Παναθηναϊκός: Χόρευε στον ρυθμό της Εφές
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Εφές με σκορ 85-65 και το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της αναμέτρησης.
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Εφές με σκορ 85-65, σε μια αναμέτρηση που δε κατάφερε σε κανένα σημείο να βρει είτε επιθετικό είτε αμυντικό ρυθμό. Ακολουθούσε διαρκώς το σκορ δίχως να δείχνει ότι μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο. Χόρευε στον ρυθμό της Εφές και δε μπορούσε να ξεφύγει. Η σεζόν του στην Ευρωλίγκα σιγά σιγά οδεύει προς ολοκλήρωση. Είναι επομένως πολύ σημαντικό στα εναπομείναντα παιχνίδια να δείξει, παρά την έλλειψη κινήτρου, ένα καλύτερο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που θα τον βοηθήσει να χτίσει τις βάσεις για την επόμενη χρονιά.
Το ψηλό σχήμα (ξανά) δεν λειτούργησε
Ο Παναθηναϊκός όπως μας έχει συνηθίσει αρέσκεται να ξεκινάει με το ψηλό σχήμα και τους 4 φόργουορντ. Και αυτό θα συμβαίνει στην Ευρωλίγκα μέχρι να επιστρέψει ο Νέντοβιτς. Στην αρχή είχε άμεσο impact αλλά σιγά σιγά αρχίζει να παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Και φυσικά δεν είναι για να αντιμετωπίζεις όλες τις ομάδες με τον ίδιο τρόπο. Και οι γηπεδούχοι το εκμεταλλεύτηκαν. Στην αρχή η Εφές έκανε ό,τι ήθελε στην επίθεση. Βρήκε εύκολους πόντους από το ζωγραφιστό και χτυπούσε τις κάθε αλλαγές στα σκριν. Αποτέλεσμα αυτού το γρήγορο προβάδισμα με 10-4. Μέχρι που μπήκε ο Μποχωρίδης, το μοναδικό καθαρόαιμο γκαρντ που έχει στη διάθεση του ο Παναθηναϊκός και σουλούπωσε την εικόνα των πρασίνων. Ο Έλληνας γκαρντ βοήθησε στο σκοράρισμα και μαζί με κάποια σουτ του Μήτογλου από μέση απόσταση έμεινε κοντά στο σκορ (24-21).
Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εφές έπαιρνε ό,τι του έδινε η κακή άμυνα του Παναθηναϊκού. Στην αρχή ο Λάρκιν χτυπούσε τις αλλαγές αφού πάντα έμεινε με ψηλότερο και πιο αργό παίχτη. Όταν αυτό συμβαίνει συνέχεια είναι λογικό να χάνεται κάθε ισορροπία στο αμυντικό κομμάτι. Δείγμα της κακής συγκέντρωσης ήταν οι backdoor κινήσεις των γκαρντ των γηπεδούχων. Ο Μπουμπουά μπήκε και αυτός στην εξίσωση του σκοραρίσματος και με ένα σερί 10-0 η Εφές προηγήθηκε με 41-27. Μέχρι το 17 ο Παναθηναϊκός είχε 1/9 τρίποντα, ένα ακόμη πρόβλημα στη φετινή χρονιά. Ο Παπαπέτρου όμως με 2 συνεχόμενα τρίποντα μείωσε σε 41-33 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
Ίδια κατάσταση και στην επανάληψη
Ο Παναθηναϊκός στο τρίτο δεκάλεπτο επιθετικά έδειχνε να ξεμπλοκάρει. Βρήκε κάποιος πόντους στο transition και άρχισε να βρίσκει ρυθμό και ο Χεζόνια στην επίθεση. Ο Κροάτης πέτυχε 7 συνεχόμενους πόντους και οι Πράσινοι κρατούσαν το σκορ(53-45)σε επίπεδα που λίγο να βελτίωνε την άμυνά του θα μπορούσε να μειώσει κι άλλο. Ο Κάτας όμως σε αυτό το κομβικό σημείο απέσυρε τον Κροάτη σε μια κίνηση που εμένα προσωπικά με προβλημάτισε. Πάνω που είχε βρει ρυθμό και τον τράβηξε στον πάγκο.
Η Εφές όμως είναι μια ομάδα που εκτός από τα ποιοτικά γκαρντ της, διαθέτει και 3 ψηλούς διαφορετικών συνθηκών. Ένας από αυτούς ο Ντάνστον, δημιούργησε πολλά προβλήματα στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Κάτας δε μπόρεσε σε καμία περίπτωση να να βρει το αντίδοτο στην επιθετική λειτουργία των γηπεδούχων. Μετά από 30′ λεπτά παιχνιδιού το σκορ ήταν 60-49. Ένα τρίποντο του Μίσιτς έκανε το 63-49 και κάπου εκεί κρίθηκαν όλα. Ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να είναι πολύ άστοχος από το τρίποντο μέχρι και τα τελευταία λεπτά που έπεσε ο ρυθμός και μπήκαν κάποια σουτ. Οι Πράσινοι τελείωσαν την αναμέτρηση με 18 ασίστ, 7 κλεψίματα και 7 λάθη και παρόλα αυτά έχασε με 20 πόντους. Μελαμψά σημεία το ποσοστό(25%) στα τρίποντα με 6/24, οι στατικές επιθέσεις και η άμυνα που επέλεξε ο Κάτας να αντιμετωπίσει την Εφές.
Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τα ήδη γνωστά του προβλήματα
Είναι κουραστικό να λέμε συνέχεια το ίδιο αλλά πραγματικά με ένα καθαρό γκαρντ οι Πράσινοι θα παρουσιάζονταν διαφορετικοί. Τουλάχιστον στον τομέα της επίθεσης. Δεν υπάρχει κάποιος παίχτης να μπορέσει να πασάρει τη μπάλα και να δημιουργήσει για τους ψηλούς. Στατικές επιθέσεις σε όλο τους το μεγαλείο. Αυτομάτως αποκόπτεται από κάθε είδους post παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό γνώριμο για μια ψηλή 5αδα όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο Κάτας. Για του λόγου το αληθές θυμάμαι μόλις 2 φάσεις που οι ψηλοί του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το ύψος τους. Μία με τον Κασελάκη και μία με τον Παπαγιάννη.
Επίσης το σχήμα με την tall ball 5αδα σε κάποια ματς δε θα είναι πετυχημένο. Η σκέψη ότι με τα δυνατά κορμιά θα σφίξει περισσότερο η άμυνα και θα κλείσουν οι χώροι είναι λανθασμένη. Σε αυτό να προστεθούν και οι αλλαγές σε όλα τα σκριν. Και ειδικότερα κόντρα στην Εφές που διαθέτει χαρισματικούς παίχτες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις 1v1 με τους αντίπαλους ψηλούς. Δεν αντιλέγω πως ο Κάτας πορεύεται με τους παίχτες που διαθέτει. Και η λειψανδρία στους γκαρντ είναι οφθαλμοφανής. Αλλά αυτό το σχήμα δεν είναι για όλους αντιπάλους.
Υ.Γ1: Πολύ επηρεασμένος ο Παπαγιάννης μετά την απραξία του Παναθηναϊκού λόγω του κορονοϊού.
Υ.Γ2: Για ακόμη μια αναμέτρηση ουκ ολίγες φορές ο Παναθηναϊκός πήρε τραβηγμένες σουτ στη λήξη του χρόνου επίθεσης. Δείγμα της στατικών επιθέσεων και το κουβάλημα της μπάλας χωρίς πάσες.