Το Debut.gr σχολιάζει την καλύτερη και την χειρότερη μεταγραφή που έχει γίνει για κάθε μια από τις 11 κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Μερικές φορές μια μεταγραφή αποδεικνύεται η καλύτερη επιλογή που έκανε μια ομάδα και την δικαιώνει στο έπακρο. Άλλες φορές μια μεταγραφή μπορεί να πιάσει πάτο και να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προβλέψεις. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας στο παιχνίδι των μεταγραφών. Ακολουθούν αναλυτικά οι καλύτερες και οι χειρότερες μεταγραφές αντίστοιχα από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους:

Ρεάλ Μαδρίτης, καλύτερη μεταγραφή: Κριστίανο Ρονάλντο/χειρότερη μεταγραφή: Κακά

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ιστορία σχετικά με τις καλύτερες μεταγραφές και ότι φέρνει τους καλύτερους παίχτες του κόσμου. Αυτό ξεκίνησε με το “κλέψιμο” του θρυλικού Αλφρέντο Ντι Στέφανο από την Μπαρτσελόνα και κορυφώθηκε με την εποχή των “Γκαλάκτικο”. Φίγκο, Ζιντάν, Μπέκαμ, Ρονάλντο, όλοι σε μια ομάδα. Όμως ως κορυφαία μεταγραφή του συλλόγου ήταν αδιαμφισβήτητα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η μεταγραφή του Κριστιάνο όχι μόνο ήταν η πιο ακριβή της εποχής (110 εκατομμύρια), αλλά ο ίδιος όταν αποχώρησε 8 χρόνια αργότερα έφυγε ως ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου. Επιπλέον πρόσθεσε 16 τίτλους στην συλλογή του συμπεριλαμβανομένων και 4 Τσαμπιονς Λιγκ.

Ο Βραζιλιάνος ήρθε από την Μίλαν για 70 εκατομμύρια και όλοι περίμεναν αυτή τη μεταγραφή όσο τίποτε. Εντέλει όμως αποδείχθηκε ότι ο κάτοχος της χρυσής μπάλας για το 2007 ήταν απλά η σκιά του παλιού του εαυτού. Έτσι ο Κακά έμεινε στην αφάνεια του συλλόγου και εντέλει “έσβησε”.

Μπαρτσελόνα, καλύτερη μεταγραφή: Γιόχαν Κρόιφ/χειρότερη μεταγραφή: Ντιμίτρο Τσιγκρίνσκι

Δεδομένου ότι ο Μέσσι είναι γέννημα θρέμμα του συλλόγου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ως μεταγραφή. Συνεπώς, ένα είναι το όνομα… Γιόχαν Κρόιφ. Ο “ιπτάμενος Ολλανδός” κατέκτησε την Ευρώπη με τον Άγιαξ κερδίζοντας μάλιστα 3 ευρωπαϊκά κύπελλα στη σειρά. Με το που έφτασε στους “μπλαουγκράνα” ξεχώρισε αμέσως ενώ και η ίδια η Μπαρτσελόνα κατάφερε και πήρε το πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια. Όλα ήταν κάτω από τον έλεγχο ίσως του πιο ευφυούς παίχτη που πέρασε ποτέ και μάλιστα ήταν και αυτός που στη συνέχεια πέρασε τη σύγχρονη νοοτροπία στη σημερινή Μπαρτσελόνα.

Ο Ουκρανός αμυντικός ήταν επιλογή του Γκουαρντιόλα με κόστος 30 εκατομμύρια. Ήταν ένας αργός παίχτης με πολλά λάθη ενώ ήταν και υπαίτιος για πολλά πέναλτι. Το αποτέλεσμα ήταν να πωληθεί με τα μισά χρήματα αμέσως τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει το 2017 πως “δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθεις να παίζεις όπως θέλει η Μπαρτσελόνα”.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καλύτερη μεταγραφή: Γουέιν Ρούνεϊ/χειρότερη μεταγραφή: Αλέξις Σάντσεζ

