Το Τσάμπιονς Λίγκ επιστρέφει με τη φάση των "16" και ο Μανώλης Μακρόπουλος γράφει λίγα λόγια στο debut.gr για τα ζευγάρια που θα "κοντραριστούν".

Το ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ επιστρέφει! Σε λίγα εικοσιτετράωρα -από την ώρα που γράφεται το κείμενο- οι κορυφαίες 16 ομάδες για φέτος θα ριχτούν στη…μάχη! Μετά το…”ορεκτικό” με τη φάση των ομίλων, ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε. Τα νοκ-άουτ. Τα παιχνίδια όπου το σασπένς, η “μάχη μέχρι τελικής πτώσης” και οι θυσίες για την πρόκριση κυριαρχούν!

Φυσικά κανείς δεν υποτιμά την προηγούμενη φάση (όμιλοι), που για ακόμη μια χρονιά ήταν πλούσια σε γκολ και θέαμα. Όμως οι αγώνες των νοκ-άουτ είναι μια άλλη ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά την Τρίτη 16/2 με τις αναμετρήσεις Λειψία-Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα-Παρί. Και φυσικά ο στόχος είναι η “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”.

Όμως, για να φτάσει κανείς ως εκεί, χρειάζεται μια σειρά αγώνων. Αρχής γενομένης από τους “16”, των οποίων τα ζευγάρια θα “αναλύσουμε” παρακάτω…

Λειψία-Λίβερπουλ

Ένα σπουδαίο ζευγάρωμα. Μια πολυ-αναμενόμενη κόντρα μεταξύ δύο προπονητών από το “πάνω ράφι”. Και αν για τον Κλόπ δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Νάγκελσμαν σίγουρα έχει όλες τις περγαμηνές για να γίνει ένας εκ των κορυφαίων! Λειψία και Λίβερπουλ θέλουν για διαφορετικούς λόγους να συνεχίσουν στο Τσάμπιονς Λίγκ.

Οι Γερμανοί που πραγματοποιούν μια εξαιρετική τριετία, με εξαιρετικό ρόστερ και τεχνικό που αρέσκεται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αναζητούν αυτό το “κάτι παραπάνω” στην Ευρώπη. Πέρυσι έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά, αφήνοντας εκτός την Τότεναμ, αλλά υποκύπτοντας στη “δίψα” και την ανωτερότητα της φιναλίστ Παρί.

Από την άλλη, τα πράγματα για την αρμάδα του Κλόπ είναι πιο ξεκάθαρα. Με την κατάσταση στο πρωτάθλημα σχεδόν μη αναστρέψιμη, αλλά παράλληλα και τους αποκλεισμούς στα κύπελλα, το Τσάμπιονς Λίγκ είναι ο μόνος στόχος που παραμένει προς διεκδίκηση. Πρακτικά δε ξέρω κατά πόσο η Λίβερπουλ μπορεί να φτάσει στην κορυφή όπως πριν 2 χρόνια. Οι πολλοί τραυματισμοί αλλά και οι αδυναμίες της ομάδας στο “σετ” παιχνίδι, δεν αφήνουν περιθώρια για “πολλά-πολλά”. Σίγουρα όμως η πρωταθλήτρια Αγγλίας έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι των “ταύρων”!

Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν

Αναμφίβολα το πιο εμπορικό, αναμενόμενο, ιντριγκαδόρικο ζευγάρι που έβγαλε η κληρωτίδα. Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν θα παλέψουν για κάτι παραπάνω από μια θέση στους “8” του Τσάμπιονς Λίγκ! Τα θέματα που μπορεί να θίξει κανείς σχετικά με αυτή τη “μάχη” είναι πολλά. Όπως και τα πρόσωπα που κυριαρχούν πριν καν το πρώτο σφύριγμα!

