Στον ΟΦΗ δεν σταματάνε να παίρνουν παίκτες για την επίθεση με το ρίσκο να είναι μεγάλο, αλλά τα οφέλη εν τέλει πολύ λίγα.

Παίκτης του ΟΦΗ για τα επόμενα 2,5 χρόνια θα είναι ο Λουκ Καστάνιος. Ο Ολλανδός φορ δεν άργησε να τα βρει σε όλα με τους Κρητικούς. Έτσι, δεν είχε κανένα πρόβλημα, ώστε να δώσει τα χέρια μαζί τους και να υπογράψει συμβόλαιο που θα έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2021.

Το βιογραφικό του 28χρονου φορ μόνο… λίγο ή φτωχό δεν μπορεί να το πει κάποιος. Έχει περάσει από ομάδες όπως η Ίντερ, η Φέγενορντ, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Ο Ολλανδός παίκτης σε καμία ομάδα δεν βρήκε αυτό που έψαχνε. Και μάλλον ούτε και αυτές έμειναν πολύ ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του.

Θα βρει το λιμάνι του στο Ηράκλειο ως τα 30 ο Καστάνιος; Μόνο ο χρόνος θα μας το δείξει αυτό. Ωστόσο, το εν λόγω love… story δεν ξεκινάει και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Και εξηγούμαστε. Ο έμπειρος στράικερ αγωνιζόταν σε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της… Νοτίου Κορέας. Και όχι μόνο αυτό. Το εν λόγω πρωτάθλημα έχει τελειώσει εδώ και περίπου δύο μήνες! Οπότε είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο και ακόμη πιο πολύ κόπο ο Καστάνιος, ώστε να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Από την άλλη υπάρχει ένας Έλληνας που έχει τρελάνει τα κοντέρ και τους Ολλανδούς με τα καμώματά του. Αυτός είναι ο Γιώργος Γιακουμάκης που δεν σταματάει να σκοράρει με τη φανέλα της Φένλο. Ο πρώην παίκτης του ΟΦΗ έχει ήδη σκοράρει 16 φορές στο πρωτάθλημα και είναι πρώτος. Με τον δεύτερο να έχει 11!

Ωστόσο, εμείς πάμε να δούμε πως οι Κρητικοί κατάφεραν να είναι χαμένοι. Και πάλι. Όχι μία, αλλά δύο φορές σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις!

ΟΦΗ: Καλός ο Καστάνιος, αλλά καλύτερος ο "Γιακουμάκης"

Όλα ήταν μαγικά στην αρχή μέχρι που τον είπαν “νέο Ανρί”!

“Βρήκαμε τον διάδοχο του Τιερί Ανρί”, ήταν τα λόγια των ανθρώπων της Ίντερ όταν είδαν από κοντά τον Λουκ Καστάνιος. Βαριά κουβέντα για έναν πιτσιρικά. Παρόλα αυτά άλλο που δεν θέλουμε σαν άνθρωποι να βρούμε τον “νέο” ή τον “επόμενο”. Ποιος δεν θυμάται τις περιπτώσεις των σπουδαίων Αργεντινών ποδοσφαιριστών που είχαν την “κατάρα” να είναι οι… διάδοχοι του Μαραντόνα.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως είχαν κατά νου και οι “νερατζούρι” που δεν άργησαν να δουν τον Ολλανδό φορ να αγωνίζεται με τα χρώματα της φανέλας τους. Αυτό που άργησαν να δουν -και λίγοι θυμούνται- ήταν τα γκολ του. Γιατί καλά τα λόγια, οι τίτλοι και οι δηλώσεις, αλλά όλοι κρίνονται στο χορτάρι. Εντός αγωνιστικού χώρου.

Εκεί όχι μόνο Ανρί δεν αποδείχτηκε ο Καστάνιος, αλλά ούτε καν ο… Γάλλος Γιαννάκης Οκκάς. Σε οκτώ ματς και σύνολο 253 λεπτά σημείωσε μόλις ένα τέρμα. Όχι και πολύ καλό στατιστικό εδώ που τα λέμε. Ναι μεν ο Ολλανδός παίκτης ήταν νεαρός σε ηλικία και είχε αρκετά χαρακτηριστικά με τον “Τιτί” (ίδια κοψιά, ίδιο ύψος, ίδιο σουλούπι, ίδιο αγωνιστικό στιλάκι, ίδια ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια), αλλά κάτι ο ανταγωνισμός που ήταν μεγάλος τότε, κάτι ότι δεν “ψηνόταν” να δουλέψει και τόσο τον άφησαν να βολοδέρνει.

