Το Debut.gr μίλησε με τον Χρήστο Κόγια, ευρέως γνωστό ως Chris Kogias από τα Social Media, για το Tik Tok, την καλλισθενική και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Τον γνωρίσαμε μέσω του TikTok. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχτισε ένα από τα μεγαλύτερα κοινά στο ελληνικό community της πλατφόρμας, η οποία και πρωταγωνίστησε στα κινητά όλων ειδικότερα την περίοδο του lockdown. Με βίντεο που βασίζονταν στην καλλισθενική και τον υγιεινό τρόπο ζωής, έφτασε αισίως τις 300.000 ακόλουθους και τα views του ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια. Πλέον, συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες followers και subscribers σε Instagram και YouTube ενώ έθεσε σε κυκλοφορία το προσωπικό του brand σε είδη καλλισθενικής.

Ο λόγος για τον Χρήστο Κόγια, κατά κόσμον Chris Kogias, όπως είναι γνωστός στα Social Media. Το Debut.gr μίλησε μαζί του για την πορεία του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και την σχέση με την καλλισθενική.

Ο στόχος από την αρχή ήταν να επηρεάσω και να μεταδώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται το άθλημα της καλλισθενικής

Πώς ξεκίνησε η όλη ενασχόλησή σου με το Tik Tok;

Παρακολουθώ πολύ τον GaryVee για όσους τον γνωρίζουν. Ο Gary λοιπόν τον Απρίλιο του 2019 έλεγε ότι υπάρχει πιθανότητα μεγάλης οργανικής ανάπτυξης στις πλατφόρμες LinkedIn & Tiktok. Πιο συγκεκριμένα, έλεγε, απλά κατέβασε το, πόσταρε ένα βίντεο την μέρα και βγαίνε. Αυτό ακριβώς έκανα.

Περίμενες πως θα εξελιχθεί έτσι η προσπάθειά σου; Ότι θα είχες τόση απήχηση στον κόσμο;

Δεν περίμενα να εξελιχθεί τόσο γρήγορα αλλά ο στόχος από την αρχή ήταν να επηρεάσω και να μεταδώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται το άθλημα της καλλισθενικής και γενικά ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθούν το YouTube και το Instagram. Δύο εξίσου δυνατές πλατφόρμες όπου πλέον έχεις αποκτήσει μεγάλο κοινό. Πόσο σημαντικό είναι για έναν creator να έχει δυνατή παρουσία σε όλα τα Social Media;

Είναι παρά πολύ σημαντικό να είσαι παντού ενεργός καθώς το ένα καλύπτει το άλλο. Εγώ για παράδειγμα αγαπώ το YouTube. Εκεί ρίχνω όλο το δημιουργικό κομμάτι όσο αναφορά την ποιότητα βίντεο. Το Instagram, από την άλλη, είναι κυρίως για φωτογραφίες και άμεση επαφή με το κοινό καθώς απαντάω τα μηνύματα από εκεί. Το TikTok ουσιαστικά είναι η πλατφόρμα που είμαι πιο χαλαρός σχετικά με το τι θα ανεβάσω.

Πόσο δύσκολο είναι να συντηρούνται όλες οι πλατφόρμες με διαφορετικό υλικό στην κάθε μία;

Είναι αρκετά δύσκολο αλλά εφόσον έχεις μπει σε αυτό το μονοπάτι υποτίθεται ότι αγαπάς αυτό που κάνεις όποτε απολαμβάνω την κάθε δυσκολία και στιγμή.

Αν έπρεπε να συνεχίσεις να ασχολείσαι μόνο με μία πλατφόρμα ποια θα ήταν αυτή;

Ξεκάθαρα το YouTube, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο content στα βίντεο που φτιάχνεις; Τα ratings σε σώματα, οι συνταγές, τα workout, τα overrated-underrated;

Αγαπώ να φτιάχνω vlog για το YouTube καθώς προσπαθώ σε κάθε βίντεο να παρουσιάζω όλο και καλύτερο αποτέλεσμα στο κοινό.