Η Μπαρτσελόνα που όταν γινόταν η κλήρωση έμοιαζε ως “αουτσάιντερ”, δύο μήνες μετά μπαίνει “φουριόζα”! Ο Λίο Μέσι πρωταγωνιστεί ήδη καθώς τα δημοσιεύματα σχετικά με το μέλλον του εμπλέκουν όλο και περισσότερο τη γαλλική ομάδα. Λογικό, μιας και πλησιάζουμε στη μέρα της αναμέτρησης. Αγωνιστικά, η ομάδα του Κούμαν βρίσκεται σε τρομερά καλή ψυχολογική κατάσταση με σερί νικών. Ωστόσο, τα αμυντικά προβλήματα σε συνδυασμό με τις απουσίες (τραυματισμοί) αναμένεται να έχουν μεγάλη “βαρύτητα”.

Η μεγάλη και πολυαναμενόμενη “επιστροφή” του Νειμάρ στο “Καμπ Νόου”, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί! Ο Βραζιλιάνος αστέρας αποκόμισε τραυματισμό στους προσαγωγούς στο ματς κυπέλλου με την Καέν, με αποτέλεσμα να τεθεί “νοκ-άουτ” σίγουρα από την πρώτη αναμέτρηση. Για τη δεύτερη (10/3), θα κάνει “αγώνα δρόμου”! Επομένως, το “βάρος” πέφτει στον Κίλιαν Εμπαπέ, με το νεαρό στράικερ να “χάνει” από το πλάι του και τον Ντι Μαρία. Δύο “τρανταχτές” απουσίες που πιθανότατα θα επηρεάσουν την έκβαση αυτής της διπλής μονομαχίας!

Σεβίλλη-Ντόρτμουντ

Η μια πραγματοποιεί εξαιρετική πορεία το τελευταίο διάστημα, όντας σε “απόσταση αναπνοής” από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στη μάχη για την 2η θέση. Η άλλη βρίσκεται σε πολύ “κακό φεγγάρι”, 6η και στο -16 από την κορυφή, με μόλις 1 νίκη στα τελευταία 5 ματς πρωταθλήματος (μέχρι 11/2 που γράφεται το κείμενο). Και οι δύο όμως σίγουρα υπόσχονται συγκινήσεις στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Η Σεβίλλη είναι στα καλύτερά της επί Λοπετέγι. Με σερί νικών και μπροστάρη τον Μαροκινό Γιουσέφ Εν Νεσίρι, φαίνεται πως βρίσκεται στο κατάλληλο “timing”. Τέταρτη στο πρωτάθλημα, αντιμέτωπη -σε διπλά ματς- με τη Μπαρτσελόνα για ένα εισιτήριο στον τελικό του κυπέλλου. Προφανώς μια πιθανή πρόκριση στην οκτάδα θα εκτοξεύσει ψυχολογικά (και αγωνιστικά) τους Σεβιγιάνους!

Στην αντίπερα όχθη η Μπορούσια πιθανολογώ πως ποντάρει πάρα πολλά σε αυτά τα δύο παιχνίδια με τους Ισπανούς. Μπορεί η σεζόν να ξεκίνησε με όνειρα για τίτλο (πρωτάθλημα), αλλά η “σκληρή” πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά. Ήδη από το Γενάρη η Ντόρτμουντ είναι εκτός διεκδίκησης της “σαλατιέρας”. Έχει πολλά προβλήματα από το κέντρο και πίσω, μα ποντάρει και πολλά στην “καυτή” επίθεσή της. Μια επίθεση με 2 από τους κορυφαίους νεαρούς των ημερών μας…

Πόρτο-Γιουβέντους

Είναι ένα ζευγάρι με θεωρητικό φαβορί. Η πράξη βέβαια αρκετές φορές διαφέρει από τη θεωρία. Και μένει να δούμε αν η Γιουβέντους θα σταθεί στο ύψος της, ή αν η Πόρτο θα κάνει την “έκπληξη”. Σίγουρα πάντως έχουμε μια ομάδα που δεν έχει τίποτα να χάσει (Πόρτο) και μια που αν χάσει…χάθηκε (Γιούβε)!

Οι Πορτογάλοι που εν τέλει πέρασαν εύκολα ως 2οι από τον όμιλο του Ολυμπιακού, έδειξαν σε αυτή την πρώτη φάση μια σοβαρότητα. Τόσο στο παιχνίδι τους, όσο και στο πως προσεγγίζουν τις αναμετρήσεις της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Ως “αουτσάιντερ” του ζευγαρώματος, η Πόρτο φυσιολογικά θα παίξει με λιγότερο άγχος. Κάτι που πολλές φορές καταλήγει ως θετικό σε τέτοιες αναμετρήσεις.

