Ολοκληρώθηκε, παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω κορονοϊού, το πρώτο Grand Slam της χρονιάς. Αυτό ήταν, όπως κάθε χρόνο, το Αυστραλιανό Όπεν, που διεξάγεται στα γήπεδα της Μελβούρνης. Θριαμβευτής για άλλη μια χρονιά ο Νόβακ Τζόκοβιτς! «Έλαμψε» ο Στέφανος Τσιτσιπάς με την πορεία του αλλά και τη μεγάλη νίκη απέναντι στον Ράφα Ναδάλ.

Μπορεί να είχε μερικά ευτράπελα, μπορεί να είχε παίκτες να κάνουν παράπονα για την καραντίνα που υποχρεώθηκαν να μπουν πριν το τουρνουά αλλά το Αυστραλιανό Όπεν σημειώθηκε με επιτυχία. Μάλιστα, είχε την παρουσία φιλάθλων στα περισσότερα ματς. Πολύ σημαντικό και για τους τηλεθεατές και για τους παίκτες. Μία αναμέτρηση με τις αντιδράσεις του κοινού σε σπουδαίους πόντους  έχει άλλη «αίγλη». Η συγκεκριμένη διοργάνωση στάθηκε… τυχερή καθώς πέρσι δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Η μεγάλη διασπορά του ιού σημειώθηκε μετά την ολοκλήρωσή της το 2020! Ενώ φέτος είχε όλο το χρόνο με αυστηρούς κανόνες, παρά τις γκρίνιες, να το προετοιμάσει σωστά.

ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΟΠΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Οι συνθήκες μπορεί να ήταν διαφορετικές αλλά ο νικητής δεν άλλαξε. Όπως και τα 2 προηγούμενα χρόνια ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν αυτός που κατέκτησε τον τίτλο. Ήταν το 9ο GS στη Μελβούρνη και 18ο συνολικά! Πώς έφτασε όμως μέχρι εκεί;

Τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Ο Σέρβος φέτος χρειάστηκε να υπερβάλει εαυτόν. Η πρώτη απώλεια σετ ήρθε μόλις στον 2ο γύρο από τον αξιόμαχο Τιαφό. Κι αν αυτό δεν ήταν κάτι σοβαρό, στον 3ο γύρο πέρα από τα 2 χαμένα σετ από τον Φριτζ, ο Τζόκοβιτς ανησύχησε τους φαν του με ένα πρόβλημα τραυματισμού στους κοιλιακούς. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πήρε το 5ο και καθοριστικό σετ με τον Αμερικανό, έδειχνε να πονάει πολύ!

Η πορεία μετά τον τραυματισμό

Δήλωσε, αργότερα, πως αν δεν ήταν τουρνουά Grand Slam θα είχε αποσυρθεί. Παρά το παραπάνω γεγονός, αλλά και το ότι δεν προπονήθηκε καθόλου, πέρασε στα 4 σετ το εμπόδιο του Μίλος Ράονιτς. Ίδιο σκορ και απέναντι στον Σβέρεφ στον προημιτελικό, σε έναν αγώνα που φαινόταν το πρόβλημα τραυματισμού να τον έχει εγκαταλείψει. ‘Η τουλάχιστον να μην τον επηρεάζει. Στον ημιτελικό βρήκε την έκπληξη του φετινού τουρνουά, τον Ασλάν Καράτσεφ. Ήταν ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που βρέθηκε σε ημιτελικό GS στην πρώτη του παρουσία σε major διοργάνωση! Ο Ρώσος δεν προέβαλε αντίσταση στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και ηττήθηκε με 3-0.

Τελευταίο εμπόδιο πριν τον τίτλο ο πιο φορμαρισμένος τενίστας των τελευταίων μηνών, ο Δανιήλ Μεντβέντεφ. Ρώσος και αυτός, μετρούσε 20 συνεχόμενες νίκες από τα τέλη του 2020! Τον ίδιο αριθμό συνεχόμενων κερδισμένων ματς είχε και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο Αυστραλιανό Όπεν που είχε κατακτήσει 2 σερί φορές. Το σερί κάποιου, συνεπώς, θα έφτανε στο τέλος του.