Το πιο σημαντικό από όλα για έναν creator είναι να είναι ο εαυτός του

Με ποιους 3 Έλληνες creators ανεξαρτήτου πλατφόρμας θα ήθελες να συνεργαστείς;

Με PanosDentVLOGS, Alexandros Kopsialis, Dimitris DK που έχουμε συνεργαστεί ήδη αλλά είναι από τους αγαπημένους μου creators.

Τώρα ως creator βλέπεις καθημερινά πως είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό. Τι σε θυμώνει περισσότερο και τι σε ευχαριστεί να βλέπεις στα σχόλια που σου γίνονται;

Με ενοχλεί όταν βλέπω μηνύματα που με βρίζουν χωρίς να με ξέρουν προσωπικά αλλά έχω μάθει να μην με νοιάζει η άποψη των άλλων και να κάνω αυτό που αρέσει σε εμένα είτε το αποδέχεται ο κόσμος είτε όχι. Μου αρέσει συγκεκριμένα ένας τύπος μηνυμάτων που μου έρχονται κατά καιρούς από άτομα που δεν έχω ξαναμιλήσει στέλνοντας μου βίντεο ή φωτογραφίες με την αλλαγή στο σώμα τους και να μου λένε ότι ευθύνομαι εγώ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πληρωμή και δεν αγοράζεται ούτε με likes, ούτε με views, ούτε με χρήματα.

Τι θα έλεγες σε κάποιον νεότερο creator που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στο χώρο και δεν βρίσκει ανταπόκριση;

Να συνεχίσει να κάνει βίντεο ακόμα και αν τον βλέπει ένα άτομο. Είναι πολύ σημαντικό. Να μην τα παρατήσει και να μην τον νοιάζει ο αριθμός των followers, καθώς οι περισσότεροι που τα παρατάνε, σταματάνε επειδή τους νοιάζουν τα νούμερα.

Να μην είναι ο στόχος του τα νούμερα αλλά να προβάλει αυτό που θέλει στον κόσμο. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Κόγιας

Ποιο είναι το content που σε δυσκολεύει περισσότερο είτε στη δημιουργία του είτε στο μοντάζ;

Το υλικό για το YouTube καθώς έχω στο μυαλό μου να παρουσιάσω ένα πολύ πιο υψηλό επίπεδο υλικού στο μέλλον και θέλει καθημερινή δουλειά και εξάσκηση.

Αν μπορούσες να ιεραρχήσεις από το λιγότερο στο περισσότερο σημαντικό, ποια συστατικά της «επιτυχίας» πιστεύεις ότι απαρτίζουν έναν σωστό creator; Και κατ’ αντιστοιχία, στο ζήτημα της γυμναστικής;

Όλα όσα θα αναφέρω είναι εξίσου σημαντικά. Υπομονή, επιμονή, δημιουργικότητα, τυπικότητα και να είσαι ο εαυτός σου. Ο κόσμος θέλει να βλέπει εσένα και όχι κάτι ψεύτικο.  Όσον αναφορά την γυμναστική, διατροφή, προπόνηση και ξεκούραση. Είναι εξίσου σημαντικά και δεν υπερτερεί κάποιο εφόσον δεν κανείς πρωταθλητισμό.

Η σχέση σου με την καλλισθενική πότε ξεκίνησε και με ποια αφορμή;

Ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 βλέποντας ένα βίντεο του Chris Heria, ο οποίος εκτελούσε μια άσκηση της καλλισθενικής που ονομάζεται straddle Planche, γνωστό κοινώς ως ψηλό ψαράκι με ανοιχτά πόδια στην ενόργανη. Εκεί είπα «θέλω να το μάθω αυτό». Έτσι, άρχισα να ψάχνομαι στο διαδίκτυο για το πως να το καταφέρω και ψάχνοντας είδα ότι ανήκει στην καλλισθενική.