Για τους πρωταθλητές Ιταλίας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι χρέος τους, λόγω ονόματος και δυναμικότητας να συνεχίσουν στην επόμενη φάση. Ωστόσο κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για ένα πρόωρο “αντίο”. Η “Μεγάλη Κυρία” που αυτή τη στιγμή είναι στο -7 από την κορυφή της Serie A, έχει ένα μεγάλο αβαντάζ (πέρα της ποιότητας). Αυτό φυσικά ονομάζεται Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος “βασιλιάς του Τσάμπιονς Λίγκ”, στα 36 του δείχνει σε τρομερή κατάσταση και διάθεση να οδηγήσει την ομάδα του Πίρλο εκεί που πολλοί προκάτοχοί του απέτυχαν, στην κορυφή της Ευρώπης…!

Ατλέτικο Μαδρίτης-Τσέλσι

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αμφίρροπα ζευγάρια των “16” είναι αυτό μεταξύ της Ατλέτικο και της Τσέλσι. Οι δύο σύλλογοι με πλούσια προϊστορία σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ακολουθούν αντίθετους δρόμους από εκείνους που είχαν σχεδιάσει πριν την έναρξη της σεζόν. Βέβαια, το Τσάμπιονς Λίγκ είναι πάντα μια άλλη υπόθεση.

Εν αρχή με τους Ισπανούς, που ενώ ξεκίνησαν με “γκρίνια” τη σεζόν, βρίσκονται σε θέση ισχύος όσο αφορά την κατάκτηση της Λα Λίγκα. Ο Λουίς Σουάρες “κούμπωσε” τέλεια στο -γνωστό εδώ και χρόνια- αγωνιστικό σχέδιο του Σιμεόνε και η “Ατλέτι” καλπάζει… Ένας “καλπασμός” που ενδέχεται να επηρεάσει τα της Ευρώπης. Αυτή η μοναδική ευκαιρία των “ροχιμπλάνκος” για επιστροφή στην κορυφή της Ισπανίας, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέγγιση του Τσάμπιονς Λίγκ. Σίγουρα όμως ο Τσόλο δε θα “αφήσει” τη διοργάνωση..

Η Τσέλσι από την άλλη βρίσκεται σχεδόν στην…ανάποδη φάση. Ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο της Πρέμιερ, και εν τέλει θα δώσει μάχη για την τετράδα. Με τον Φράνκι Λάμπαρντ να αποτελεί παρελθόν και τον Τούχελ να έχει ξεκινήσει δυναμικά την πορεία του στον “μπλε” πάγκο, η Τσέλσι μπορεί να ελπίζει και να ονειρεύεται κάτι καλό στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση. Και γιατί όχι, από τη στιγμή που στο ποδόσφαιρο τα έχουμε δει όλα…

Λάτσιο-Μπάγερν Μονάχου

Τσάμπιονς Λιγκ

Το ζευγάρι που παρουσιάζει το…λιγότερο ενδιαφέρον, είναι αυτό μεταξύ Λάτσιο και Μπάγερν. Γιατί; Λόγω της μεγάλης διαφοράς στη δυναμική των δύο ομάδων. Μια δυναμική που θα χρειαστεί σχεδόν ένα…θαύμα η Λάτσιο ώστε να αφήσει έξω την πρωταθλήτρια Ευρώπης (και όχι μόνο).

Το ιταλικό κλάμπ ήξερε πριν από την κλήρωση πως και μόνο η παρουσία στις καλύτερες “16” αποτελεί κέρδος για τη φετινή σεζόν. Οικονομικό αλλά και στο “πρεστίζ” του συλλόγου. Όταν το μπαλάκι έδειξε…Μπάγερν, οι άνθρωποι της Λάτσιο πιθανότατα θα χάρηκαν. Και αυτό διότι η ομάδα τους καλείται να κάνει κάτι που αν συμβεί, θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού!