Η καλύτερη μεταγραφή σε μια μεγάλη λίστα από μεταγραφές, από τον “μεγάλο” Φέργκιουσον, θα πρέπει να είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ. Το παιδί “θαύμα” έφυγε από την Έβερτον για την Γιουνάιτεντ για 35 εκατομμύρια και δικαίωσε κάθε ευρώ που ξοδεύτηκε για αυτόν. Είναι ο πρώτος σκόρερ των “διαβόλων” αλλά και της εθνικής Αγγλίας ενώ το αδιαμφησβήτητο ταλέντο του έχει μείνει αξέχαστο σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Με την αποχώρηση του Φέργκιουσον άρχισαν και οι λάθος μεταγραφικές αποφάσεις με χειρότερη να είναι αυτή του Αλέξις Σάντσεζ. Ο Χιλιανός ήταν από τα βασικά γρανάζια της Άρσεναλ όμως αποφάσισε για μια νέα πρόκληση στο Μάντσεστερ με τζίρο έως και 700 χιλιάδες την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα απογοητευτικό στατιστικό με 5 γκολ σε 45 παιχνίδια και φάνηκε ότι ίσως να μην ήταν καλή ιδέα αυτή η μετακόμιση.

Άρσεναλ, καλύτερη μεταγραφή: Τιερί Ανρί/χειρότερη μεταγραφή: Μεσούτ Οζίλ

Ο Ανρί πήγε στους “κανονιέριδες” για 15 εκατομμύρια για να αντικαταστήσει τον Νικολά Ανελκά, ο οποίος είχε πωληθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Βενγκέρ μετέτρεψε τον Γάλλο σε παγκοσμίου κλάσης παίχτη, καθώς εκμεταλλεύτηκε αυτό που δεν είχαν κάνει στη Γιουβέντους. Την εκτελεστική του δεινότητα. Συνεπώς, στο τέλος ο Ανρί κατέληξε ως ο κορυφαίος σκόρερ της Άρσεναλ και με διαφορά η καλύτερη μεταγραφή της.

Το 2013 ο Βενγκέρ προχώρησε σε αγορά του Οζίλ συμπεριλαμβάνοντάς τον στην ομάδα. Αδιαμφησβήτητα μπορούμε να πούμε ότι εντέλει ήταν η χειρότερη μεταγραφή που πραγματοποίησαν οι “κανονιέριδες”. Δεν γίνεται αναφορά, προφανώς, στην ποιότητα του Οζίλ αλλά στο γενικότερο αντίκτυπο που άφησε στην ομάδα. Τα τελευταία κυρίως χρόνια ο Οζίλ είχε εξαφανιστεί και είχε χαθεί εντελώς από το προσκήνιο, ενώ ταυτόχρονα φαινόταν πως δεν επιθυμούσε άλλο την παραμονή του εκεί.

Τσέλσι, καλύτερη μεταγραφή: Φράνκ Λάμπαρντ- Ντιντιέρ Ντρογκμπά/χειρότερη μεταγραφή: Αντρέι Σεβτσένκο

Είναι κυριολεκτικά αδύνατον να διαλέξεις ανάμεσα στον Φρανκ Λαμπαρντ και τον Ντιντιέρ Ντρογκμπά. Οι δυο τους από την αρχή της εποχής του Ρομάν Αμπράμοβιτς μεσουρανούσαν και έφεραν τη Τσέλσι στο προσκήνιο των “μεγάλων”. Συνολικά γκολ 247, τρόπαια αναρίθμητα και ταλέντο αδιαμφησβήτητο. Σίγουρα αυτές οι δυο μεταγραφές αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό για την μεγάλη πορεία επιτυχιών των “μπλε”. Διαφορετικές θέσεις, διαφορετική ποδοσφαιρική νοοτροπία και διαφορετικές κουλτούρες όμως αυτοί οι δυο παραμένουν από τα μεγαλύτερα ονόματα που είχε να επιδείξει αυτός ο σύλλογος.

