Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με σκορ 76-53 από την Ανατολού Εφές στην Πόλη. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας αναλύουν και σχολιάζουν την βαριά ήττα των ερυθρολεύκων.

Δυστυχώς στο σύγχρονο μπάσκετ και κυρίως στην Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών δεν αρκεί ένα μόνο δεκάλεπτο. Ακόμη και αν αυτό είναι ονειρικό και ιδανικό στα μάτια του κάθε προπονητή. Αυτό ακριβώς ισχυεί στο σημερινό ματς του Ολυμπιακού με την σελινιασμένη τον τελευταίο καιρό Εφές. Πρώτο δεκάλεπτο εξαιρετικό. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έπαθε το απόλυτο black out. Πάμε να δούμε λοιπόν τι συνέβη στο σημερινό ναυάγιο των ερυθρολεύκων που ουσιαστικά τους θέτει εκτός οκτάδας.

Απ᾽τη θέση του οδηγού στη θέση του κυνηγού, ένα δεκάλεπτο δρόμος…

Το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα δεν θα το φανταζόταν όυτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της ομάδας. Ο κόουτς Μπαρτζώκας ξεκίνησε το ματς με βασικό τους Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ. Και καλά έκανε. Ήθελε να δώσει ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και πίεση στη μπάλα. Του βγήκε στο έπακρο. Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι της άμυνας η ομάδα επέλεξε αλλαγές προκειμένου να ανακόψει τη δημιουργία των περιφερειακών της Εφές. Παρά τα δυό φάουλ του Έλις, η ομάδα όσο κυλούσε το δεκάλεπτο πήγαινε ολοένα και καλύτερα. Η καλή άμυνα κι η ομαδική δουλειά στο ριμπάουντ συνεχίστηκε, όπως συνεχίστηκε ο οίστρος του «Λάρρυ» ο οποίος παρέσυρε και τους άλλους με αποτέλεσμα Σλούκας, Μάρτιν και ΜακΚίσικ να βοηθήσουν για να γίνει το 11-26 (10′). Το σκορ αυτό ήταν αποτελέσματα της πολύ καλής άμυνας, της γρήγορης κυκλοφορίας στην επίθεση και της αστοχίας των γηπεδούχων έξω από τα 6,75.

Η καταστροφή όμως δεν άργησε να ερθεί αφού ο Ολυμπιακός ουσιαστικά από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά εξαφανίστηκε. Χωρίς ίχνος υπερβολής. Η second unit δεν λειτούργησε σε τίποτα ενώ παράλληλα οι Τούρκοι άρχισαν να βάζουν. Φυσικό και επόμενο το τελευταίο. Οι Πειραιώτες παρουσίασαν εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και η Εφές προηγήθηκε με 37-30 (17′). Οι παίκτες του Αταμάν είχαν βρει ρυθμό και δε σταματούσαν με αποτέλεσμα χάρη σε δύο διαδοχικά καλάθια του Ντάνστον να βρεθούν στο 41-32 (19′). Η άμυνα άνοιξε ενώ η εικόνα του Ολυμπιακού στην επίθεση θύμιζε προηγούμενες αναμέτρησεις όπου κανείς παίκτης δεν ήξερε τι να κάνει και πως να κινηθεί. Επιμέρους σκορ; 32-9 υπέρ των γηπεδούχων. Απίστευτο και όμως ολυμπιακό.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναντολου εφεσ ολυμπιακοσ

Καράβι που βουλιάζει

Ο τίτλος επιβεβαινώνει την κατάσταση της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι με μπροστάρηδες τους Λάρκιν, Μπομπουά και Μίσιτς ολοένα και οργίαζαν. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός όλα τα έκανε λάθος. Μα όλα όμως. Καμία άμυνα, καμία έμπνευση στην επίθεση. Η διαφορά μεγάλωνε. Έφτασε στο +18 (56-38). Η επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού ήταν επιεικώς απαράδεκτη με λάθη και βιαστικές εγωιστικές επιλογές. Δεν σου έδειχνε η ομάδα ότι θα έβγαζε αυταπάρνηση. Οι παίκτες δεν έδειχναν διάθεση για το κάτι παραπάνω. Να πιεστούν λιγάκι βρε αδερφέ. Τίποτα απολύτως.  Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Ολυμπιακός ήταν ανήμπορος να αντιδράσει με τους παίκτες στην επίθεση να σουτάρουν μετά από δύο πάσες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Οι γηπεδούχοι παίζοντας απλά και με σύμμαχο την καλή ψυχολογία έφτασαν και στο +25 λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα.

