Ο πρώτος γύρος της Super League 2 ολοκληρώθηκε και ο Εργοτέλης βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ποιες είναι οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει με την απόδοσή τους αλλά και ποιες είναι αυτές που μας έχουν απογοητεύσει; Τι είναι αυτό που μας έχει κάνει αρνητική εντύπωση σε αυτόν τον πρώτο γύρο; Το Debut.gr σχολιάζει και αναλύει την μέχρι τώρα πορεία των ομάδων στη Super League 2.

Μετά από πολλά εμπόδια, ενδοιασμούς, συζητήσεις και ότι χωρά ο ανθρώπινος νους ολοκληρώθηκε ο πρώτο γύρος της Super League 2. Ενός πρωταθλήματος που δεν περνά απαρατήρητο από τον Έλληνα φίλαθλο καθώς συμμετέχουν ομάδες με πλούσια ιστορία που έχουν σαν στόχο την επάνοδο στην πρώτη κατηγορία. Και πιστέψτε μας δεν είναι μόνο μία ομάδα που θέλει να επιστρέψει. Ας δούμε μέσα από το Debut.gr τι έχει συμβεί μέχρι τώρα σε αυτό το πρώτο γύρο.

Οι κορυφαίοι

«Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε». Η κατάλληλη εισαγωγή  για να παρουσιάσουμε τον πρώτο της βαθμολογίας που είναι ο Εργοτέλης. Ο ομάδα της Κρήτης έχει έναν σταθερό κορμό παικτών και με λίγες προσθαφαιρέσεις έχει καταφέρει να βρεθεί στη κορυφή της βαθμολογίας. Μπορεί να μην έχει το υψηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας αλλά έχει πολλές φορές αποδειχθεί πως τα χρήματα δεν παίζουν κανένα ρόλο. Ξεκίνησε λίγο άσχημα τη χρονιά καθώς δέχτηκε δύο εντός έδρας ήττες από Ιωνικό και Λεβαδειακό (και στις δύο περιπτώσεις ήττα με 1-0) αλλά δεν το έβαλε κάτω. Με συνολικό απολογισμό 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες βρίσκεται, όπως προαναφέραμε, στην κορυφή με 22 βαθμούς και κοιτάζει ψηλά. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της ομάδας του Εργοτέλη είναι ότι δεν σκοράρει πολύ αλλά μπορεί και κρατάει το μηδέν στην άμυνα του. Σε 11 παιχνίδια έχει σκοράρει 9 φορές αλλά έχει δεχτεί μόλις 4 τέρματα. Για να κλείσουμε την ενότητα του Εργοτέλη δεν γίνεται να μην αναφέρουμε το μέχρι στιγμής highlight της ομάδας. Φυσικά μιλάμε για το γκολ του Αντώνη Μπουρσέλη κόντρα στην Παναχαϊκή. Ένα γκολ που αξίζει να δείτε.

Δεύτερη ομάδα στη λίστα ο Ιωνικός Νικαίας. Άλλη μία ομάδα που από το πουθενά πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και βρίσκεται μία… ανάσα από την κορυφή. Με ηγέτη τον Ματίας Κάστρο (7 γκολ) που αποκτήθηκε από την Ξάνθη, ο Ιωνικός έχοντας πετύχει μερικές μεγάλες νίκες (όπως το διπλό στη Πάτρα απέναντι στην Παναχαϊκή) μπορεί να κοιτάζει ψηλά. Η ομάδα της Νίκαιας σου βγάζει μία σκληράδα στο παιχνίδι της κάτι που δεν είναι πάντα για καλό. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις κόκκινες κάρτες που έχει δεχτεί. Όμως έχει καταφέρει να επουλώσει αυτή τη ζημιά και να κερδίσει όλα τα παιχνίδια στα οποία αγωνίζεται με παίκτη λιγότερο. Σίγουρα χρειάζεται μία μικρή βελτίωση στην αμυντική της γραμμή ειδικότερα αν στόχος της ομάδας είναι η άνοδος. Στα highlight της ομάδας η νίκη απέναντι στην Παναχαϊκή με το γκολ στο 98ο λεπτό.

Στη τρίτη θέση της βαθμολογίας βλέπουμε τον Λεβαδειακό. Μία ομάδα που από την αρχή είχε σαν στόχο την κορυφή στη βαθμολογία και είναι σε πολύ καλό δρόμο. Απέχει μόλις 2 βαθμούς από τον Εργοτέλη, διαφορά που εύκολα καλύπτεται. Η ήττα της από την Παναχαϊκή στην Πάτρα της στερεί την πρώτη θέση. Ίσως το συγκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί και το μόνο αγωνιστικό της «ψεγάδι». Παρόλα αυτά και ο Λεβαδειακός χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά και υπομονή για να πετύχει τους στόχους του. Στα αξιοσημείωτα για την ομάδα της Λιβαδειάς είναι το «διπλό» απέναντι στον Εργοτέλη και η εκτός έδρας ισοπαλία με τον Ιωνικό. Αυτά τα δύο αποτελέσματα απέναντι στους πρωτοπόρους θα φανούν αρκετά χρήσιμα στην πορεία του πρωταθλήματος.