Όταν πρωτοήρθε στη Τσέλσι το 2006 ήταν από τους καλύτερους στράικερ της εποχής καθώς είχε σκοράρει 172 φορές σε 7 σεζόν με τη Μίλαν. Συνεπώς τα 46 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν τότε φαίνονταν πολύ λογικό ποσό. Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ διαφορετική καθώς ο Ουκρανός ήταν η σκιά του εαυτού του με τη Τσέλσι πετυχαίνοντας μόνο 9 γκολ σε 48 παιχνίδια.

Λίβερπουλ, καλύτερη μεταγραφή: Βίρτζιλ Βαν Ντάικ/χειρότερη μεταγραφή: Άντυ Κάρολ

Αρχικά οι περισσότεροι γελούσαν με το ποσό που ξοδεύτηκε για την απόκτηση του (85 εκατομμύρια), όμως τελικά απέδειξε πόσο τα άξιζε. Ο Ολλανδός έδωσε στην ομάδα αυτό που χρειαζόταν περισσότερο από όλα. Την ισορροπία και την ασφάλεια στην πίσω γραμμή. Το τελικό “κούμπωμα” που έκανε με τους “κόκκινους” και η καταλυτική επίδραση του στο παιχνίδι του Κλοπ αποτελούν τρανταχτά στοιχεία. Ακόμα και τώρα με τον τραυματισμό του, φαίνεται πόσο “έγειρε” η άμυνα και πόσα έπρεπε να αλλάξουν για να βρεθεί ξανά ισορροπία.

Ανάμεσα σε Μπαλοτέλι και Κάριους ήταν δύσκολη η απόφαση, όμως ο Άντυ Κάρολ είναι ο μεγάλος νικητής. Ο Κάρολ ήταν ο αντικαταστάτης του Φερνάντο Τόρρες, χωρίς όμως καμία επιτυχία, ενώ το πιο αστείο ήταν ότι ο Σουάρεζ είχε επιλεχθεί ως αναπληρωτής του Κάρολ. Τελικός απολογισμός μόλις 6 γκολ σε 44 συμμετοχές πριν φύγει για δανεικός πίσω στην Γουέστ Χαμ. Στον αντίποδα ο “δεύτερος” Σουάρεζ έφυγε από τη Λίβερπουλ με 69 γκολ σε 110 παιχνίδια.

Μάντσεστερ Σίτι, καλύτερη μεταγραφή: Σέρτζιο Αγκουέρο/χειρότερη μεταγραφή: Μάνγκαλα

Σίγουρα η Σίτι είναι από τις ομάδες που δεν λυπάται τις μεταγραφές. Σαν καλύτερη όμως από όλες δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Αργεντίνος άσος. Ο “Κουν” όχι μόνο είναι ο κορυφαίος σκόρερ για τους “πολίτες” αλλά ακόμα και τώρα δεν έχει σταματήσει να βρίσκει δίχτυα. Η συνεισφορά του είναι τεράστια και πλέον έχει εδραιωθεί και ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Ο Γάλλος αμυντικός ήρθε στη Σίτι για 55 εκατομμύρια με την προϋπόθεση να πλαισιώσει τον Κομπανί. Αυτό που κατάφερε να δώσει στην ομάδα εντέλει είναι αυτογκόλ, πέναλτι, χαμηλές αποδόσεις και δυο δανεισμοί μέχρι τελικά να δοθεί δωρεάν το 2019 στη Βαλένθια. Η συνεισφορά του στους “πολίτες” ήταν ομόφωνα ελλιπέστατη και για αυτό επιλέχθηκε ως η χειρότερή τους μεταγραφή.