Η γυμναστική γενικότερα είναι υποτιμημένη στη χώρα μας κι αυτό γιατί πλέον εμείς οι νέοι έχουμε πολύ περισσότερο την τεχνολογία στην ζωή μας

Πιστεύεις ότι είναι υποτιμημένη η αξία της γυμναστικής γενικότερα και της καλλισθενικής ειδικότερα, στην Ελλάδα;

Η γυμναστική γενικότερα είναι υποτιμημένη στη χώρα μας κι αυτό γιατί πλέον εμείς οι νέοι έχουμε πολύ περισσότερο την τεχνολογία στην ζωή μας. Η καλλισθενικη τώρα μέσα από τα μάτια μου είναι από τα πιο ανερχόμενα αθλήματα καθώς κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ευρέως γνωστή.

Ποιοι είναι οι τρεις μεγαλύτεροι μύθοι σχετικά με τη γυμναστική/διατροφή που σε εκνευρίζουν κάθε φορά που τους ακούς;

  1. Τα βάρη σε αφήνουν κοντό. Δεν σε αφήνουν ίσα ίσα σε βοηθάνε να φτάσεις το γενετικό σου ταβάνι, όσον αναφορά την ανάπτυξη.
  2. Το να τρως το βράδυ σε παχαίνει. Το να τρως περισσότερες θερμίδες από όσες καις στο σύνολο της μέρα σε παχαίνει όχι η ώρα που τις τρως.
  3. Το αερόβιο καίει λίπος. Η γυμναστική γενικά καίει θερμίδες όχι λιπος. Αν δεν τρως σε έλλειμα θερμίδων, δηλαδή λιγότερες θερμίδες από όσες καις, δεν θα χάσεις λίπος.

Αγαπημένο cheat meal αλλά και γενικά φαγητό;

Αγαπημένο φαγητό είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο & αγαπημένο cheat meal είναι τα burger

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη γυμναστική; Ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει για να έχει ένα σωστό υγιές αποτέλεσμα;

Να βρεις το άθλημα που σου αρέσει γιατί μόνο κάνοντας αυτό που θέλεις θα είσαι συστηματικός και θα ξεπερνάς τον εαυτό σου για να έχεις πρόοδο. Αν απλά γραφτείς στο γυμναστήριο για να κάνεις σώμα, τον πρώτο μήνα θα τα παρατήσεις, αν δεν σου αρέσει να σηκώνεις βάρη και δεν θα έχεις δει το αποτέλεσμα που περίμενες. Να αγαπάς την διαδικασία και όχι μόνο το αποτέλεσμα.

Κόγιας

Το νέο σου εγχείρημα είναι το ckf store που ήδη έχει μεγάλη ανταπόκριση. Πως προχώρησες στην υλοποίησή του και τι βλέψεις έχεις για αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου από την αρχή πριν καν ανοίξω λογαριασμό στο TikTok καθώς έκανα καλλισθενική και παρατήρησα ότι στην αγορά δεν υπήρχε εξοπλισμός αλλά υπήρχε ζήτηση. Όποτε είπα γιατί όχι. Ετοιμάζουμε πολλά καινούργια πράγματα τα οποία θα δείτε μόλις κυκλοφορήσουν στο μέλλον.

Τα επόμενα βήματά σου ποια θα είναι; Και σαν creator και όσον αφορά το χώρο της γυμναστικής. Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις κάτι δικό σου;

Αναβάθμιση υλικού όσο αναφορά τον εξοπλισμό κάμερας αλλά και στα βίντεο. Στην γυμναστική έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσω στο επίπεδο που έχω στο μυαλό μου και θα γυμνάζομαι όσο μου το επιτρέπει η υγεία μου.

Για τις βλέψεις μου αναφορικά με το μέλλον δεν είμαι ακόμα έτοιμος να τις μοιραστώ με τον κόσμο καθώς είναι μόνο ιδέες στο μυαλό μου.