Τα δύσκολα για τον ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα και τον νέο του τεχνικό Νίκο Νιόπλια δεν πέρασαν. Αλλά μόλις άρχισαν για τα καλά!

Η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη. Ο ΟΦΗ πέρυσι τη νίκησε. Φέτος, όμως, τα πράγματα για τους Κρητικούς ξεκίνησαν στραβά, έγιναν χειρότερα και εν τέλει έγιναν μαύρα και άραχνα. Όπως και το μέλλον τους αυτή τη στιγμή στα “σαλόνια”.

Οι “μελανόλευκοι” θα προσπαθήσουν να σώσουν το τομάρι τους στα play out. Μία διαδικασία που μόνο εύκολη δεν είναι. Μία διαδικασία που θα τεστάρει τόσο τα όρια και τις δυνάμεις των ποδοσφαιριστών, αλλά και του νέου τους προπονητή. Του Νίκου Νιόπλια.

Ο έμπειρος τεχνικός διαδέχτηκε τον Γιώργο Σίμο στον πάγκο του ΟΦΗ, μετά την εντός έδρας ήττα από τη Λάρισα. Ωστόσο και στο “Βικελίδης” οι Ηρακλειώτες ηττήθηκαν πολύ εύκολα από τον Άρη με 1-0. Αλλά μάλλον αυτό το σκορ αδικεί τους “κιτρινόμαυρους” που είχαν ευκαιρίες για να πάρουν μία πολύ μεγαλύτερη νίκη.

Πλέον ο Νιόπλιας καλείται να μαζέψει τα…ασυμμάζευτα. Να δώσει άλλη ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές του και να τους εμπνεύσει. Κάτι που δεν έκανε σε καμία περίπτωση φέτος ο Σίμος. Ωστόσο, όσο το αρνητικό σερί από τις ήττες συνεχίζεται (έφτασαν τις δέκα σερί!) θυμίζοντας ένα ανάλογο που είχαν οι “Διάσημοι” του Survivor στις αρχές του reality show.

Σε αντίθεση με όλα όσα συμβαίνουν κάπου μακριά σε ένα νησί της Καραϊβικής ο ΟΦΗ θα πρέπει να δώσει σε μερικές εβδομάδες έναν αγώνα που θα “η ζωή του ή ο θάνατός του”. Ένα ποδοσφαιρικό survivor.

Και πως να σώσει αυτό τον ΟΦΗ ο Νιόπλιας;

Και πως να σώσει αυτό τον ΟΦΗ ο Νιόπλιας;

Ο Γιώργος Σίμος πήρε παραπάνω στήριξη από τον ΟΦΗ απ’ όσο του άξιζε. Ο άπειρος τεχνικός όταν από ένα σημείο και έπειτα έβλεπε ότι το κακό που έκανε ήταν μεγαλύτερο από το καλό δεν πήρε κάποια σκληρή απόφαση για εκείνον ή την ομάδα.

Για κάποιο δικό του λόγο πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Και ας ήταν η εικόνα του συλλόγου του Ηρακλείου πιο αρνητική και από θερμόμετρο στον Έβρο τον Χειμώνα! Η διοίκηση δεν του έβαλε ποτέ “χέρι”. Δεν του έριξε τα δόντια. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Το καράβι όχι απλά δεν πήγαινε καλά, αλλά, είχε χτυπήσει και σε παγόβουνο και έμπαζε… νερά. Πολλά νερά. Λίγο πριν φτάσει στον πάτο και βουλιάξει για τα καλά ο Νιόπλιας έχει τον ρόλο του καπετάνιου. Έναν ρόλο που έχει παίξει και κατά το παρελθόν η ιστορική μορφή του συλλόγου. Και δεν αποκλείεται και στο μέλλον αν χρειαστεί να το κάνει, θα το κάνει.

Ωστόσο, το έργο του είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Το εν λόγω έργο δεν χρειάζεται κάποιον έμπειρο καπετάνιο ή ικανό καπετάνιο. Απαιτεί εδώ και τώρα έναν… μάγο. Όχι απλά τον Ντέιβιντ Κόπερβιλντ. Αλλά τον Χάρι Πότερ και λίγα λέμε!

Παίκτες με μεγάλο στόμα, αλλά μικρή… νοοτροπία!

Πριν τη διοίκηση και πριν τους προπονητές εκείνοι που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε μία ομάδα είναι οι ίδιοι οι παίκτες. Άλλωστε αυτοί και όλα όσα κάνουν (ή όχι) είναι εκείνα που φέρνουν βαθμούς. Στον ΟΦΗ η ποιότητα έχει πέσει πολύ. Σε υπερβολικό βαθμό!

Είναι αξιοσημείωτο πάντως κάτι άλλο. Τόσο παλιοί όσο και νέοι ποδοσφαιριστές της κρητικής ομάδας όταν ακόμη είχαν ξεκινήσει να έρχονται τα αρνητικά αποτελέσματα -όπου ακόμα δεν έχουν σταματήσει- είχαν ξεκινήσει τις κλασικές ως και γραφικές δηλώσεις.

“Ο ΟΦΗ είναι μεγάλη ομάδα και θα τα καταφέρει” ή “Εμείς φέραμε τον ΟΦΗ σε αυτό το τέλμα και εμείς θα τον βγάλουμε” και άλλα τέτοια… ωραία. Στα λόγια πάντα, γιατί στις πράξεις το αποτέλεσμα είναι ένα: ήττα.

Λένε πως “όποιος είναι έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρει”. Ωστόσο, δεν γίνεται να μην υπάρχουν απαιτήσεις από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Δεν γίνεται επίσης να γίνονται λάθη επί λαθών που δύσκολα συναντά κανείς σε κατηγορίες πέρα του… ερασιτεχνικού.

Και εντάξει αυτά. Εντάξει να υπάρχει ατυχία ή κακοδαιμονία. Αλλά η έλλειψη πάθους; Συγκέντρωσης; ή φιλότιμου; Τι να πει κανείς για αυτά τα συστατικά που δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά μπορούν να δώσουν σχεδόν τα πάντα σε μία ομάδα, όπως είναι ο ΟΦΗ αυτή τη στιγμή; Λίγοι παίκτες του φετινού ρόστερ θα είχαν θέση σε μία άλλη ομάδα των Κρητικών υπό… νορμάλ συνθήκες.

Ο ΟΦΗ κάποτε είχε το ένστικτο του… Survivor

Κάποτε ήταν η Ρόδος και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πιο μετά ήρθε το ματς τελικός στο κατάμεστο “Παγκρήτιο” κόντρα στον Λεβαδειακό. Μετά τα play off ανόδου από τις… παραλίες το 2012. Mε πιο πρόσφατο παράδειγμα Survivor για τον ΟΦΗ το παιχνίδι με τον Πλατανιά το 2019 και το φάουλ του Ναμπί.

Από τις ομάδες που θα μπουν στα play out οι Κρητικοί είναι εκείνοι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι πάει να πει αυτή η λέξη. Πως να λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης. Αλλά φτάνει το παρελθόν;

Σίγουρα παίζει ρόλο. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Μετά παίζει μπάλα το παρόν και το μέλλον και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει αυτό αν ο ΟΦΗ βρεθεί και πάλι στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη ένα Survivor μόλις ξεκίνησε για τους Ηρακλειώτες. Αν κάποιος πόνταρε -θα είχε δίκιο- αν πόνταρε εναντίον τους. Αλλά για να δούμε τι απαντήσεις έχουν να δώσουν, έστω και τώρα λίγο πριν πέσουν τα φώτα και κλείσουν οι κάμερες.