Μπάγερν Μονάχου, καλύτερη μεταγραφή: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι/χειρότερη μεταγραφή: Μάριο Γκέτσε

Στη περίπτωση του Λεβαντόφσκι τα λεφτά που δαπανήθηκαν μετατράπηκαν σε γκολ… πολλά γκολ. Ο Πολωνός επιθετικός έχει ξεχωρίσει με τη φανέλα των “βαυαρών” και το κοντέρ δεν σταματάει να γράφει. Ο άνθρωπος αυτός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ επί Γερμανικού εδάφους μαζί και με το πιο γρήγορο χατ-τρικ σε 3’22, το γρηγορότερο καρέ σε 5’42 και τέλος το 5ο γκολ σε κάτω από 9 λεπτά. Το τελευταίο ρεκόρ μάλιστα είναι κάτι που ισχύει σε όλη την ιστορία των 4 μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Ο Γκέτσε έγινε μέλος της ομάδας για 45 εκατομμύρια και σχεδόν αμέσως μετατράπηκε σε κάτι πολύ διαφορετικό. Το “σκιά του εαυτού του” είναι λίγο για να χαρακτηρίσει τις εμφανίσεις του στη Μπάγερν. Συνεπώς χωρίς πολλά πολλά μετακόμισε ξανά πίσω στη Ντόρτμουντ.

Παρί Σεν Ζερμέν, καλύτερη μεταγραφή: Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς/χειρότερη μεταγραφή: Χεσέ

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές επιλογές όμως ο Ζλάταν ήταν αυτός που έδωσε ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην Παρί. Ο Σουηδός έφερε τα γκολ, τον εγωισμό και το μαχητικό πνεύμα στην ομάδα και την ανέβασε επίπεδο. Σε μια από τις πολύ “χαμηλών τόνων” ατάκες του είχε μάλιστα πει πως: “Ήρθα σαν βασιλιάς και φεύγω σαν θρύλος”.

Από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Παρί και από εκεί στην αφάνεια. Πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο για τον Χεσέ. Ακόμα και ο ίδιος ισχυρίζεται πως θέλει να αφοσιωθεί στη μουσική και ότι ποδοσφαιρικά έχει τελειώσει. Σίγουρο πάντως είναι ότι ήταν μια από τις χειρότερες μεταγραφές των “παριζιάνων”.

Μίλαν, καλύτερη μεταγραφή: Αντρέα Πίρλο/χειρότερη μεταγραφή: Φερνάντο Ρεντόντο

Το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του “μαέστρο” είναι απερίγραπτο. Χωρίς δεύτερες σκέψεις ήταν ότι καλύτερο συνέβη στην τότε ομάδα του Μιλάνου και στον ίδιο τον Κάρλο Αντσελότι. Η καριέρα του εκεί πριν φύγει για την Γιουβέντους έφτασε στο αποκορύφωμα και αναδείχθηκε ως παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστής.

Ο Αργεντίνος μέσος μόλις είχε φύγει από τη Ρεάλ για να εγκατασταθεί στο Μιλάνο και η τύχη του ήταν πολύ σκληρή μαζί του. Ο Ρεντόντο δεν κατάφερε καν να αποδείξει τι αξίζει καθώς είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Αυτή η συγκυρία τον άφησε εκτός για 2,5 χρόνια καταστρέφοντάς του ολόκληρη την καριέρα.

Γιουβέντους, καλύτερη μεταγραφή: Τσιανλουίτζι Μπουφόν/χειρότερη μεταγραφή: Νίκλας Μπέντνερ

Όχι δεν είναι ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ιταλός πορτιέρο είναι αναμφίβολα η καλύτερη μεταγραφή της “γηραιάς κυρίας” και δεν χρειάζεται καν συζήτηση για αυτό. Από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από το άθλημα έχοντας γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στη ποδοσφαιρική ιστορία.

Αν και ήταν δανεισμός, για τον συγκεκριμένο παίχτη ήταν αξιοθαύμαστο και μόνο που έγινε. Όμως, όπως αναμενόταν το πέρασμα του από τη Γιούβε ήταν απλά μια μεγάλη αποτυχία. Οι διαστάσεις του ονόματος αυτού του παίχτη σε ποδοσφαιρικό επίπεδο έπεσαν ακόμα και θύμα για μιμς.