Οι εκπλήξεις

Σαφέστατα σε αυτήν την κατηγορία θα μπορούσε να ανήκει ο Εργοτέλης αν δεν βρισκόταν πρώτος στη βαθμολογία. Οπότε θα στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλη ομάδα που επίσης διανύει μία αρκετά καλή χρονιά. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον Διαγόρα Ρόδου. Μία ομάδα που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και δείχνει πως φέτος είναι η χρονιά της. Έχει μόλις 1 ήττα στο πρωτάθλημα από τον πρωτοπόρο Εργοτέλη αλλά έχει χάσει αρκετούς βαθμούς από ισοπαλίες. Δύο είναι τα «γρανάζια» που θα δείξουν και την πορεία που θα έχει ο Διαγόρας. Πρώτον το πόσο συμπαγής θα είναι η άμυνά του στην πορεία των αγώνων και δεύτερον η απόδοση που θα έχει ο Μιχάλης Μπαστακός. Ο 24χρονος επιθετικός της Ρόδου έχει αγωνιστεί σε αρκετές ομάδες αυτής της κατηγορίας παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του και αποτελεί σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ομάδας του coach Θεοδοσιάδη.

Οι απογοητεύσεις

Στη φετινή Super League 2, είναι πολλές οι ομάδες που έχουν σαν μόνο στόχο την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Άλλες έχουν πάρει καλά αποτελέσματα που κάνουν πιο εφικτό το στόχο της ανόδου, άλλες όμως όχι. Πάμε να δούμε τις ομάδες που παρά τους υψηλούς στόχους δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μία καλή εικόνα εντός του αγωνιστικού χώρου.

Πρώτη ομάδα σε αυτή τη λίστα είναι η Παναχαϊκή. Μία ομάδα που έριξε πολλά λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι αλλά έχει χάσει λίγο την επαφή της με την κορυφή. Η απόδοσή της αλλάζει από αγώνα σε αγώνα και δεν έχει βρει τον απαιτούμενο ρυθμό. Εν μέρει αυτό είναι και φυσιολογικό αν αναλογιστούμε ότι η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε από την αρχή. Όμως το μόνο που ακούγεται από τη διοίκηση της ομάδας είναι πως στόχος παραμένει η άνοδος. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με την Παναχαϊκή να είναι στην 5η θέση με απολογισμό 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες. Δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει η ομάδα της Πάτρας. Το υλικό που διαθέτει είναι εξαιρετικό. Δεν παύει όμως να είναι καινούργιο. Όσο και αν η διακοπή έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες να «βρεθούν» ακόμα περισσότερο μεταξύ τους, είναι δύσκολο μία τόσο καινούργια ομάδα να δεθεί τόσο αρμονικά μεταξύ της. Πολλοί παίκτες έχουν δείξει πως μπορούν να πάρουν την ομάδα στις πλάτες τους. Ο Μπάτροβιτς παρουσιάζει καλά δείγματα αλλά υπάρχουν στιγμές που κάνει τα εύκολα-δύσκολα. Ο Γιούσης προσφέρει πολύτιμες λύσεις στις πτέρυγες αλλά και ο Μπρους στο πρόσφατο ματς με τη Ξάνθη έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί στο κέντρο μαζί με τον νεαρό Μουστακόπουλο. Ίσως στη περίπτωση της Παναχαϊκής και την άνοδο στην πρώτη κατηγορία να ταίριαζε η παροιμία «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

Μία ομάδα που θα μπορούσε να είναι εξίσου ψηλά στη βαθμολογία είναι η Ξάνθη. Μετά το τέλος του πρώτου γύρου, βρίσκεται στην 6η θέση με μόλις 15 βαθμούς και απέχει 7 από τον πρώτο Εργοτέλη. Άλλη μία ομάδα που επίσης χαρακτηρίζεται από τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Η ήττας στο φινάλε του πρώτου γύρου από την Παναχαϊκή ήταν ένα κακό αποτέλεσμα και θα φανεί στη πορεία του πρωταθλήματος. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μπάμπη Τεννέ δείχνει πως οι στόχοι δεν αλλάζουν. Η άνοδος στη Super League παραμένει στο μυαλό τους και γι’ αυτό το λόγο το τιμόνι της ομάδα δόθηκε σε έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές.

