλά και ως τον παίκτη που έχει άμεσο impact στο τρόπο παιχνίδιου της ομάδας όχι μόνο στο επιθετικό κομμάτι αλλά και στο αμυντικό πλάνο. Πάμε να δούμε αναλυτικά τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.
Το δίκτυο του φετινού συνόλου
Αναμφίβολα πρόκειται για έναν top class παίκτη. Ο Γιαν Βέσελι αν και πέρασε ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα πέρσι φέτος δείχνει τον Τσέχο ψηλό του 2017 και μετά. Επίστρεφουμε όμως στην φετινή χρονιά. Ο Γιαν φέτος κάνει τα πάντα στο παρκέ. Οι συνεχείς κινήσεις και τα σκριν του δίνουν άπλετο χώρο στον Ντε Κολό να δημιουργεί σκορ και πλέον στον Γκούντουριτς να εκτελεί, όπως φυσικά και στους Πιέρ-Μαχμούτογλου-Μπράουν. Χαμηλά στο καλάθι συνεχίζει να κυριαρχεί σε σκορ αλλά κυρίως στο τομέα των ριμπάουντ. Η συνεργασία του με τον Ντε Κολό γίνεται σε πολλά ματς με κλειστά μάτια. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι πως με οριακά touch πάσες δίνει συνεχής κίνηση στην επίθεση της Φενέρμπαχτσε. Σε γενικές γραμμές παρατηρούμε άψογη συνεργασία με όλους τους περιφερειακούς της ομάδας, τονίζοντας πως η απουσία του ίσως στοιχίσει. Ακόμη και στο τελευταίο ματς με την Μακάμπι.
Τι κάνει με την υπόλοιπη frontline
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα σχήματα με τον Βέσελι στο παρκέ λειτουργούν. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που η ομάδα του Κοκόσκοφ πραγματοποίησε 15 νίκες σε 18 αναμετρήσεις! Ειδικότερα, είτε βρίσκεται στο παρκέ ως μοναδικός ψηλός, είτε μοιράζεται τη φρόντλαιν με τους Μπαρτέλ και Ο’ Κουίν είναι το ένα και το αυτό. Όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση ο Τσέχος λειτουργεί ως playmaker ρακέτας δημιουργώντας περισσότερο για τους άλλους ψηλούς και λιγότερο για τον εαυτό του. Ένα χαρακτηριστικό που είχαμε να το δούμε ομολογουμένως από την συνυπαρξή του με τον Ούντο.
Το play ‘μέσα προς τα έξω’ και η αστείρευτη άμυνα
Πάμε να τα εξηγήσουμε ένα-ένα. Ο Γιαν Βέσελι κάνει αυτό που λίγοι ψηλοί στην Ευρώπη το καταφέρνουν. Εκτός από τους τρόπους που προαναφερθήκαμε πριν, ο Γιαν Βέσελι συμβάλλει στο χτίσιμο παιχνιδιού μοιράζοντας από το post. Δεν είναι λίγες οι φορές, που ο Τσέχος μαζεύει την άμυνα πάνω του και μοιράζει είτε για τον Πιέρ, είτε για τον Ουλάνοβα, είτε για τον Ντε Κολό που είναι ελεύθεροι στα φτερά. Ένα play που σίγουρα αποτελεί οικοδόμημα το Ζέλικο και τελειοποιήθηκε από τον Κοκόσκοφ την φετινή χρονιά.
Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στο κομμάτι της άμυνας. Πραγματικά υπάρχουν ματς αυτή τη χρονιά που ο Βέσελι μοιάζει απροσπέλαστος. Αποκορύφωμα το παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου πρόσφατα. Με άλλα λόγια, στην περιφέρεια της Μπάγερν έκανε πάρτι. Διέκοπτε κάθε προσπάθεια προς το καλάθι, χρησιμοποιώντας άριστα το τεράστιο κορμί του στις επαφές με τους αντίπαλους γκαρντ (ο Μπόλντγουιν συγκεκριμένα το έμαθε καλύτερα από κάθε άλλον). 15 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ, μία ακόμη πλήρης εμφάνιση για έναν από τους υποψήφιους MVPs της φετινής διοργάνωσης.
Τι σημαίνει η απώλεια αυτή για την ομάδα
Όπως είπαμε και στον τίτλο, πρόκειται για την απώλεια ενός υπερπολίτιμου mindset. Στη περίπτωση που ο mastermind ψηλός της Φενέρ χάσει ένα μέρος ή και ολόκληρη τη σειρά των playoffs μιλάμε σίγουρα από άλλη βάση. Είτε με την Αρμάνι παίξει είτε με την Εφές είτε με οποιονδήποτε άλλο, το κενό στο ‘5’ θα είναι εμφανές. Οι Μπαρτσέλ, Ντουβερίογλου και Ο’ Κουίν όσο βελτιωμένοι και αν δείχνουν δεν μπορούν να κάνουν αυτά που προείπαμε. Θεωρώ πως ο Κοκόσκοφ θα καλύψει με εσωτερικά τρικ αυτό το κενό. Προσωπική μου άποψη αυτή ή αν θέλετε καλύτερα πίστη στο πλάνο του Σλοβένου προπονητή που έκανε την ομάδα αυτή να ξεπεράσει τον Ομπράντοβιτς.