Ο Μεργκίμ Μπερίσα μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τους στόχους του με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ, τη συμμετοχή του σε Champions League και Europa League αλλά και τη συμβουλή που θα έδινε σε ένα νέο ποδοσφαιριστή που θα ξεκινούσε τώρα την καριέρα του.

Νέος, εξελίξιμος και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον με τις εμφανίσεις του. Έχει αποδείξει πως μπορεί με όποιο τρόπο θέλει να βάλει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει τη διαφορά. Φέτος όμως συστήθηκε και στο ευρύ κοινό. Η συμμετοχή της Σάλτσμπουργκ στο Champions League έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς παίκτες να αναδειχθούν και να φανερώσουν τις ποδοσφαιρκές τους ικανότητες. Αυτό ακριβώς συνέβη και στη δική του περίπτωση. Σημείωσε αρκετά κρίσιμα γκολ και ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ομάδων.

Ο λόγος για τον Μεργκίμ Μπερίσα. Το Debut.gr είχε την μεγάλη τιμή να επικοινωνήσει με τον παίκτη της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο; Ποια ήταν τα συναισθήματά του για τη συμμετοχή της ομάδας του στους ομίλους του Champions League; Πόσο σπουδαίο είναι να σκοράρεις απέναντι στην πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου; Ποιοι είναι στόχοι του με την ομάδα της Σάλτσμπουργκ και τι συμβουλή θα έδινε σε ένα νέο παίκτη που ασχολείται τώρα με το ποδόσφαιρο; Αυτά κι άλλα πολλά θέματα αποκλειστικά στη συνέντευξη του Μεργκίμ Μπερίσα στο Debut.gr.

Μεργκίμ Μπερίσα: «Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό, χρειάζεται και σκληρή δουλειά»

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

Σαν παιδί πάντα έπαιζα με τους φίλους μου στο προαύλιο και κλωτσούσαμε μια μπάλα συνέχεια. Εννοείται πως ονειρευόμουν να γίνω ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μια μέρα.

Το επαγγελματικό σου ντεμπούτο έγινε το 2014 στο παιχνίδι της Λίφερινγκ απέναντι στην Μάτερσμπουργκ. Μόλις 50 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό σου στο ματς κατάφερες να πετύχεις και το πρώτο σου γκολ. Πώς ένιωσες μετά από αυτό;

Το θυμάμαι πεντακάθαρα αυτό το παιχνίδι καθώς ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Ήμουν ακόμη πολύ μικρός και ήταν μεγάλη έκπληξη το να μπω στην ομάδα. Το γεγονός ότι μπόρεσα να σκοράρω και τόσο γρήγορα ήταν εννοείται καταπληκτικό.

Η περίοδος των δανεισμών ήταν δύσκολη μα και πολύ διδακτική. Έμαθα να ξεπερνάω τις δυσκολίες και στο τέλος βγήκα πιο δυνατός. Ήμουν πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσω πίσω στην ομάδα μου και να δείξω τι μπορώ να κάνω

Το 2017 έγινες και επίσημα παίκτης της Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Παρόλα αυτά ξεκίνησε για σένα μία περίοδος με συνεχόμενους δανεισμούς σε άλλες ομάδες (ΛΑΣΚ, ΦΚ Μαγδεβούργο, ΣΚΡ Άλταχ). Πιστεύεις πως αυτοί οι δανεισμοί σε βοήθησαν και σε έκαναν καλύτερο παίκτη;

Ήταν μια δύσκολη μα και μια πολύ διδακτική περίοδος για εμένα. Αναγκάστηκα να συνηθίσω σε ένα καινούργιο περιβάλλον με καινούργιες ομάδες. Όμως, τότε κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα το να προχωράς μπροστά στην επίθεση. Έμαθα να ξεπερνάω τις δυσκολίες και στο τέλος βγήκα πιο δυνατός.

Όταν οι δανεισμοί σε άλλες ομάδες ολοκληρώθηκαν, επέστρεψες στην Σάλτσμπουργκ. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν έγινες μέλος μίας τόσο ιστορικής ομάδας;

Ήμουν πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσω πίσω στην ομάδα μου και να δείξω τι μπορώ να κάνω. Η Σάλτσμπουργκ είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Είναι πολύ δυνατή στην Αυστρία έχοντας κερδίσει πολλούς τίτλους, ενώ έχει επίσης καταφέρει αξιοθαύμαστα πράγματα και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τη φετινή χρονιά συμμετείχες με την Σάλτσμπουργκ στο UEFA Champions League. Πώς είναι για έναν παίκτη να αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;

Το Champions League πιθανώς είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που μπορεί να συμμετάσχει κάποιος. Το γεγονός ότι επιτέλους τα καταφέραμε με τη Σάλτσμπουργκ μετά από τόσες προσπάθειες ήταν πολύ απελευθερωτικό όχι μόνο για όλη την ομάδα αλλά και για τους φιλάθλους μας. Είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε στο υψηλότερο επίπεδο και πιστεύω πως σε γενικές γραμμές τα πήγαμε πολύ καλά.

Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων σκόραρες δύο φορές απέναντι στην πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου. Μία τέτοια επιτυχία σίγουρα θα είναι ξεχωριστή για σένα.

Ναι δεν συμβαίνει κάθε μέρα το να σκοράρεις απέναντι στους πρωταθλητές, με έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου. Ακόμα και αν δεν ήταν αρκετό ώστε να μας δώσει τους πόντους που θέλαμε, εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος και ήταν πολύ καλό που μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα μου με αυτό.

Το πιο σημαντικό είναι η σκληρή δουλειά. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Είναι πολύ πιθανό ο τρόπος σκέψης να εμποδίσει το ταλέντο να αναδειχθεί

Τερματίσατε στην τρίτη θέση του ομίλου κι έτσι πήρατε την πρόκριση για τη νοκ-άουτ φάση του UEFA Europa League όπου κληρωθήκατε με τη Βιγιαρεάλ. Η ήττα στο πρώτο παιχνίδι με 2-0 φάνηκε καταλυτική καθώς το δικό σου γρήγορο γκολ στο επαναληπτικό ματς δεν ήταν αρκετό για να σας χαρίσει την πρόκριση. Πιστεύεις πως η ομάδα μπορούσε να φτάσει στην ολική ανατροπή;

Όταν αποκλειστήκαμε από το Europa League ήταν μια απογοήτευση για εμάς. Ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο κόντρα σε μια πολύ δυνατή Ισπανική ομάδα και ότι θα χρειαζόμασταν δυο κορυφαίες εμφανίσεις. Δυστυχώς δεν δείξαμε για το τι είμαστε ικανοί στο πρώτο μέρος στο Σάλτσμπουργκ (χάνοντας 0-2). Η θέση μας στον επαναληπτικό δεν ήταν καλή. Στη Βιγιαρεάλ δεχτήκαμε το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1 λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, μετά από ένα πολύ δυνατό πρώτο ημίχρονο. Μετά από αυτό οι αντίπαλοι μπόρεσαν και έλεγξαν το παιχνίδι εξαιρετικά και μας έδωσαν πολύ λίγες ευκαιρίες. Σε αυτό το επίπεδο μπορείς να μάθεις πολλά από μία ήττα καθώς αποκτάς μερικές σημαντικές εμπειρίες.

Πλέον στόχος της ομάδας είναι να κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Αυστρίας;

Ναι ακριβώς. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος με τη Σάλτσμπουργκ.

Θεωρείς πως το «κάλεσμα» στην Εθνική ομάδα είναι η υψηλότερη τιμή για έναν αθλητή;

Το κάλεσμα στην εθνική είναι η επιβράβευση για τις καλές εμφανίσεις με την ομάδα. Πιστεύω πως κάθε ποδοσφαιριστής θα είναι περήφανος εάν μπορέσει να παίξει για την εθνική του.

Ποιον παίκτη έχεις σαν είδωλο;

Βρίσκω εξαιρετικό τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Παρακολουθώ την καριέρα του εδώ και πολύ καιρό. Πιστεύω πως είναι πολύ καλό που επέστρεψε στην εθνική Σουηδίας.

Είσαι ένας παίκτης μόλις 22 χρονών που κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν παίκτη που ξεκινάει τώρα την ποδοσφαιρική του καριέρα;

Το πιο σημαντικό είναι η σκληρή δουλειά. Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Είναι πολύ πιθανό ο τρόπος σκέψης να εμποδίσει το ταλέντο να αναδειχθεί. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις σκληρά και να συνεχίζεις να προπονείσαι ακόμα και όταν τελειώνει η σεζόν με την ομάδα. Δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεσαι από οποιαδήποτε «αναποδιά» παρουσιάζεται σε μια καριέρα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει πάντα να προχωράς μπροστά και να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Τέλος, έχεις ποτέ παρακολουθήσει κάποιο ματς ελληνικών ομάδων;

Ενώ έχουν παρουσιαστεί κάποιες ευκαιρίες, δεν έχει τύχει να παρακολουθήσω κάποιο παιχνίδι.