Παράσταση για έναν ρόλο

Ο Σέρβος πρωταθλητής ήταν πραγματικά καταιγιστικός στον τελικό και επιβλήθηκε με 3-0! Ο Μεντβέντεφ ήταν ανταγωνιστικός μόνο στο πρώτο σετ. Η νίκη αυτή ήρθε να επισφραγίσει ότι ο Τζόκοβιτς  είναι ανίκητος στο Αυστραλιανό Όπεν. Να δείξει, επίσης, πως η νέα γενιά πρέπει να προσπαθήσει πολύ ακόμα για να πάρει τίτλο GS στους οποίους η νίκη κρίνεται σε best-of-five σετ.

Με αυτόν τον τίτλο ο Τζόκοβιτς εξασφάλισε ότι θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα στο Νο1 του κόσμου και θα ξεπεράσει τον Ρότζερ Φέντερερ σε συνολικές εβδομάδες παραμονής εκεί. Αν συνεχίσει έτσι θα έχει την ευκαιρία να σπάσει και το ρεκόρ των κατακτήσεων GS τίτλων. Έχει 18 την ώρα που Φέντερερ και Ναδάλ έχουν από 20!

Όσο για τον Μεντβέντεφ, εξασφάλισε την άνοδό του στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης, εκτοπίζοντας τον Ντομινίκ Τιμ.

                Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης στον τελικό της Μελβούρνης

ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΓΙΑ… ΦΙΛΗΜΑ

Στο Αυστραλιανό Όπεν ξεχώρισε φέτος ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς όπως και πριν 2 χρόνια. Τότε είχε ξαφνιάσει τους απανταχού φίλους του τένις με τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στους «16» της διοργάνωσης. Ήταν από τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες και κάτι που περίμεναν λίγοι. Φέτος, ως Νο5 του ταμπλό (Νο6 του κόσμου) θα έλεγαν αρκετοί πως έχει πιθανότητες με αντίπαλο τον Ράφα Ναδάλ. Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε, όμως, είναι αυτός που κάνει το επίτευγμα τόσο ξεχωριστό. Βρέθηκε να χάνει με 2-0 σετ από τον Ισπανό και κατάφερε να πετύχει την ολική ανατροπή! Ο μοναδικός που το είχε καταφέρει αυτό σε GS ήταν ο Φονίνι πριν 6 χρόνια. Ο άλλος ήταν ο Φέντερερ αλλά σε τελικό τουρνουά MASTERS το 2005.

Η πορεία μέχρι τον ημιτελικό στο Αυστραλιανό Όπεν

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπήκε με το δεξί στο πρώτο major της χρονιάς κερδίζοντας τον Πόσπισιλ με 3-0 σετ. Στο 2ο γύρο είχε την ατυχία να βρει μπροστά του τον Θανάση Κοκκινάκη. Ο Ελληνοαυστραλός ήθελε να δείξει πως έχει επιστρέψει για τα καλά μετά τους τραυματισμούς του. Είχε μαζί του το ενθουσιώδες κοινό και κατάφερε να προηγηθεί με 1-0 σετ αλλά και να ισοφαρίσει σε 2-2 μετά την ανατροπή του Στέφανου. Στο καθοριστικό σετ ο Έλληνας πρωταθλητής έβγαλε χαρακτήρα και πήρε την πρόκριση. Στη συνέχεια επιβλήθηκε του Ίμερ με 3-0 και στάθηκε τυχερός καθώς ο Μπερετίνι απέσυρε τη συμμετοχή του πριν την αναμέτρησή τους στους «16». Το γεγονός ότι πήγε ξεκούραστος στον προημιτελικό με τον Ναδάλ δεν μειώνει την επιτυχία που αναφέρθηκε παραπάνω.