Στο Μόναχο πάλι σίγουρα θα χάρηκαν με τη συγκεκριμένη αντίπαλο. Όχι από έλλειψη σεβασμού, κάθε άλλο παρά ασεβής είναι η Μπάγερν απέναντι στους αντιπάλους της. Η χαρά έγκειται στο γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος για “διατήρηση των σκήπτρων”. Κάτι που στις μέρες μας, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας, θα αποτελέσει ιστορικό επίτευγμα εάν και εφόσον συμβεί..

Αταλάντα-Ρεάλ Μαδρίτης

Τσάμπιονς Λιγκ

Όταν το “φαβορί” δεν είναι και τόσο..φαβορί! Αυτός κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συγκεκριμένης κόντρας! Η πρωταθλήτρια Ισπανίας Ρεάλ σίγουρα αποτελεί το φαβορί για συνέχεια στο θεσμό, ωστόσο αυτή η σιγουριά τείνει να γίνει αφμισβήτηση. Και αυτή θέλει να εκμεταλλευτεί η Αταλάντα, ώστε να κάνει για 2η συνεχόμενη σεζόν το “άλμα” στην Ευρώπη.

Η ομάδα του Γκασπερίνι παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ θελκτικό παιχνίδι, με πολλά γκολ και βαρύτητα στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού. Τα αποτελέσματά αλλά και η συνολική εικόνα της την καθιστούν πλέον ως ένα από τα υπολογίσιμα κλαμπ στον ευρωπαϊκό χάρτι. Αν η Ρεάλ την υποτιμήσει, θα έχει μεγάλο πρόβλημα..!

Για τη “βασίλισσα” τα γράφουμε -σχεδόν- κάθε εβδομάδα. Τα προβλήματα -αγωνιστικά και μη- είναι πάρα πολλά στη Μαδρίτη. Το φετινό πρωτάθλημα -αν δε συμβεί κάτι συγκλονιστικό- θα καταλήξει στη συμπολίτισσα, το κύπελλο αποτελεί παρελθόν. Τι μένει; Μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λίγκ. Και λέω καλή πορεία διότι είναι τόσα τα ζητήματα στο κεφάλι του Ζιντάν, που μια πιθανή κατάκτηση της διοργάνωσης αποτελεί ουτοπικό σενάριο μέχρι και για τον φανατικότερο φίλο των “μερέγχες”…

Γκλάντμπαχ-Μάντσεστερ Σίτι

Η πρωτάρα των “16” κόντρα σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Γκλάντμπαχ και Μάντσεστερ Σίτι θα αναμετρηθούν με “φόντο” τα προημιτελικά, σε ένα ζευγάρι που πολλοί περιμένουν με ενθουσιασμό. Και αυτό διότι είναι δύο ομάδες με έμφαση στην επίθεση! Και αν η Σίτι έχει αλλάξει λίγο στην προσπάθεια για επιστροφή στην κορυφή της Αγγλίας, οι Γερμανοί δεν αλλάζουν με τίποτα..

Η Γκλάντμπαχ είναι μια από τις ομάδες που χαίρεσαι να παρακολουθείς. Ένα νεανικό σύνολο με -αρκετούς- ποδοσφαιριστές που με ορθή διαχείριση ενδέχεται να γίνουν πρωταγωνιστές στα κορυφαία κλάμπ της Ευρώπης. Με έναν προπονητή που λατρεύει το επιθετικό ποδόσφαιρο, τα γκολ, την πίεση! Και με τίποτα απολύτως να χάσει!

Για τη Μάντσεστερ Σίτι τα λόγια είναι περιττά. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα διανύει μια από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της. Προελαύνει στη μάχη για τον τίτλο της Πρέμιερ, διεκδικεί με αξιώσεις και τα δύο κύπελλα στο Νησί. Μεγάλο “αγκάθι”; Μα φυσικά η κατάληψη της κορυφής της Ευρώπης. Ένας στόχος που αποτελεί για τον Πεπ το αποκορύφωμα της -ήδη- φανταστικής πορείας του στον πάγκο των “πολιτών”!

Προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για…απόλαυση!