Ο Κιου Τζέι Πέτερσον μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, την εμπειρία του από το Basketball Champions League όπου σκόραρε κατά ριπάς αλλά και το αν θα ήθελε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο NBA.

Το 2017 έμεινε undrafted αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έκανε το μεγάλο άλμα για την Ευρώπη και με όπλο το ταλέντο του κατάφερε αμέσως να ξεχωρίσει. Μετά από μία εκπληκτική σεζόν στην Ουκρανία, φέτος συστήθηκε και στο ευρύ κοινό μέσα από το Basketball Champions League με την ομάδα της Μπάκεν Μπέαρς.  Οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ομάδων ενώ και ο ίδιος έχει σαν στόχο να αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

Ο λόγος για τον Κιου Τζέι Πέτερσον. Το Debut.gr επικοινώνησε μαζί του και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Το ξεκίνημά του στο χώρο του μπάσκετ, το Draft του NBA το 2017 αλλά και τη μετάβασή του στην Ευρώπη. Ακόμα μας μίλησε για τη φετινή χρονιά και τους στόχους του με την Μπάκεν Μπέαρς, το Basketball Champions League αλλά και το αν είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Το μπάσκετ ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητάς μου

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς το τι με παρακίνησε να παίξω μπάσκετ. Και τι θέλω να πω με αυτό. Από όσο μπορώ να θυμηθώ τόσο ο μπαμπάς μου όσο και ο αδερφός μου έπαιζαν συνέχεια μπάσκετ. Με αυτό το τρόπο, το άθλημα ήταν πάντα μέρος της καθημερινότητάς μου. Θεωρώ πως το μπάσκετ ήταν κάτι που προοριζόμουν να κάνω.

Κατάφερες από τα κολεγιακά χρόνια να ξεχωρίζεις με τις επιδόσεις σου. Είχες κατά μέσο όρο 19 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και συμπεριλήφθηκες στην Big South All-Freshman Team. Τι αναμνήσεις έχεις από αυτά τα χρόνια;

Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνα τα χρόνια είναι οι μεγάλες διαδρομές που διανύαμε με το λεωφορείο για τα εκτός έδρας παιχνίδια. Επίσης θυμάμαι το ωραίο κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα και τα πόσο διασκεδαστικά περνούσαμε με τους συμπαίκτες μου στο ξενοδοχείο. Ήταν πραγματικά ωραία χρόνια.

Το 2017 συμμετείχες στα Draft του NBA χωρίς ωστόσο να επιλεγείς από κάποια ομάδα. Ήταν κάτι το οποίο σε απογοήτευσε;

Εάν κάτι θα μου έδινε περισσότερο δύναμη ήταν το να πουν «όχι, δεν είσαι ένας παίκτης NBA». Τα λόγια αυτά πρόσθεσαν περισσότερο «λάδι στη φωτιά». Αυτό με οδήγησε στο να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά προκειμένου να πετύχω τους στόχους μου.

Τότε αποφάσισες να κάνεις το μεγάλο άλμα προς την Ευρώπη. Αυτή η απόφαση ήταν κάτι που σε άγχωσε;

Όχι, δεν ήταν μία σκληρή απόφαση. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω.

Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Δανίας

Τη σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκες στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Τόσο η ομάδα όσο και η χώρα είναι αρκετά γνώριμη σε μας στην Ελλάδα. Πώς εξελίχθηκε η χρονιά στη Κύπρο;

Δεν ήταν μία από τις καλύτερες μου χρονιές. Δεν «έδεσα» τόσο πολύ με την ομάδα. Γενικότερα ήταν μία κακή σεζόν. Νομίζω δεν ήταν τόσο καλή η οργάνωση τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ.

Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκες στην Ουκρανία για λογαριασμό της Μικολάιφ. Μάλιστα βγήκες και top scorer της διοργάνωσης. Ποια είναι η στιγμή που θυμάσαι πιο έντονα από εκείνη τη χρονιά;

Νομίζω ότι η πιο αξέχαστη στιγμή ήταν οι 48 πόντοι που πέτυχα στο All Star Game. Έχοντας η ομάδα όλους τους Αμερικάνους παίκτες μαζί, μοιραστήκαμε πολύ ωραίες στιγμές και πολύ γέλιο. Αναμφίβολα αυτή είναι η πιο ξεχωριστή στιγμή.

Και φτάνουμε στη φετινή σεζόν όπου αγωνίζεσαι στην Μπάκεν Μπέαρς. Ποιοι είναι τόσο οι προσωπικοί σου στόχοι αλλά και οι στόχοι της ομάδας;

Φυσικά, στόχος μας είναι να κερδίσουμε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Δανίας. Δεν στοχεύουμε σε κάτι λιγότερο από αυτό.

Με την Μπάκεν Μπέαρς συμμετείχατε στο Basketball Champions League. Παρόλο που η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί, η παρουσία σας ήταν πάρα πολύ καλή και σημειώσατε κάποιες σπουδαίες νίκες. Τι αναμνήσεις σου αφήνει αυτή η πρώτη εμπειρία στη διοργάνωση;

Το γεγονός ότι όλοι μας είχαν ξεγραμμένους και περίμεναν πως δεν θα κερδίζαμε ούτε ένα ματς θα μου μείνει αξέχαστο. Τελικά μόνο ξεγραμμένοι δεν ήμασταν. Καταλήξαμε να κάνουμε τρεις συνεχόμενες νίκες, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ αλλά χάσαμε την ευκαιρία να προκριθούμε στα playoffs.

Οι εμφανίσεις σου ήταν εξαιρετικές και στο τέλος είχες μέσο όρο 21,3 πόντους. Αποκορύφωμα ήταν η εμφάνισή σου απέναντι στην Γαλατασαράι όπου σημείωσες 35 πόντους. Πιστεύεις πως το Ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού ταίριαξε με τα δικά σου θέλω;

Ειλικρινά, νομίζω ότι εξαρτάται από την ομάδα στην οποία αγωνίζεσαι. Η κάθε ομάδα παίζει με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και απλά πρέπει να προσαρμοστείς στα θέλω της. Δεν έχω κάποιες ιδιαίτερες προσδοκίες σε σχέση με τη δική μου απόδοση. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό προκειμένου να κερδίζει η ομάδα μου.

Ποιες ομάδες πιστεύεις πως έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα για να κατακτήσουν το Basketball Champions League;

Πιστεύω ότι ο τίτλος θα κριθεί ανάμεσα στην Τουρκ Τέλεκομ, την Μπάμπεργκ αλλά και στην ΑΕΚ.

Νομίζω ότι είμαι πιο έτοιμος από ποτέ για να αγωνιστώ στο NBA

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον Αμερικάνο παίκτη που σκέφτεται να μετακομίσει στην Ευρώπη;

Η συμβουλή μου προς του παίκτες είναι να βρουν έναν σύλλογο που θα τους ταιριάζει. Το στυλ παιχνιδιού του παίκτη να είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα. Επίσης είναι σημαντικό να επικρατεί ένα καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Οπότε πρέπει όλοι οι παίκτες να συμβάλλουν σε αυτό.

Θα ήθελες κάποια στιγμή να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο ΝΒΑ;

Σαφέστατα και ναι. Νομίζω ότι είμαι πιο έτοιμος από ποτέ για να αγωνιστώ στο NBA. Θεωρώ πως μπορώ να βοηθήσω οποιαδήποτε ομάδα αυτήν τη στιγμή.

Ποιον παίκτη έχεις ως πρότυπο;

Ο Ντέρικ Ρόουζ είναι με διαφορά ο αγαπημένος μου παίκτης.