No…Λουκ back!

Τι έκανε τα τελευταία χρόνια ο Λουκ Καστάνιος μέχρι να πάρει μεταγραφή στον ΟΦΗ; Λίγα πράγματα η αλήθεια είναι. Ο ένας δανεισμός του διαδεχόταν τον άλλον. Ο νεαρός στράικερ άλλαζε τις ομάδες σαν τα πουκάμισα. Το ταλέντο είναι καλό. Αλλά όχι αρκετό για μία καριέρα ανάλογή του. Έτσι, μετά την Ίντερ έφτασε να περάσει πάλι από την Ολλανδία -όπου και ξεκίνησε με τη Φέγενορντ- για την Τβέντε.

Μετά ήρθαν οι: Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Φίτσε και η… μακρινή Νότιος Κορέα. Αν μη τι άλλο από ταξίδια άλλο τίποτα ο Καστάνιος που δεν θέλει άλλα χιλιόμετρα. Αυτό που επιθυμεί είναι να βρει και πάλι τον δρόμο του. Και αν αυτός είναι ή περνάει μέσα από τα αντίπαλα δίχτυα είναι ακόμα καλύτερο. Στον ΟΦΗ θα βρει μία ομάδα που ναι μεν παίζει ανοιχτό και επιθετικό ποδόσφαιρο -καλό για εκείνον γιατί θα έχει δυνατότητες να σκοράρει- αλλά δεν είναι αποτελεσματική.

Ένα σύνολο που του λείπουν πολλά. Όπως το εύκολο γκολ. Αν αυτά έρθουν από τον Καστάνιος τότε όλα καλά. Οι “μελανόλευκοι” θα έχουν ρίξει λίγο ως πολύ μέικ απ στις ατέλειές τους και ίσως σώσουν μία χρονιά που δείχνει να μην σώζεται. Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το καλό σενάριο. Ωστόσο, υπάρχει και το άλλο που -δεν είναι και τόσο καλό εδώ που τα λέμε και δεν έχει happy end- όπου ο Ολλανδός μπορεί να περάσει και να μην ακουμπήσει καν.

Μέχρι να ανεβάσει στροφές, μέχρι να μπει στο κλίμα της ομάδας, μέχρι να βρει τα πατήματά του θα χρειαστεί καιρός. Αρκετός. Και στον ΟΦΗ αυτή την εποχή, η αλήθεια είναι, ότι “καίγονται” για άμεσα αποτελέσματα. Αν μάλιστα “σκάσει” και κάποιος τραυματισμός τότε… οι φίλοι του συλλόγου θα κοιμούνται πιο… ζεστά τις κρύες νύχτες του χειμώνα μιας και θα κάνουν λόγο για ένα παλτό από κασμίρ!

ΟΦΗ, κοίτα… ποιον έχασες!

Λένε πως “τα σκουπίδια ενός, είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου”. Ο Γιώργος Γιακουμάκης τον Ιανουάριο του 2019 πήγε δανεικός στον ΟΦΗ από την ΑΕΚ. Ήταν ο βασικός φορ των Κρητικών στην προσπάθεια που έκαναν, ώστε να παραμείνουν στην κατηγορία.

Κάτι η ατυχία, κάτι η πίεση του αποτελέσματος, κάτι το άγχος η ομάδα και οι πιο πολλοί παίκτες ήταν επηρεασμένοι. Τα γκολ έμπαιναν με το σταγονόμετρο. Όχι γιατί ο σύλλογος δεν παρουσίαζε επιθετικότητα, αλλά γιατί απλά η μπάλα δεν… ήθελε.

