Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα από την Μπαρτσελόνα και το Debut.gr αναλύει την αναμέτρηση της Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπαρτσελόνα (74-76) στο ΣΕΦ, σε μια αναμέτρηση deja vu με τις προηγούμενες. Από το πολύ κακό έως άθλιο πρώτο ημίχρονο, στην αφύπνιση, στο προβάδισμα και στο τέλος στην αυτοχειρία. Κι όμως αυτή η συγκυρία των αγώνων, με εξαίρεση τη νίκη στο Αστρομπάλ, οι ερυθρόλευκοι τείνουν να την κάνουν συνήθεια. Μια συνήθεια φυσικά που την πληρώνουν με τον χειρότερο τρόπο. Γιατί δεν είναι αγώνες που χάνουν με 20+ πόντους και λες όλα έχουν πάει λάθος και χρήζουν διορθώσεων. Είναι αγώνες που τους έχεις φέρεις στα μέτρα σου και χάνονται στις λεπτομέρειες. Και αυτές είναι ήττες που πονάνε περισσότερο. Ειδικότερα κόντρα σε ομάδες με κοινούς στόχους. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση..

Ο Ολυμπιακός σαν να μην υπήρχε στο πρώτο ημίχρονο

Το σαν χρησιμοποιείται για να μετριάσει την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο εικοσάλεπτο. Οι ερυθρόλευκοι για μια ακόμη φορά μπήκαν μουδιασμένοι χωρίς να λειτουργεί τίποτα σε άμυνα και επίθεση. Αμυντικά ο Ολυμπιακός στην αρχή επέλεξε να παίξει με δυναμικό hedge out απέναντι στον Νικ, κάτι που φυσικά το πλήρωσε. Ο Νικ είναι ένας από τους καλύτερους πασέρ στην Ευρωλίγκα και στο διάβασμα των φάσεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ίδιο καλάθι που έτρωγε από τον Οριόλα. Και ξανά πάλι λες και το βλέπαμε rewind. Το σκορ ήταν 2-12 στο 4΄και φαινόταν από νωρίς πως θα ήταν δύσκολο βράδυ. Το δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 12-21 με τον Ολυμπιακό να έχει 0/6 τρίποντα και 6 λάθη ενώ η Μπάρτσα είχε 3/5 τρίποντα και 9 ασίστ. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός βρήκε πόντους στο transition, με τον μοναδικό τρόπο που μπορούσε να σκοράρει. Είχε τρομερό θέμα στο 5 εναντίον 5 και ήταν απελπιστικά άστοχος. Η κακή εικόνα του στην επίθεση δεν τον βοήθησε να εκμεταλλευτεί το διάστημα οι οι Ισπανοί είχαν μόλις 6 πόντους σε 5:50 λεπτά. Ενώ έβρισκε επιθετικά ριμπάουντ δεν μπορούσε να σκοράρει ενώ σούταρε 1/12 τρίποντα (8.3%). Έτσι το -10 του ημιχρόνου μόνο κολακευτικό δεν ήταν..