Στον ημιτελικό ο Μεντβέντεφ δεν του άφησε πολλά περιθώρια. Ο Στέφανος είχε αδειάσει πνευματικά από την ανατροπή με τον Ισπανό. Ο κόσμος τού έδωσε ώθηση στο 3ο σετ αλλά ο αντίπαλός του άντεξε και πήρε τη νίκη με 3-0. Αν πάρει ως οδηγό την επιτυχία με τον Ράφα Ναδάλ και αν συνεχίσει να βελτιώνει το παιχνίδι του, οι επόμενες μεγάλες στιγμές θα είναι κοντά!

                        Ο Δανιήλ Μεντβέντεφ στέρησε από τον Στέφανο Τσιτσιπά τον πρώτο του τελικό σε GS

ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΌ ΟΠΕΝ

Στην εισαγωγή έγινε λόγος για μερικά ευτράπελα. Μεγαλύτερο όλων φυσικά αυτό που συνέβη στην αναμέτρηση του Τζόκοβιτς με τον Φριτζ. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο τελευταίος του προγράμματος και είχε καθυστερήσει η έναρξή του εξαιτίας των άλλων αναμετρήσεων. Στις 23.30 ώρα Αυστραλίας και ενώ το σκορ ήταν 2-1 σετ συνέβη κάτι πρωτοφανές! Ο διαιτητής ζήτησε την… εκκένωση της Rod Laver Arena εξαιτίας του lockdown μετά τα μεσάνυχτα! Αυτό βοήθησε τον Σέρβο που είχε πάρει ιατρικό τάιμ άουτ για τραυματισμό στους κοιλιακούς.

Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο τελευταίος με φιλάθλους μέχρι τους ημιτελικούς! Για 5 μέρες η πολιτεία της Βικτώρια μπήκε σε καθεστώς ολικού lockdown! Ευτυχώς ο κόσμος επέστρεψε για τις τελευταίες σημαντικές αναμετρήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι Αυστραλοί φίλαθλοι ορισμένες φορές είναι παραπάνω εκδηλωτικοί και εκνευρίζουν μερικούς τενίστες, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το ότι δίνουν άλλο παλμό και ζωντάνια σε ένα ματς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ

Τέλος, η Μαρία Σάκκαρη δεν συνέχισε τις καλές εμφανίσεις με τις οποίες είχε ξεκινήσει τη σεζον. Γνώρισε την ήττα στον πρώτο γύρο από την Μλαντένοβιτς με 2-1 σετ και αποχαιρέτησε νωρίς τη Μελβούρνη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε δείξει μεγάλη βελτίωση στα τουρνουά πριν από αυτό. Τώρα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα υπόλοιπα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙ

Η περσινή σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από λειψή. Τα 6 από τα 9 τουρνουά MASTERS ακυρώθηκαν.  Το ίδιο και το Wimbledon. Έλειψε πολύ στους φίλους του αθλήματος η αγωνιστική δραστηριότητα. Ειδικά σε περιόδους που υπήρχε καραντίνα. Φέτος τα πράγματα αναμένονται διαφορετικά καθώς θα γίνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τουρνουά. Υπάρχει συζήτηση για το αν μπορούν να αντέξουν οι τενίστες τόσο βαρύ πρόγραμμα μετά από μεγάλη αποχή και με τόσο αυστηρούς κανόνες που τους υποχρεώνουν για μεγάλο διάστημα να βρίσκονται σε καραντίνα πριν τις διοργανώσεις. Δεν ήταν λίγοι οι τραυματισμοί στο Αυστραλιανό Όπεν. Πέρα από Τζόκοβιτς και Μπερετίνι, ο Ντιμιτρόφ είχε ενοχλήσεις στον αγώνα που έχασε από τον Καράτσεφ ενώ και ο Ναδάλ είχε προβλήματα με τη μέση. Αν αλλάξει κάτι θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η ουσία είναι πως υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία καθώς η νέα γενιά είναι πλέον ανταγωνιστική και παρακολουθούμε σπουδαίες αναμετρήσεις. Αν προσθέσει κάποιος σε αυτό και την επιστροφή του Ρότζερ Φέντερερ στα τουρνουά της Ντόχα και του Ντουμπάι, τότε η προσμονή είναι ακόμα μεγαλύτερη…

Ακολουθήστε το debut.gr σε Facebook, Instagram αλλά και YouTube