Ο Γιακουμάκης ήταν από εκείνους που κέρδισε άμεσα τους φίλους του ΟΦΗ. Δεν ήταν τόσα πολλά τα τέρματα που σημείωσε. Αλλά κυρίως λόγω της αγωνιστικής του εικόνας. Πίεζε, μάρκαρε, φώναζε, ίδρωνε τη φανέλα. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Αν δεν είσαι κυνικός μέχρι… αηδίας, τότε μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικοί είναι τέτοιοι ποδοσφαιριστές όχι μόνο για τον ΟΦΗ, αλλά γενικότερα σε ομάδες που έχουν ανάγκη από νέους ήρωες.

Οι “μελανόλευκοι” εν τέλει έμειναν στην κατηγορία. Στα μπαράζ. Μετά από ένα χιτσκοκικό/γκρανκινιολικό/μαγικό/αξέχαστο φινάλε με τον Πλατανιά στο “Γεντί Κουλέ”.

https://www.youtube.com/watch?v=FKVv_CdMg7o

Ένα ματς στο οποίο βρήκε δίχτυα ο Γιακουμάκης. Παρά το γεγονός πως ο ΟΦΗ παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία δεν κατάφερε να κάνει μόνιμο κάτοικο Ηρακλείου του Έλληνα στράικερ -μιας και οι άνθρωποι του συλλόγου δεν τα βρήκαν με την ΑΕΚ- με αποτέλεσμα εκείνος να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2020 η Φένλο τον πίστεψε. Τον απέκτησε και του έδωσε χρόνο και χώρο να αναπτυχθεί. Τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Μία ιστορία που γράφεται ακόμη και “πονάει” ολοένα και περισσότερο τον ΟΦΗ που ίσως αν έκανε την οικονομική υπέρβαση τότε να ήταν ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης.

Αν δεν τον πιστεύεις στα… χειρότερά του, δεν τον αξίζεις στα καλύτερά του!

Ήρθε η ώρα της κρίσης. “Η πιο μεγάλη ώρα”, όπως είχε γράψει ο Άκης Πάνου, αν θέλουμε να το γυρίσουμε και λίγο στη μουσική. Ο ΟΦΗ ρισκάρει -λίγα- αλλά ρισκάρει με την απόκτηση ενός παίκτης που ναι μεν κάποτε ήταν μεγάλο ταλέντο, αλλά έχει μείνει εκεί. Η αγωνιστική του απραξία δείχνει πως όλοι πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι για τον Λουκ Καστάνιος.

Από την άλλη οι Κρητικοί -και όχι μόνο- θα πρέπει κάποια στιγμή να αποβάλλουν από πάνω τους το σκεπτικό που τους κάνει κακό και στα ταμεία και σε αγωνιστική συμπεριφορά: θα πρέπει να δώσουν χρόνο και ευκαιρίες Έλληνες παίκτες που είναι είναι από τον τόπο τους. Άλλωστε το λέει και η παροιμία “παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο…”.

Ο Γιώργος Γιακουμάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Αν οι άνθρωποι του ΟΦΗ προτιμούσαν να δώσουν σε αυτόν και σε κάποιους άλλους ευκαιρίες τώρα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Για όλους. Και να έβγαιναν όλοι κερδισμένοι. Ο ίδιος ο παίκτης που θα είχε εξελιχτεί, αλλά και η ίδια η ομάδα που θα είχε οικονομικά κέρδη, πουλώντας τον ενδεχομένως σε έναν σύλλογο του εξωτερικού. Είτε πριν, είτε μετά τον δανεισμό από την ΑΕΚ οι “μελανόλευκοι” έχασαν την ευκαιρία να πιστέψουν στον Γιακουμάκη.

Πλέον τα γκολ του με την Φένλο έχουν κάνει μέχρι και τους πιο δύσπιστους να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Πλέον εκείνος έχει βρει τον δρόμο του. Για να δούμε αν συμβεί το ίδιο και με τον Λουκ Καστάνιος. Αλλά το διακύβευμα δεν είναι αυτό. Αλλά το να μάθουν οι ελληνικές ομάδες να αξιοποιούν και να εντοπίζουν “Γιακουμάκηδες” πριν πάνε στο εξωτερικό. Και όχι να τους μαθαίνουν κατόπιν εορτής.