Η αντεπίθεση που δε κράτησε ως το τέλος

Ο Ολυμπιακός στην επανάληψη έσφιξε την άμυνα του και βρήκε τον ρυθμό στην επίθεση. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Έλλις, ο Πρίντεζης και ο Μακκίσικ άναψαν την σπίθα της αντεπίθεσης. Με ένα σερί 9-2 οι ερυθρόλευκοι μείωσαν τη διαφορά (41-46). Η Μπάρτσα σε 7 λεπτά είχε βρει 6 πόντους με την άμυνα να παίρνει άριστα. Οι ερυθρόλευκοι από τα 15 επιθετικά βρήκαν 9 παραπάνω επιθέσεις και με τον Μακκίσικ που έβαλε 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο πήραν το προβάδισμα με 53-50. Κομβικό σημείο στο 59-54 η τεχνική ποινή που δέχεται ο Μπαρτζώκας. Η Μπάρτσα ισοφαρίζει και από τότε οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Ο Σπανούλης στο τέλος με μεγάλα καλάθια όπως και στο Κάουνας κρατούσε τον Ολυμπιακό μπροστά, όμως λεπτομέρειες έκριναν το αποτέλεσμα. Λεπτομέρεια όπως το αχρείαστο φάουλ του Τζένκινς στη διεκδίκηση ενός ριμπάουντ στον Μίροτιτς στο 74-72. Στην επόμενη επίθεση ο Σλούκας χάνει τη μπάλα, η Μπάρτσα πάει στις βολές ενώ δίνεται τεχνική στον Μπαρτζώκα που αποβάλλεται. Η βολή της τεχνικής χάθηκε αλλά ο Χίγκινς ευστόχησε στις δύο δικές του. Και η τελευταία επίθεση είναι ρεσιτάλ αστοχίας κάτω από το καλάθι. Φόλλοου από Μάρτιν χαμένο, φόλλοου από Σλούκα χαμένο και τρίτο φόλλοου από Πρίντεζη εύστοχο αλλά εκπρόθεσμο.

Ο δύσβατος δρόμος της συνέχειας

Τα τελευταία ματς του Ολυμπιακού κρίνονται στις τελευταίες επιθέσεις. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Στο τέλος οι ερυθρόλευκοι δείχνουν να παίρνουν τις λάθος επιλογές. Και αναφέρομαι σε όλους. Ο Σλούκας με Ζαλγκίρις και Μπάρτσα έχασε τη κρίσιμη κατοχή σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο. Έδωσε τη νίκη όμως με την Βιλερμπάν κάτι που οι προπονητές είδαν. Είδαν πως η μπάλα θα στα κρίσιμα θα περάσει από τα χέρια του και προσαρμόστηκαν αναλόγως. Μετά από τόσα λεπτά που αγωνίζεται είναι φυσιολογικό στο τέλος να στερεύει από δυνάμεις και να είναι επιρρεπής στο λάθος. Και στο ματς με τη Ζαλγκίρις και στο χθεσινό ο Ολυμπιακός έκλεισε με Σλούκα και Σπανούλη την αναμέτρηση. Και τα δύο όμως χάθηκαν.. Ναι θα κερδίσει στη δημιουργία και σε σουτ αλλά στην άμυνα όλοι θα χτυπήσουν τον Σπανούλη. Ο Σάρας χθες στο τέλος κάθε επίθεσης χτυπούσε τις αλλαγές και έπαιρνε πόντους από Μίροτιτς και Ντέιβις. Αυτό φανερώνει και την έλλειψη ενός ακόμη αθλητικού ψηλού  καθώς ο Έλλις όσο καλός και ήταν χθες δεν είναι σταθερός. Σε κάθε αναμέτρηση θα κάνει 1-2 αχρείαστα φάουλ που φυσικά στοιχίζουν στην οικονομία του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός που αγωνίστηκε χωρίς Παπανικολάου και Βεζένκοφ επέστρεψε και έκανε εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο και έδειξε πως για ακόμη μια φορά δε τα παρατάει. Θα παλέψει όλα τα ματς αλλά ο τρόπος που έχουν έρθει οι τελευταίες ήττες αφήνουν μια πικρία. Μια πικρία που συνοδεύεται με πολλά αν. Η συνέχεια δύσκολη αλλά με τον φετινό Ολυμπιακό όλα μπορούν να συμβούν..

Υ.Γ1: Κόουτς αν και η βολή της τεχνικής δε μπήκε η απόφαση είναι δικαιολογημένη. Ειρωνικά παλαμάκια προς τους διαιτητές φυσικά και πληρώνονται..

Υ.Γ2: Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ο Μακκίσικ στο τέλος δεν αγωνίστηκε. Ο καλύτερος  παίχτης που ενορχήστρωσε την ανατροπή να μην αγωνίζεται στα τελευταία 5 λεπτά.