Ποια ομάδα μπορεί να κάνει ζημιά;

Γενικότερα όλες οι ομάδες θα μπορούσαν να κάνουν ζημιά η μία στην άλλη. Όλες μπορούν να κερδίσουν και όλες μπορούν να χάσουν. Όμως υπάρχουν και οι ομάδες που δεν έχουν σαν στόχο την άνοδο αλλά μπορούν με τα αποτελέσματα που θα φέρουν να καθορίσουν και την τελική βαθμολογία. Μία τέτοια ομάδα είναι και τα Χανιά-Κισσαμικός. Έχει σκοράρει 6 γκολ ενώ έχει δεχτεί 8. Κι όμως με τις 2 νίκες που έχει σημειώσει αλλά και τις 5 ισοπαλίες έχει στερήσει πολύτιμούς βαθμούς από τις υπόλοιπες ομάδες. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανέλαβε πρόσφατα ο Νίκος Παπαδόπουλος. Σίγουρα η κίνηση αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομάδα της Κρήτης.

Τι μας έχει κάνει (αρνητική) εντύπωση σε αυτό το πρώτο γύρο

Για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες της κλασσικής ελληνικής νοοτροπίας, για όλα φταίει ο προπονητής. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι μόνο 5 τεχνικοί έχουν παραμείνει στην θέση τους από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και οι υπόλοιποι 8 έχουν αποχωρήσει. Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ σε αυτόν τον τομέα.

Οι 5 ακάθεκτοι είναι οι Σπανός του Ιωνικού, Ταουσιάνης του Εργοτέλη, Κολιτσιδάκης της Δόξας Δράμας, Θεοδοσιάδης του Διαγόρα Ρόδου και Χαραλαμπίδης των Τρικάλων. Πάμε να δούμε τους προπονητές που έχουν δει την πόρτα της εξόδου από την ομάδα τους.

Η ομάδα της Παναχαϊκής παλεύει εδώ και πολλά χρόνια να βρεθεί στην Super League. Για πολλούς λόγους αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αρκετά όνειρα για τους Πατρινούς φιλάθλους. Τα διοικητικά ηνία έχει αναλάβει ο Πατρινός Γιώργος Μπάρλος που γνωρίζει αρκετά καλά το συναίσθημα της πόλης. Το καλοκαίρι έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Διοίκηση και προπονητής δημιούργησαν ένα ρόστερ από το 0 και είχαν σαν στόχο την άνοδο στην Super League. Έγιναν προσθήκες που έδωσαν την απαιτούμενη εμπειρία στην ομάδα όπως αυτή του Χρήστου Αραβίδη αλλά και του Βασίλη Πλιάτσικα. Τα πράγματα άλλαξαν πολύ γρήγορα. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος αποχώρησε πριν καν ξεκινήσουν τα επίσημα ματς. Κίνηση που πήγε την ομάδα αρκετά βήματα πίσω καθώς άλλαξε ριζικά όλος ο σχεδιασμός. Τα κλειδιά της ομάδας δόθηκαν σε έναν γνώστη της κατηγορίας τον Νίκο Παπαδόπουλο. Δεν έγινε καμία προσθήκη στο ρόστερ και η ομάδα πορεύτηκε με το υλικό που είχε σχηματίσει ο προηγούμενος προπονητής. Μετά από 10 αγώνες ο Νίκος Παπαδόπουλος αποτέλεσε παρελθόν και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος έκανε ντεμπούτο την Κυριακή απέναντι στην Ξάνθη. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία.

Η Ξάνθη έδιωξε τον Πόποβιτς και ανακοίνωσε τον Μπάμπη Τεννέ. Ο Λεβαδειακός έδιωξε τον Αντωνίου και ανακοίνωσε έναν παλιό γνώριμο τον Τσουζέπε Σανίνο. Τέλος, τα Χανιά έδιωξαν τον Βοσνιάδη, για να τον αντικαταστήσει ο Νίκος Παπαδόπουλος. Επίσης προπονητή έχουν αλλάξει οι Απόλλων Λάρισας, Καραϊσκάκης και Ιεράπετρα, όπου συνεχίζουν οι Φραντζέσκος, Μάγγος και Καβαλάς αντίστοιχα.

Το πρωτάθλημα της Super League 2 έχει ακόμα δρόμο. Ίσως πολλά να αλλάξουν από αγωνιστική σε αγωνιστική. Αναμένουμε τη συνέχεια ακόμα πιο συγκλονιστική ώστε να δούμε ποιες ομάδες θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου. Παρακάτω παραθέτουμε τη βαθμολογία του πρώτου γύρου.