Μπαίνοντας στο κυρίως πιάτο της αναμέτρησης

->Ολυμπιακός 1ης περιόδου: 26 πόντοι, Ολυμπιακός επόμενων 30 λεπτών: 27 πόντοι. Αν το δούμε πιο εκτενέστερα, η ομάδα είχε στην 2η και στην 3η περίοδο κάτω από 10 πόντους. Στην 4η είχε 10 ακριβώς. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην 1η είχε 26.Έβαλε, δηλαδή, 26 στην 1η και στις άλλες 3 έβαλε 27 σύνολο.

->Απέναντι σε Άντερσον, Μπουμπουά, Λάρκιν, Σινγκλετον, Ντανστον ο Ολυμπιακός παρουσίασε ένα soft σχήμα και τιμωρήθηκε και στις δύο μεριές. Με άλλα λόγια, με το που έγινε το πρώτο rotation, οι Τούρκοι χτύπησαν στις αλλαγές του Ολυμπιακού στην άμυνα. Σπανούλης και Πρίντεζης ήταν εκείνοι που «σημαδεύτηκαν». Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όλα είχαν τελειώσει. Με 15-0 η Εφές είχε πάρει το ρυθμό του αγώνα. Και δε μπορούσε πλέον ν’ αλλάξει τίποτα.

->Συνεχίζοντας την παραπάνω διαπίστωση προφανώς και οταν η Ανατολού Εφές βρήκε το σχήμα που της εδωσε ασφάλεια στην άμυνα επιβλήθηκε πλήρως. Εξίσου προφανές όμως είναι ότι κάνεις μια προσπάθεια να ματσάρεις την αθλητικότητα τους και δεν κρίνεται ορθό να βάζεις τους αρχηγούς ταυτόχρονα.

->Μάρτιν σε 18′ ειχε 0 ριμπαουντ, Zαν Σαρλ επισης 0 ριμπαουντ. Αντίθετα, Έλις είχε δύο. Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα πληρώνει την έλλειψη ενός 7 footer. Θα τα πούμε και παρακάτω.

->52 rank όλος ο Ολυμπιακός, 32 ο Λάρκιν μόνος του. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναντολου εφεσ ολυμπιακοσ

Τις πταίει

->Και ρωτάω εγώ, ο Λαρεντζάκης πόσο χειρότερος απο τους ξένους κοντούς μας ήταν που δεν άξιζε ευκαιρίες; Ο Έλληνας guard στο πρώτο δεκάλεπτο κυρίως σκόραρε σαν spot, δημιούργησε και στατικά και μέσα από PnR δράσεις και στο αμυντικό κομμάτι ήταν ο παίκτης με την υψηλότερη ενέργεια ειδικά στις βοήθειες. Σίγουρα, η ομάδα πρέπει να επενδύσει πάνω του την επόμενη χρονιά.

->Ο Ολυμπιακός πληρώνει:

1. Την επιλογή του να στήσει όλη τη γραμμή των γκαρντ γύρω από την θεώρηση ότι ο Σπανούλης είναι παίχτης των 20 λεπτών και μπορεί να αγωνιστεί και στο ‘1’ και στο ‘2’.

2. Την επιλογή του να στήσει μια κοντή front line.

3. Την επιλογή του να μην κάνει διορθωτικές κινήσεις μέσα στη σέζον.

->Τα δυσκολα τωρα αρχίζουν για προπονητή και παίκτες. Διότι μέσα Φλεβάρη εκτός στόχων, με ένα ματς την εβδομάδα, δεν γίνεται να βρεις κίνητρο.

Ο σημερινός τίτλος είναι επίκαιρος όχι μόνο για τις καιρικές συνθήκες στη χώρα μας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στους Πειραιώτες. Όλοι μέσα στην ομάδα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν τις έχουν αναλάβει ήδη. Ακολουθούν άλλα εννέα παιχνίδι όπου η ομάδα όσο και να μη το παραδέχονται κάποιοι πρέπει να πάρει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να χτισεί για την επόμενη σεζόν όχι μόνο δομικά αλλά και ψυχολογικά. Το τελευταίο ισχύει και για τον Μπαρτζώκα. Το ένα παιχνίδι της εβδομάδα δεν κάνει καλό. Καθόλου καλό στην ομάδα. Τα κεφάλια κάτω και μόνο δουλειά.